Veganité, posto de comida do Festival de Ortigueira: «Do churrasco vegano cómense ata os ósos»

ANA F. CUBA ORTIGUEIRA / LA VOZ

ORTIGUEIRA

Los responsables de Veganité, presente en el Mundo Celta por quinta vez, con una ración de churrasco vegano y un tarro de galletas
Os responsables de Veganité, presente no Mundo Celta por quinta vez, cunha ración de churrasco vegano e un tarro de galletas I. F.

María Álvarez, Mikel Portal e Rut Argibay comandan a caseta, que ofrece produtos de orixe vexetal e sen glute

14 jul 2023 . Actualizado á 05:00 h.

María Álvarez e Mikel Portal —«case» de Ortegal— e Rut Argibay —naceu en Poio e vive en Santiso— levan dous meses elaborando a base dos pratos que estes días cociñan e serven no posto Veganité, situado na feira de artesanía do Festival de Ortigueira. María insiste en que esta iniciativa encádrase na Asociación Rural Vivo do Ortegal.

É o quinto ano que montan a súa caseta no paseo, fronte aos xardíns Xulio Dávila, e moitos clientes búscanlles. «Moita xente doutros anos vennos ver, quérennos... iso fainos moita ilusión, pregúntannos por outros festivais aos que imos», explican. A comezos de xuño acudiron ao Festival Alternativo Millo Verde, en Redondela, e en agosto estarán en Pardiñas (Guitiriz), e despois no Vibra Balboa (O Bierzo). María e Rut levan máis de dez anos xuntándose para vender comida. Rut e Mikel traballan en restaurantes veganos, e os tres idean as súas propias receitas e preparan outras extraídas de libros, con produtos de orixe vexetal e sen glute (todo salvo as berlinas).

«Do churrasco vegano cómense ata os ósos, vai cortadiño coma se fose unha costela de porco», apuntan sobre un dos pratos que máis sorprende, sen descubrir o ingrediente secreto, que case ninguén adiviña. Tamén ofrecen zorza, hamburguesas e tres tipos diferentes de falafel: «O clásico, con garavanzos; con chícharos [chícharos], limón e menta, inspirado na cociña británica; e con lentellas e cacahuetes», enumera Mikel.

A torta de cenoria é un das sobremesas favoritas dos comensais que fan cola para conseguir a súa ración. «Se che gusta cociñar é agradecido, e o ambiente é moi bo», recalcan, contentos por reencontrarse con caras coñecidas deste mesmo festival e doutros, e agradecidos ao Concello de Ortigueira «polo seu apoio». Desde onte abren desde a unha da tarde ata a madrugada. «Cando máis traballamos é pola noite, entre concertos e cando rematan», comentan.

En canto se pecha a cociña hai que limpalo todo e renovar o aceite para o día seguinte. «O peor é o cansazo», recoñece María. Apostan pola comida vegana e os produtores locais, «sempre que se pode, por cantidade e polo tipo de materia prima».

Seis bandas, David Bellas e a Escola de Gaitas, o venres no Mundo Celta

Na avenida dá Penela crúzanse as colas do supermercado Claudio co xentío que se move sen cesar. En fronte, as terrazas sobordan vida, ao sol e á sombra, entre racións de raxo e luras e vasos saturados de xeo. A avalancha folkie vívese nas rúas, nas tendas, nos bares, no piñeiral de Morouzos e, en canto cae a tarde, no porto de Ortigueira. «Estamos moi cansos, pero o ambiente é moi bo, ves moita alegría», comentaba onte unha camareira, que suma menos horas de soño esta semana que calquera día do inverno. «Deixa, deixa, que iso xa virá», di entre risos, sen querer dar o seu nome nin o do local, «a ver se van vir os inspectores de Traballo».

Ninguén cumpre os horarios estes días, nin ninguén quere facelo. A música soa en calquera momento por calquera esquina. Hoxe volve o festival rueiro, coa banda de gaitas A Lagoa do Torollu (12.30 horas), a banda escocesa Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band (13.00), a bandina A Garrapiella (13.30), a banda de gaitas Abelladeira (17.00), o grupo folclórico Trebeyu e a Bagad Sonerien An Oriant (20.00), fundada en Lorient (Bretaña francesa) hai 40 anos. O gaiteiro viveirense David Bellas actuará na igrexa parroquial (19.00). E, pola noite (22.00), no escenario da Alameda soará de novo a Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band, un referente, con medio século de historia.

Escocia dará paso a Ortigueira, coa Escola de Gaitas, un clásico do Mundo Celta, con Rodrigo López á fronte. «Estamos a ensaiar a lume de biqueira, máis que nunca», apuntaba onte pola tarde o director. «Haberá unha parte tradicional e outra máis folk, con colaboradores, un cun keytar [unha especie de teclado que leva como unha guitarra], será unha actuación transgresora», avanzaba, sen desvelar as sorpresas. Pechará a noite o folk de Rura (Escocia) e o grupo bretón Startijenn. Hoxe hai taller de baile bretón (16.00) no IES, e segue o de fotografía e as exposicións. Ortigueira mergúllase nos días máis intensos.