Abre na praza de abastos de Viveiro unha carnicería especializada en porco celta e outras razas autóctonas

María Cuadrado Fernández
M. CADRADO VIVEIRO / LA VOZ

VIVEIRO

Foto de archivo de Nando López promocionando su ganadería y sus productos elaborados en Etiqueta Negra, en Pontevedra
Foto de arquivo de Nando López promocionando a súa gandería e os seus produtos elaborados en Etiqueta Negra, en Pontevedra Celtagal

O negocio, que ademais de punto de venda terá obradoiro, promóveo Nando López, criador con gandería en Mondoñedo

14 dic 2025 . Actualizado á 14:30 h.

Nando López e Vanesa Esmorís estarán a cargo dunha carnicería que este sábado abrirá as súas portas na praza de abastos de Viveiro. Aínda que contará cunha ampla variedade de carne en fresco de porco, tenreira, pito... estará especializada en porco celta e noutras razas autóctonas, como a cachena. Con esta apertura cúmprese un dos proxectos que desde hai tempo tiña en mente o criador Nando López, con explotación gandeira propia en Mondoñedo.

O obxectivo deste novo establecemento é ampliar o negocio que teñen en Santiago e prestar un servizo máis próximo a todos os clientes da Mariña, tanto do sector da hostalería como a particulares, segundo explica López, que leva uns oito anos inmerso na aventura de criar porco celta e uns seis implicado en tarefas de elaboración de diferentes produtos, tamén a través da marca Celtagal.

Na praza de abastos viveirense, ademais de punto de venda, terán obradoiro propio, o que lles permitirá elaborar e preparar os pedidos que atendan e sirvan ao longo e ancho da comarca mariñá e tamén do Ortegal, e incluso dAs Pontes.

Nando López recoñece que o estar integrado na Asociación de Criadores da Raza Porcina Celta (Asoporcel) e a proxección que lle deu ao seu traballo e aos seus produtos a participación en certames e feiras —menciona especialmente o seu paso por Etiqueta Negra— permitiulle nos últimos anos abrir mercado e distribución por distintos puntos de Galicia. Os seus artigos chegan tamén fóra da comunidade. No entanto, sempre tivo en mente contar na Mariña cun punto de venda para atender os clientes da zona, explica López, asentado desde hai 18 anos en Viveiro.

O criador ten claro por que equitación o seu negocio na praza de abastos: «Teño clientes noutras prazas de abasto de Galicia e creo que estes espazos teñen algo que os diferencia. Son lugares nos que o cliente sabe que atopará produto local e de calidade. Sempre é unha maneira de facer mercado entre todos». A carnicería abrirá en horario de mañá, de martes a sábado.

Recentemente tamén transcendeu que Nando López e Fernando Calviño, promotores da cooperativa Orixes Galegas, abriran unha carnicería propia en Boqueixón, que funciona tamén como centro loxístico da cooperativa.