Patrocinado por Patrocinadopor

Un ano con menos toxina, de momento

f. fernández REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS MAR

MARTINA MISER

Bateeiros e depuradores destacan que se produciron menos peches de polígonos de mexillón que outros exercicios, aínda que a estabilidade parece ter os días contados

30 ago 2017 . Actualizado ás 05:00 h.

Tras varios anos de inestabilidade, debido aos peches constantes de polígonos de bateas de mexillón pola presenza de toxinas lipofílicas, chegou un 2017 máis tranquilo para o sector bateeiro, que desde a primavera encadea varios meses seguidos de traballo case ininterrompido en boa parte das rías. «O mexillón está ben, trabállase máis a gusto, con máis continuidade», resume Francisco Padín, presidente da cooperativa Amegrove, que suma 327 bateas. Subliña que «é un ano bo, máis tranquilo en canto a peches», pero vai con pés de chumbo sobre o que poida suceder de aquí a fin de ano. Porque a toxina aparece case dun día para outro. E queda por diante a campaña de recolección para exportar a Italia e, sobre todo, quedan o Nadal.

Ignacio Lorenzo, expresidente da organización Opmega e agora un socio máis desta cooperativa, corrobora que este 2017 trátase dun «ano bo, con poucos episodios de toxina, de feito non lembro unha época tan estable». Esta tregua da marea vermella permite ao sector traballar mellor e con certo desafogo. Pero Lorenzo tamén advirte de que o panorama pode cambiar en calquera momento. Avecíñase un cambio de estación, lembra, que adoita coincidir con chégaa das biotoxinas.

Talvez tanto Lorenzo como Padín teñan razón en ser tan prudentes e en certo xeito pesimistas sobre a duración deste período de tranquilidade nas rías galegas. Porque pode ter os días contados. De feito, nos últimos días producíronse varias resolucións de peche de polígonos nas rías de Pontevedra e Muros-Noia. Chegaron de forma salpicada, pero talvez preocupante. Ata a semana pasada permanecían abertos a maior parte dos polígonos, salvo dous en Bueu , na ría de Pontevedra, que pecharon os días 7 e 11. Pero a semana pasada chegaron as malas noticias sobre a presenza de biotoxinas a dúas máis de Portonovo e a un terceiro de Bueu. Deste xeito, na ría de Pontevedra están vetados á extracción de mexillóns, de momento, cinco polígonos; tres máis permanecen abertos. Ata o luns, o problema estaba centrado nesa ría. Pero ese día chegaron ordes de peche a dous polígonos en Muros-Noia.

En total, do medio centenar de instalacións, hai sete nas que, de momento, non se pode extraer mexillón pola presenza en exceso de toxinas lipofílicas. O sector agarda que a marea vermella non avance máis e non paralice a campaña en marcha.

Francisco Fariña, presidente da asociación de empresarios depuradores de moluscos, destaca que este ano é «atípico», que están a traballar mellor que os anteriores e con maior variedade de produtos procedentes de distintas zonas. Subliña, ademais, que a época de verán está a gañar forza fronte ao Nadal debido a un incremento da demanda interna de mariscos en Galicia.

A marea vermella é un fenómeno natural que se produce polas microalgas presentes no fitoplancto mariño, que forma parte do alimento dos moluscos, e que baixo condicións ambientais favorables multiplícanse. Na propagación da toxina lipofílica inflúen moitos aspectos como os ventos, as correntes ou a temperatura de auga.

Un mes certificando mexillón

A denominación de orixe protexida (DOP) Mexillón de Galicia iniciou fai un mes o proceso de certificación en porto de bivalvo fresco. Desde entón expediu o selo de calidade para 766,7 toneladas de produto. Segundo os datos achegados polo consello regulador da DOP, hai xa 65 empresas incluídas nesta certificación de Mexillón de Galicia. Sete delas incorporáronse ao longo deste 2017.