Neste novo bar do Carballiño preparan pratos latinoamericanos como arepas, pavillón criollo e sancocho

María Doallo Freire
María Doallo OURENSE

O Carballiño

Luisa, en su local, A Praza, en O Carballiño
Luisa, no seu local, A Praza, no Carballiño Santi M. Amil

Luisa Castro combina a cociña tradicional galega coa internacional na Praza

03 novs 2023 . Actualizado ás 05:00 h.

Luisa Castro Valencia naceu na cidade colombiana de Buenaventura. Ten 29 anos e fai 19 veu a vivir ao Carballiño. «A miña nai tróuxonos a min e aos meus irmáns», lembra. Ao rematar a ESO quixo deixar de estudar e pórse a traballar. «Sempre estiven no mundo da hostalería, en distintos bares e restaurantes. Mesmo cheguei a traballar para dous pulperías de aquí do Carballiño», conta Luisa. Despois duns anos como empregada, a colombiana quixo probar a emprender. «Era algo que tiña en mente desde facía moito tempo, quería montar o meu propio negocio e ser a miña propia xefa», explica. Así que empezou a buscar o local adecuado para establecerse. «Quería que fose céntrico e xusto vin que se alugaba o bar Pérez, que ten moita tradición no municipio, e collino», admite. Cambioulle un pouco o aspecto co fin de rexuvenecelo e de pólo ao seu xeito, e tamén o nome. Agora chámase A Praza, pola súa proximidade coa de abastos, que está xusto en fronte. «Fixemos unha reforma completa e de feito cambiamos tamén o mobiliario», di Luisa. Abriu o seu negocio o 7 de setembro e xa ten unha clientela fixa.

«A Praza é un bar no que ofrecemos petiscos e comidas por encargo, nacionais e internacionais», conta a hostaleira colombiana. No día a día a xente pode comer tapas como ensaladilla, tortilla, empanadillas de xamón e queixo... «Se é por encargo podo facer desde un cocido galego completo a unha fabada, callos, carne ao caldeiro...», engade. Pero non queda aí, porque Luisa quixo incluír parte da súa cultura natural na Praza. «Preparamos comidas típicas de países como Colombia, Brasil ou Venezuela. A cociña destes lugares é moi rica e diferente, pero encaixa moi ben entre os galegos», explica. Fan arepas, pavillón criollo, empanadas colombianas ou sancocho (sopa de verduras con pito). «As arepas son o que máis triunfa porque son a elaboración máis coñecida da gastronomía latinoamericana», apunta Luisa.

«É unha época complicada pero polo momento sinto que o negocio vai fluíndo moi ben e estou feliz», afirma a hostaleira natural de Colombia. O que creou é un bar como os de toda a vida, perfecto para gozar dun viño en compaña dos amigos.