Estas granxas melloraron o benestar animal e reduciron a súa pegada de carbono

DEZA

Danone recoñece o labor de seis dos seus gandeiros, dous deles galegos
18 may 2025 . Actualizado á 05:00 h.Danone ten un reto: quere que os seus iogures sexan moito máis sostibles. A compaña é consciente de que o traballo para lograr ese obxectivo empeza nas granxas, onde se produce o leite coa que se elaboran estas sobremesas lácteas. Por iso leva dez anos traballando man a man cos seus gandeiros para lograr reducir esas emisións de carbono. Ata o de agora, conseguiron emitir un 20% menos grazas ao labor de gandeiros como Iván Fernández, que dirixe SAT Crespo en Lalín, ou de Yésica Roca, de Gandería Martiño, en Guitiriz. Estas explotacións galegas foron dúas das seis premiadas en toda España nos Encontros Gandeiros que o grupo organiza para recoñecer ás mellores granxas coas que colabora en termos de sustentabilidade e substitución xeracional.
Das cen vacas que coidan Iván e Diego Crespo en Lalín, coa axuda da súa nai Áurea, saen cada ano 1,4 millóns de litros de leite. Estes dous irmáns son a terceira xeración da súa familia que se fai cargo da granxa e, nos últimos tempos, apostaron polo benestar animal e a sustentabilidade. «Fixemos un establo novo e reformamos as naves para que as novillas e as vacas secas tiveran camas quentes», conta Iván, que asegura que todas as obras levadas a cabo nos últimos anos estiveron encamiñadas a mellorar o benestar dos seus animais e a reducir a súa pegada de carbono. Tamén, a reducir a carga de traballo que soportan.
Traballaron para que os seus animais estean o máis cómodos posibles, con espazo máis que suficiente e camas adaptadas ás súas necesidades, «agora so temos un animal por cubículo», engade Iván. Os seus cortellos están ventilados e contan cun arrimador de comida. A última novidade que incorporaron son os colares das vacas, que lles transmiten calquera tipo de información en tempo real ao seu teléfono. «De noite, se hai calquera cousa xa te manda información ao teléfono e xa vas directamente ao animal. Danos información sobre as rumias, sobre os celos... sobre todo o que lle pasa aos animais», engade. Moitas destas melloras implementáronas coa axuda de Danone, «que nos fai cada ano unha auditoría e nos di que puntos podemos mellorar e nos aconsella como facelo, estamos moi contentos», engade. Todo iso permitiu que esta explotación acade unhas excelentes puntuacións nas avaliacións de benestar e impacto ambiental, o que lles valeu un dos premios que Danone entrega todos os anos, concretamente o que premia a sustentabilidade. «Falar do futuro sostible da categoría do iogur pasa, esencialmente, por repensar o modelo de xestión das granxas e a súa transición cara a un modelo máis sostible», afirma Antoni Bandrés, director de Ganderías e Agricultura de Danone España.
A mellor substitución xeracional
Outra das preocupacións que ten o xigante lácteo é conseguir a substitución xeracional para as explotacións coas que agora traballa. Por iso, ademais das boas prácticas ambientais, tamén recoñece a aquelas granxas que xa teñen asegurado o seu futuro. Unha das galardoadas deste ano foi Gandería Martiño, de Guitiriz. «Foi meu avó o que mercou a primeira vaca alá polos anos 80», conta Yésica Roca, que dirixe a explotación en colaboración coa súa nai. Esta gandeira ía para funcionaria de prisións, pero decidiu que ese non era traballo para ela e incorporouse á explotación familiar. «O campo dáche máis liberdade, é outro mundo», explica.
Nesta explotación, as mulleres son maioría, porque xunto a Yésica e a súa nai está tamén a súa irmá pequena, que está a estudar veterinaria e incorporarase ao rematar. «Non soe ser o habitual pero eu creo que no mundo rural hoxe as mulleres mandan tanto coma os homes e somos imprescindibles», asegura Yésica. A ela gústalle andar co tractor e con toda a maquinaria, «a pesar de que miña avoa segue a pensar que as mulleres teñen que andar coas vacas e os homes co tractor», conta.
Yésica e a súa nai déronlle un xiro á explotación, construíndo un novo cortello e incorporando un robot de muxido. «Fixemos unha balsa de purín, trouxemos moita maquinaria e modernizouse todo un pouco», relata. Agora, están tamén traballando nun proxecto de mellora xenética. «Xenotipamos as novillas para saber cales son as mellores e conseguir así a mellor descendencia. Tamén queremos poñer embrións porque hoxe ou innovas ou pechas», asegura. Con Danone tamén puxeron en marcha medidas que lle permitiron mellorar o benestar animal e reducir a pegada de carbono. «Son pequenos detalles que, todos xuntos, fan que sexas mellor», sostén.
Todo este proceso valeulle a Gandería Martiño o premio á substitución xeracional de Danone. Porque grazas ao labor destas e outras granxas, a compaña logrou xa reducir un 20% as emisións de carbono procedentes do leite. E o seu obxectivo é que estas decrecesen ata un 37% no 2030. Ten claro que sen os gandeiros será imposible lograr esta meta e busca granxas comprometidas co benestar animal, que apostan pola dixitalización e usan técnicas de agricultura rexenerativa. Como as de Iván e Yésica.