Un cocido que repartiu 60.000 euros

Rocío Perez Ramos
Rocío Ramos LALÍN / LA VOZ

LALÍN

cedida

O prato rei de Lalín foi degustado por máis de 1.600 comensais en Madrid

31 mares 2023 . Actualizado ás 05:00 h.

O Cocido de Lalín, servido onte no recinto madrileño de Ifema, logrou recadar máis de 60.000 euros. Unha cita con sabor solidario que reuniu ao redor da mesa a máis de 1.600 comensais. O alcalde de Lalín, José Crespo, cualificou este cocido como o máis multitudinario da historia, resaltando que o interior galego existe, agradecendo ao presidente da ONCE, Miguel Carballeda a proposta. Crespo lembrou que foi el, o que tivo a idea desta cita «a que me unín en canto o dixo por primeira vez, e puxémonos a traballar desde o equipo da alcaldía de Lalín onde estivemos en constante contacto con José Luis Martínez Donoso, director xeral da Fundación ONCE», a quen lle agradeceu tamén as facilidades á hora de traballar de xeito conxunto.

O cocido contou coa asistencia do alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida; o presidente da ONCE, Miguel Carballeda; o presidente do a Federación Española de Bancos de Alimentos, Gregorio Pérez; a directora de Mensaxeiros da Paz, Nieves Tirez; o vicepresidente da comisión europea Margaritis Schinas; o conselleiro de Cultura, Educación, FP e Universidades, Román Rodríguez e a conselleira de Política Social, Fabiola García. A eles sumáronse a ex ministra de Industria, Comercio e Turismo, Reyes Maroto e a vicepresidenta segunda do Congreso dos Deputados, Ana Pastor, así como numerosos edís, entre eles o coordinador de CxL, Rafael Cuíña.

Os 60.022 euros recadados onte, repartíronse en dous cheques de 30.011 euros cada un. O grupo social ONCE fixo entrega dun deles a Mensaxeiros da Paz e o outra á Federación Española de Bancos de Alimentos. Con eles darase cobertura, por unha banda, a 400.000 nenos que terán garantida leite polo menos dous meses e por outro a máis de 1.600 persoas diariamente que o perderon todo no terremoto de Turquía.

O alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, destacou o gran labor social que realiza o grupo ONCE «que en canto poden axudan, o que lles facilita moito a vida a outras persoas». Lembrou tamén que como Comendador do Cocido de Lalín ten a obrigación de realizar dúas tarefas, unha delas é a para comer cocido polo menos unha vez ao ano e, a outra, propagar por todos os lugares o cocido «cousa que non é nada difícil dada a súa calidade». Crespo expresou o seu «gratitude eterna» a Carballeda e a Donoso, agradecendo tamén a Ramiro Ruibal e a Manuel Vilariño o seu labor, así como a implicación dos patrocinadores: Cárnicas Anzo e ViniGalicia, e a dos sete cociñeiros que se encargaron da elaboración do prato. O rexedor deu as grazas tamén á ex ministra polo recoñecemento do Cocido de Lalín como a primeira festa de Interese Turístico Internacional de España.

Para elaborar o prato desprazáronse expresamente desde Lalín sete cociñeiros da localidade que asumiron un reto que non foi doado, especialmente pola intendencia que implica. Os artífices da elaboración do xenuíno cocido lalinense servido en Madrid foron os dos restaurantes Casa Currás, Casa Sanmartín do Corpiño, As Palmeiras, Mesón O Cruce, o restaurante Cabanas, A Robleda e Villanueva. Tivo lugar un irmandamento entre o cocido madrileño e o lalinense co intercambio de obsequios como mostra de unión entre Álex Cabanas, en representación dos cociñeiros de Lalín e José Luis Yzuel, presidente da Confederación Empresarial de Hostalería de España.