O chef José Andrés sorprende no restaurante da Quinta dá Auga de Santiago empratando unha robaliza ao sal
VIVIR SANTIAGO

O cociñeiro volveu realizar o Camiño, nesta ocasión xunto á súa muller e pola ruta do Norte, encumbrando pratos como unha tortilla de Guitiriz. No Obradoiro, inmortalizouse de novo diante da Catedral: «Invito a todo o mundo a facer o Camiño»
26 sep 2025 . Actualizado á 21:22 h.Non é a primeira ocasión na que o chef José Andrés fai o Camiño de Santiago. Unha das últimas veces que o asturiano completou a ruta foi no 2021, cando facía coincidir a súa chegada á Praza do Obradoiro co seu 52 aniversario. Xa por aquel entón deixaba constancia a La Voz das ganas que lle quedaban de volver, un desexo que xa pode tachar da súa lista. Esta vez fíxoo da man da súa esposa, coa que celebra trinta anos casados. Para festexalo, do mesmo xeito que fixo catro veráns atrás co seu aniversario, fotografouse onda a Catedral: «Invito a todo o mundo a facer o Camiño. Se no 2025 é xa demasiado tarde, empezade a planealo para o 2026. Camiñade, atoparvos a vós mesmos e soñade. Facédeo cun bo amigo ou coa persoa á que queredes», alentaba o cociñeiro a través dun vídeo colgado nas súas redes sociais.
Os seus perfís foron durante estes días unha boa ferramenta de promoción de todo o que pode chegar a ofrecer Galicia. El, en concreto, céntrase na gastronomía. Ante o seu millón de seguidores ensinou ningúns dos locais indispensables que se atopou durante a peregrinación —cuberta nesta ocasión polo Camiño do Norte—, encumbrando pratos tan sinxelos e típicos como unha tortilla de patacas. Gustoulle a de Taberna dá Modia, en Guitiriz, da que encomiou a súa «sinxeleza», porque esta elaboración tradicional destaca en «moitos lugares, incluso nos máis humildes». En Vilalba cambiou de rexistro e deixouse sucumbir polo marisco de Mesón do Campo.
Xa dentro da comarca de Santiago, en Arzúa, gozou de Casa Nené. Este restaurante situado no tramo urbano do Camino, e que renova concepto de casa de comidas sen perder a esencia do tradicional, é unha aposta segura se se quere comer ben. Xa en Compostela, José Andrés pasou tamén polo restaurante Filigrana da Quinta dá Auga. Nun vídeo publicado no seu perfil de Instagram ensinan como o cociñeiro se atreveu, por vontade propia, a facer o desespinado e o empratado da súa clásica robaliza ao sal. No vídeo que colgaron nas súas redes sociais, José Andrés prepara o prato.
Non é a primeira vez que o cociñeiro ensina ao mundo a través das súas redes. Este verán deixábase ver polo mercado da praza de Lugo da Coruña, de onde levou os mellores produtos, como filloas, xamón, chacina de wagyu, queixos variados galegos, pementos e empanada con masa de millo, de zamburiñas e de centola. En Viveiro acudiu tres días seguidos ao mercado para comprar pescada, bonito, xarda e percebes, entre outros produtos do mar. Nin un dos cociñeiros máis prestixiosos e solidarios do mundo resístese aos encantos da gastronomía galega.