Un Solete Repsol, a guinda ás tortillas de Casa Tomé ante o seu próximo peche: «Dáme pena que ninguén queira continuar»

E.G.

VIVIR A CORUÑA

Casa Tomé, en Coiros, prepara la tortilla de patata a la leña.
Casa Tomé, en Coiros, prepara a tortilla de pataca á leña.

A condecoración da referencia gastronómica chega no penúltimo verán deste negocio familiar

28 jun 2024 . Actualizado á 05:00 h.

La Casa Tomé ou Casa das Tortillas (Coirós Abaixo, 10) foi recoñecida cun Solete de confianza da Guía Repsol, que entregan baixo o padal de ningúns dos cociñeiros máis importantes do panorama nacional, como Pedro Subijana, Pepe Solla, Martín Berasategui ou Ramón Freixa. Carmen Tomé, segunda xeración a cargo do negocio, conta que se decatou do galardón pola prensa: «Pois foi toda unha sorpresa, non tiña nin maldita idea, pero estou moi agradecida».

Este establecemento fíxose cunha nutrida clientela porque prepara as tortillas de pataca á leña. O resultado é un sabor afumado, que non se consegue co gas: «Tortillas hai infinidade e en case todos os sitios fanas ben, pero aquí facémola con leña e o sabor é distinto», afirma Carmen. Así, a pesar de que están en territorio de onde naceu o estilo Betanzos, Carmen sinala que eles non entran no punto de callado: «Facémola como nos diga o cliente».

Celebración del cumpleaños número cien de Josefa Darriba García, fundadora de Casa Tomé.
Celebración do aniversario número cen de Josefa Darriba García, fundadora de Casa Tomé. atr

O outro punto forte de Casa Tomé é o espazo. A autenticidade que desprende a proposta gastronómica —tamén preparan por encargo carne asada ou cocido— esténdese ao establecemento, que é unha casa familiar, e ao xardín. As mesas instaladas na leira converten a Tomé nun dos mellores abres  da zona para gozar do bo tempo, cando chegue, xa sexa durante o día baixo a antuca ou á fresca durante a cea.

Este Solete chega como colofón a unha historia que comezou con Josefa Darriba García, a que inaugurou a tortillas á leña. O pasado ano, no seu 100 aniversario, lembrou como esa innovación convenceu ata a Amancio Ortega, fundador de Inditex. «Chamaba desde A Coruña e dicía: "Josefa, son Amancio, prepara unha tortilla que teño que ir a Madrid e paro a comer na túa casa”. Era nos anos que empezaba a montar as tendas de roupa».

Carmen é hoxe a que mantén fielmente a técnica. Aínda que Josefa aínda lle axuda na cociña para facer o café, dálle pena que ninguén da familia vaia seguir co negocio. «Este será o último ou penúltimo ano», di. A razón está en que a terceira xeración «non quere continuar». Máis aló das tortillas á leña, tamén sente tristeza pola clientela: «Hai xente á que lle teño moito cariño, son como da miña familia, aquí os clientes séntense na súa casa».

Lista co resto de novos Soletes de confianza da Guía Repsol

  • A Coruña: Puñal e Mori Cafés Especiais, en Santiago de Compostela; Bar do Porto, en Ribeira; Casa Peto, Taberna de Suárez e Ou Contedora, en Outes; A Duna e Chycoria, en Arteixo: Dandy, en Noia; Casa Tomé, en Coirós; Carrilo e Areas Pub, en Muros; A Fiestra, en Laxe e A Filoxera, en Padrón.
  • Lugo: Praia Fluvial da Cova Restaurante&Lecer, Santeiro's, Rabuda Tosar Restaurante, People, A Postrería de Noé e Hope, na cidade de Lugo.
  • Ourense: Ou Campanario, en Nogueira de Ramuín; Fuentefría, A zapatería do avó, A Estación de Lomán, Portovello, Puerta Real, O Moucho, Ou Barallete, Mur Marxinal, Casa Toñita, Bico do Xeado e A Tarazana, en Ourense.
  •  Pontevedra: Castiñeiras, en Cangas; O Náutico de San Vicente, Ou Muiño e Ou Forno de Piñeiro, no Grove; Arxentinos Burguer, na Estrada; Michael e A Curva, en Sanxenxo; Vitter, Toxiño, Rabuda, A Vela, A Martinesa, A Artesata e Fabbrica do Gelato Vigo, en Vigo, e A Casa Pequena, en Meaño.