«Sexas 'amateur' ou profesional, na horta sempre é mellor previr ca curar»

Patricia Blanco
P. Blanco CARBALLO / LA VOZ

CARBALLO

David Castellanos, director técnico y comercial de Xesga, metido en faena
David Castellanos, director técnico e comercial de Xesga, metido en faena

Especial Agro | Tamén desde casa, desde a súa horta ou froiteiras, un pode axudar ao medio ambiente

05 may 2025 . Actualizado á 05:00 h.

Insecticidas a base de ortiga, fungicidas con orixe na planta cola de cabalo ou fosfato férrico contra babosas e carafio son ningunhas das opcións que ten no mercado se un desde a súa casa quere sumarse á conciencia ambiental. No que se refire a abono, dispor dun composteiro doméstico para crear nutrientes naturais é unha moi boa medida.

No que a fitosanitarios refírese, o estradense David Castellanos, director técnico e comercial de Xesga, teno moi claro: «Tanto se es amateur como profesional, sempre é mellor previr ca curar. Debemos aínda avanzar na conciencia disto».

A diferenza dos profesionais, un usuario doméstico non ten por que ter carné de aplicador ou manipulador de fitosanitarios, pero si pode sacarllo para acceder a certos produtos. De non ser así, hoxe existen preparacións ás que recorrer, menos tóxicas e igualmente controladoras de pragas e enfermidades, pero con máis efecto se se expoñen para previlas que para erradicalas unha vez que xa tomasen a súa horta ou os seus froiteiros.

O mildiu non entende de se vostede só plantou uns cantos surcos de patacas ou uns cantos tomates, ou de se o seu viña é testemuñal. Rosales ou geranios tamén piden atención diaria. «Hai cada vez más conciencia sobre todo nos alimentos que son directamente inxeridos por nós. Quen cultiva a súa leituga e tomates quere ser consciente do que lle bota», estima David. «A xente sen carné demanda o chamado produto de horta e xardín. Non son sistemáticos, nin penetrantes. Funcionan parecido, o problema é se hai auga, porque os lava, os outros son penetrantes», reflexiona José Manuel García desde Agrosilva.

Marcos Ares, de Semillas Sidipal
Marcos Ares, de Sementes Sidipal

«Se o produto é residuo cero, ten outro valor»

Falar hoxe de agricultura sostible é habitual, pero non o era tanto hai 25 anos, e todos eses leva Sementes Sidipal, con sede en Cambre e referencia para toda esta comarca, apostando por ela. Fala Marcos Ares, director comercial e de mercadotecnia, de tempos de cambio. Refírese a como gañan terreo bioinsecticidas e biofungicidas, por máis que aínda haxa que acabar de cambiar certas asociacións: «Moitos asocian o bio a que non funciona, e iso hoxe non é así. Temos calidade e resultados satisfactorios».

A súa alianza con Seipasa, por exemplo, permite ver como a elección do ecolóxico xa non é só por unha conciencia ambiental, ou porque a Axenda 2030 apreme, ou porque os fitosanitarios clásicos, os químicos, estean cada vez máis regulados e váianse «caendo» certas materias activas, senón «porque as cousas funcionan». Para cultivo de horta, tamén na casa, é algo que preocupaba cada vez máis: «Se un produto é residuo cero, ecolóxico, sen tratamentos químicos, xérase outro valor. Cando vas mercalo xa non che custa o mesmo, e para min no sabor tamén hai moita diferenza», sopesa Ares. Outra cousa son na casa os cultivos florais ou ornamentais: aí aínda hai campo de avance en tratamento ecolóxico.

Sidipal teñen amplísimo catálogo para todo, tanto para a prevención como para a curación. En canto a horta e froiteiras, a xuízo de David Castellanos, o que máis preocupa é o pulgón e a mosca branca que aparece en ambientes calorosos, os microsistemas de invernadoiros: «Se o ataque é incipiente, é máis doado de controlar».