Do Frank en Ferrol Vello ao Ventura na rúa do Sol: «Cambia o local, pero a esencia é a mesma»
FERROL CIUDAD

Tras sete meses de preparativos, Blanca Tello e Gonzalo Pérez protagonizan unha das aperturas hostaleiras máis agardadas na mítica rúa dos viños de Ferrol
16 jul 2025 . Actualizado á 10:46 h.Non foi tan longo como un embarazo, pero case. Sete meses tiveron que agardar os fans do Frank —ese templo do bo yantar que comandaban Blanca Tello e Gonzalo Pérez na rúa San Francisco de Ferrol Vello— para poder darlle de novo gusto ao padal cos seus deliciosos sabores. Pero, esta vez, no número 59 da rúa do Sol, en pleno centro da cidade naval, onde aquel referente gastronómico acaba de renacer cun novo nome que é sinónimo de alegría, aventura, dita, boa sorte e felicidade. Ventura. Case nada.
«Cambia o local, pero a esencia é a mesma», anuncia Blanca Tello antes de nada, como un aviso a navegantes. E é que nada máis entrar neste novo mesón de tapas e racións —que se estreou este mesmo martes, tras unha inauguración só para íntimos o pasado sábado—, o comensal tópase cunha lousa na que non faltan ningúns dos best sellers que arrasaban no Frank. Como os lagostinos crujientes, as croquetas caseiras ou un delicioso lombo de tenreira servido con patacas e acompañada dunha salsa preparada co seu mollo. Pero tamén con outros manxares que non se prodigaban tanto en San Francisco, como o polbo á feira —«que é de aquí e non de Marrocos»— ou uns garavanzos con jarrete e cogomelos.
Precisamente na pota a presión do Ventura facían «chup, chup» estes legumes a media mañá deste martes, poucas horas antes da estrea, mentres Branca atendía chamadas de clientes reclamando mesa e Gonzalo cortaba en tacos grosos unha fermosa peza de tenreira galega. «Aínda me estou acostumando á nova cociña, pero estou feliz, porque a outra era moi pechada, como un zulo, e esta é máis aberta, podo ver á xente no comedor e chégame a luz da rúa», apuntaba apurado e sen deixar de traballar o xefe dos fogóns do mesón Ventura.

Gonzalo aprendeu cociña nas aulas da Escola de Especialidades da Estación Naval da Graña (Esengra), despois pasouse catro anos traballando en patrulleiros e outros buques da Armada —como o Hespérides, co que navegou pola Antártida—, e tras aquela etapa, apostou por emprender onda Blanca cun restaurante na Coruña, o Carbonada, onde facían comida á brasa. En busca dun espazo máis informal, aterraron en San Francisco para dar vida ao Frank durante doce anos. E tras facerse alí cunha clientela súpers fiel e ser recoñecidos con distincións como o Bib Gourmand da Guía Michelin pola súa excelente calidade-prezo, o pasado mes de decembro decidiron deixar Ferrol Vello e comezar o camiño para abrir na rúa do Sol. A razón? «Alí estabamos encantados, pero pagabamos un alugueiro e queriamos comprar. Demos con este local, pareceunos unha boa oportunidade e lanzámonos», explica Branca, que se mostra encantada con este novo emprazamento.
«A rúa do Sol é unha das rúas míticas de viños de Ferrol, paralela á rúa María, que agora ten moitísimo ambiente, e xusto detrás do Concello... Así que a localización é estupenda», apunta a responsable do servizo en sala do Ventura, que agora ten como veciños a mesóns e tabernas de toda a vida como Ou Cabazo, Ou Carabel, Ou Xustiño ou O Toldo e outros máis recentes como as 7 vidas.
Tras unha reforma orquestrada por Blanca e Gonzalo onda os arquitectos do estudo VLD e a decoradora Rocío Burguete, o 59 de Sol exhibe agora, sete meses despois, un aspecto coqueto, cálido e acolledor, xusto o ideal para renderse ao goce e encomendarse ao lema do mesón que loce nun cartel situado á entrada. «Ventura, come e bebe, a vida é breve».