
Dan traballo a máis de 16 persoas e dous locais foron recoñecidos pola Guía Repsol
20 may 2025 . Actualizado á 05:05 h.Teñen entre 32, 33 e 36 anos e dirixen catro establecementos hostaleiros no municipio máis pequeno, tanto en poboación como en superficie, da Costa da Morte: Corcubión. Son as irmás fisterrás Aroa e Alba Castiñeira, e o corcubionés Carlos Lestón, que é marido da primeira. Están a cargo dun hotel mítico como é As Hortensias e do restaurante Catro Cadelas, e tamén levan a taberna O Ribeiro e do restaurante Carrumeiro.
Cando abriron o primeiro complexo corría o ano 2021, en plena pandemia. No curso seguinte animáronse coa taberna, e en febreiro da presente anualidade asumiron o reto dun negocio máis.
Cando as dúas irmás apenas pasaban dos 20 anos, xa abriran Calma Chicha na súa localidade natal. En concreto, na praia Langosteira. Foi un dos primeiros chill-outs da comarca, lembra Aroa. E a aventura durou anos.
En realidade, foi Alba a única que se formou no sector estudando Cociña. A irmá menor é biotecnóloga e o seu marido, avogado. Aínda que é certo que no caso das irmás, foi algo que mamaron desde nenas, pois son netas dos fundadores dun dos locais máis emblemáticos de Fisterra, o Tira do Cordel.
«Alba sempre tivo a idea do chiringuito e eu apoieina. Foi o que nos deu forza para mirar de facer outro proxecto que fose para todo o ano, pois Calma Moza só abría de xuño a setembro», explica unha das integrantes do grupo empresarial Familia Batifondo. Por aquel entón empezaron de cero, pois non había nada alí.
A esta familia sumouse como cociñeira do Carrumeiro a propia nai das dúas irmás, Junquera Domínguez, quen estivo máis de trinta anos nos fogóns do Tira do Cordel.
«Tiña que ser algo ao lado da praia porque queriamos continuar na liña do que viñamos facendo, e xurdiu a oportunidade en Corcubión», lembra Aroa. Déronlle unha reforma ao complexo, fronte a Quenxe, e aos poucos foron incrementando o negocio: «Intentamos quedarnos na comarca e xerar postos de traballo, aínda que aquí sexa máis difícil de rendibilizar que na cidade pola marcada tempada e a competencia, que ata fai moi pouco, non se foi profesionalizando», explica o mozo. A día de hoxe, dezaseis persoas viven destes negocios durante todo o ano, cifra que no verán se incrementa ata as 26. As Hortensias e Catro Cadelas abren desde Semana Santa a novembro, aínda que en decembro tamén abren algúns días e o resto do curso préstanse para celebrar eventos. Nos catro establecementos abren de luns a domingo, cun día de descanso semanal máis as vacacións.
Peixes e mariscos da zona
Catro Cadelas e O Ribeiro foron distinguidos recentemente pola Guía Repsol como local recomendado e un Solete, respectivamente. Cada establecemento ten o seu aceno de identidade, aínda que comparten algúns aspectos como a aposta polos mariscos e os peixes da zona e por ser pet friendly, isto é, amigos dos animais. «Produtos de aquí cunha volta da raia», di Aroa sobre a proposta das Catro Cadelas, onde tamén fan almorzos brunch, tardeos, a noite das hamburguesas gourmet (os domingos) e todo tipo de eventos: «Naceu coa idea do goce en calquera sentido». No Ribeiro, a carta é máis informal. E no Carrumeiro, potencian a brasa. A caldeirada de polbo e a xarda ou a robaliza son ningúns dos seus reclamos. «Traballamos con produtores e provedores locais e apostamos polo peixe para darlle o valor que ten», apunta.
Din remar a favor dunhas boas condicións para todos: «Foi unha meta que nos propuxemos desde sempre». Sobre se atopan dificultades para atopar persoal, comenta Aroa: «Non nos importa formar á xente».
En todos os casos, teñen alugados os locais. O certo é que están dispostos a seguir crecendo agora que teñen «enerxía». Fala de Corcubión como un sitio moi estratéxico na comarca.