A gripe aviaria, un problema de saúde grave para as aves

Juan José Badiola
Juan José Badiola CATEDRÁTICO EMÉRITO DA UNIVERSIDADE DE ZARAGOZA. CENTRO DE ENFERMIDADES TRANSMISIBLE EMERXENTES, FACULTADE DE VETERINARIA

OPINIÓN

Eliseo trigo | EFE

13 nov 2025 . Actualizado á 09:34 h.

Nos últimos tres anos está a ocorrer unha auténtica panzootia de gripe aviaria que provocou a aparición de múltiples brotes en moitos países do mundo. O responsable é o virus influenza tipo A H5N1, catalogado como de alta patogenicidad, o que significa que causa unha enfermidade grave nas aves que con frecuencia provoca a súa morte. Desde o inicio da panzootia rexistráronse brotes da enfermidade na maioría dos países europeos en aves silvestres e domésticas de granxa, aínda que en maior número nas primeiras. A cifra de brotes ocorridos variou dun ano a outro.

Os brotes de gripe aviaria están directamente relacionados coas migracións periódicas anuais que realizan as aves silvestres desde a zona centro-occidental do continente africano, onde habitualmente invernan. Na primavera abandónana para dirixirse cara ao norte de Europa, onde levan a cabo a súa actividade reprodutiva e, unha vez finalizada, inician a viaxe de retorno ás áreas de invernada africanas. Nesas viaxes cobren longas distancias, polo que necesitan realizar varias paradas para descansar, comer e beber. Como a maioría desas aves son acuáticas, adoitan facelo en lagos, lagoas, pantanos, ríos, deltas, estuarios, etcétera. Estes desprazamentos masivos de aves e as súas paradas son os principais responsables da propagación dos virus da gripe aviaria, que son transportados principalmente polas aves acuáticas, infectando a través das feces e outras secrecións a outras aves silvestres e, se teñen acceso directo ou indirecto, a aves domésticas. Por iso, cando nunha das zonas descritas detéctase un numero inhabitual de aves enfermas ou mortas, debe considerarse a posibilidade de que se trate dun brote de gripe aviaria, polo que se deben recoller mostras de animais enfermos ou mortos, en condicións apropiadas de seguridade para evitar contagios, e envialas o máis pronto posible a un laboratorio especializado que confirme ou descarte a sospeita.

É prioritario extremar as medidas de bioseguridade para evitar que o virus da gripe acceda a unha granxa de aves (poñedeiras, de nena ou de produción de carne) e reproduza o brote nesta, o que o avicultor pode sospeitar polo descenso súbito do consumo diario de penso e auga, así como da posta de ovos no seu caso, e a presenza de animais enfermos con síntomas compatibles coa gripe aviaria e de aves mortas. O avicultor debe comunicalo inmediatamente ás autoridades de sanidade animal, que procederán a adoptar as medidas establecidas, como o peche e inmobilización da granxa e o sacrificio de todas as aves. O granxeiro debe adoptar medidas de autoprotección para evitar o risco de infección, que en cambio é extremadamente baixo para a poboación en xeral, pois ningún produto desa granxa pode saír dela para a súa comercialización no mercado alimentario.