O gañador da mellor hamburguesa de España abre hoxe local en Compostela
SANTIAGO CIUDAD · Exclusivo subscritores

Fraco é a aposta coa que Gonzalo Pose quere «obsesionar» á cidade
18 jul 2025 . Actualizado á 06:55 h.Leva días creando hype en redes sociais entre os seguidores máis fieis do seu local na Estrada, pero ao fin o novo reto de Gonzalo Pose abre as súas portas en Santiago. Fraco estréase hoxe ás 19 horas a pasos dos seus veciños da rúa Concepción Arenal, Numax e Capitol, «os pulmóns da rúa» dos que agarda aspirar ao seu público para acabar convertendo o local «na seguinte obsesión desta cidade» cunha carta sinxela, pero atractiva.
Ninguén mellor que o propio Gonzalo Pose e a súa socia e parella Vanesa Gómez para explicar a súa nova idea e ilusión. Fano sentados nunha das mesas de Fraco, nun forzado descanso do trafego que supón puír os últimos detalles e contratempos antes da inminente apertura. «A idea é empezar amodo, adaptarse á resposta da xente e crecer en función diso. Pero o que comas en Fraco non vas poder comer na Estrada e o que comas na Estrada non o vas poder comer en Fraco», expresa Gonzalo. O chef fai así referencia ás súas dúas hamburguesas premiadas que servirán como ponte entre os locais: a mellor hamburguesa de España en 2024 e a mellor de Galicia en 2025. Para gozar da primeira haberá que acudir á carta de Arxentinos Burguer («casa nai» da Estrada), mentres que a segundo será exclusiva de Fraco.
Esa é a clave. Que os dous irmáns non compitan entre eles, senón que se complementen de forma creativa (demóstrao unha pequena chiscadela no local santiagués). Por iso é polo que Vanesa resérvese os fogóns de Fraco e Gonzalo vaia ir compaxinando o traballo dos dous locais, sempre encargándose de deseñar as receitas do seu novo proxecto. Fraco apostará así por un formato pop-up —edicións limitadas para captar clientes—, fast food e take-away (comida rápida e para levar) de calidade cunha estética máis urbana e contemporánea.
Todo sen abandonar a concina traballada, posto que, como reivindican: «O fast food pode ser moito máis que comer hamburguesas». A novidade de Fraco: un único bocadillo á semana, con unidades limitadas por días. E o seu reto: «Cremos que vai ser un pouco bajón dar a noticia de non ofrecer hamburguesas, pola febre que están a causar, pero temos a esperanza de que o primeiro bocadillo conquiste á xente e que xa o segundo namore tamén aos máis mozos e aos turistas», explican entre os dous. Ademais de bocadillos, na barra de mármore de Fraco poderase pedir desde cervexas artesás, bebidas naturais ou diferentes tipos de viños.
As pontes que traza Gonzalo entre Santiago e A Estrada non son casuais. Na capital galega estudou secundaria e o seu ciclo de cociña, e con ela forxou unha amizade que lle provocou «unha espiral» do que finalmente se puido desfacer. Pero esta ponte é unha continuación doutro, construído polo seu irmán da Estrada. Pois Fraco continúa coa homenaxe da herdanza arxentina do seu dono que marcaría a emigración e retorno do seu pai ao cruzar o mar. «O nome ocorréuselle a Vanesa e deime conta de que encaixaba perfectamente. Fraco é unha expresión moi arxentina para referirse aos amigos, e é como me chaman algúns colegas da Estrada, aínda que eu non o sexa», chancea Gonzalo Pose.