«A miña avoa ensinou á precursora da tortilla de Betanzos e eu fágoa como ela»

Margarita Mosteiro Miguel
Marga Mosteiro SANTIAGO / LA VOZ

SANTIAGO CIDADE

Sandra Alonso

Cristina Bugallo Sánchez abriu fai uns meses As Betanceiras nun pequeno local da rúa Nova

04 novs 2022 . Actualizado ás 05:00 h.

A recente noticia de que a mellor tortilla de España faise en Betanzos —empatada a puntos cunha de Logroño, segundo o resultado do XV Campionato de España de Tortilla de Patacas celebrado en Alacante— pode non ser discutible, pero Cristina Bugallo Sánchez alza a súa voz para reivindicar a parte do éxito que lle corresponde á súa avoa paterna, Mercedes Varela.

«Ela ensinoulle a facer a tortilla á que din é a precursora da famosa tortilla de Betanzos», apunta. Mercedes era de Santa Cruz de Mondoi e, como outras moitas novas, «foi servir a unha casa de Betanzos», onde coñeceu a Andrés Bugallo Crespo, quen despois se convertería no seu marido. A partir de aí, Mercedes deixou de cociñar para estraños e pasou a formar parte da clase máis adiñeirada e podente de Betanzos. Cristina indica que o seu avó Andrés era moi amigo da familia de Angelita , «a considerada como a precursora da famosa tortilla, pero a receita é da miña avoa. O meu pai non lembra se A Casa a abriu Angelita ou a súa filla Elvira». Cristina pasou moitas horas vendo á súa avoa «preparar tortillas para amigos e familia. Era unha gran cociñeira. Ensinoume a pelar as patacas e facer a tortilla». Esta mesma receita é a que Cristina emprega para elaborar as tortillas do seu pequeno restaurante do número 42 da rúa Nova, A Betanceira. «A miña avoa materna, Salomé López Iglesias, á que todo o mundo coñecía en Betanzos como Maruja, ensinoume a picar a pataca ao estilo Betanzos». Cristina non quere quitarlle méritos a outros, pero insiste en que «a auténtica tortilla de Betanzos está en Santiago, porque é a receita e a forma de facela de Mercedes , sen a que non habería a famosa».

Cristina, que tamén é bloguera, recibiu fai uns días ao actor Miguel Ángel Silvestre: «É un seareiro da tortilla de pataca. Non foi a Betanzos, senón a Santiago. Unha vez dixo que almorzaría con tortilla». Cando lle dixeron que estaba sentado nunha das mesas do seu local, Cristina preparou a tortilla «pensando na miña avoa. Saíume perfecta, e cando rematou díxome que era a mellor tortilla que probara na súa vida. Eu dedícolla á miña avoa». A restauradora, que deixou recentemente o seu traballo como inspectora na Consellería de Sanidade, ten entre os seus plans presentarse ao campionato. Tamén de cara ao futuro soña con ampliar o seu restaurante para incorporar outras receitas, celosamente gardadas, das súas dúas avoas: «Mercedes tiña receitas de carnes espectaculares, e Maruja era nora duns pasteleiros e as súas receitas de doces son o mellor do mundo». Tras nove meses de traballo, Cristina ampliará persoal cun camareiro. «Aos poucos cúmprese o soño que sempre tiven de abrir un restaurante no que facer todo o que aprendín das miñas avoas».

Samaín en Ordes.

A festividade de Samaín non pasou desapercibida no municipio de Ordes, onde o Concello organizou un Halloween Camp terrorífico para que os máis pequenos pasasen unha mañá divertida e entretida. Na actividade participaron 27 nenos de idades comprendidas entre os 3 e os 12 anos que llo pasaron en grande con diversos xogos, talleres creativos e artísticos, e que mesmo tiveron a oportunidade de participar en experimentos científicos. A festa foi no centro sociocomunitario Isabel Zendal, onde acudiron os participantes disfrazados de meigas, demos, trasgos e vampiros. A festa, na que non faltou unha boa merenda a media mañá, contou con música para despedir unha xornada terroríficamente divertida.

Certame Enreguéifate

As actividades formativas de Enreguéifate están en marcha con máis de 60 talleres sobre a improvisación oral e a regueifa en centros educativos de Ames , Carballo, Pontevedra, Santiago e Teo, que comezarán a principios de decembro. O equipo docente está integrado por Lupe Blanco , Josinho dá Teixeira, O Rabelo, Nuria dás Cruces, Lorena Medela, Cristián de Burela e Xairo de Herbón. O próximo 10 de novembro ábrese o prazo para participar na sexta edición do concurso de regueifas en vídeo. Entregaranse seis premios como todos os anos.