O gastrónomo burelense Andrés Quiroga triunfa coas súas tortas de queixo en Bilbao
A MARIÑA
Despois de case un ano realizando catas, abriu un novo local, Morriña D'gozo, a 350 metros do Guggenheim
10 dic 2025 . Actualizado á 14:31 h.Un local con moito aroma a Galicia ábrese paso desde o pasado venres 28 de novembro nunha das zonas máis concorridas de Bilbao, a tan só 350 metros do museo Guggenheim. Despois de case un ano realizando catas nas que mestura tortas de queixo totalmente artesanais con viños de diferentes denominacións, o emprendedor burelense Andrés Quiroga Rivas deu o paso de pór en marcha o seu propio local, Morriña D'gozo, onde se poden seguir realizando as catas nas que maridan as tortas co viño ou simplemente probar cada produto por libre, así como facer un p?pequeno parón na xornada para degustar unha infusión, un café ou un zume.
Aos seus 26 anos e despois de formarse no afamado Basque Culinary Center, a única facultade gastronómica de Europa, onde se graduou en Ciencias Gastronómicas e Arte Culinaria, Andrés traballou no bar Salitre de Burela e na empresa de cátering Sodexo. Pero tiña claro que quería emprender, que o quería facer na terra onde se formou, pero sen esquecer Galicia, e o ano pasado púxose ao choio. Creou márcaa Morriña D'gozo tras un tempo estudando o mercado, para o que desenvolveu «un plan de negocio e busquei provedores mirando ter aceptación en Euskadi», lembra.
Logo de realizar catas de tortas de queixo e viños en diferentes bares e restaurantes da capital biscaíña, así como un par delas no Salitre de Burela, viu claro que tiña que dar un paso máis. «Decidinme porque as catas ían moi ben e a xente demandaba moito poder levar tartas para a casa, así que precisábamos dun sitio no que poder producilas e logo entregalas», explica.
O gastrónomo mariñán está moi contento coa resposta da clientela nos primeiros días desde a apertura. «A verdade é que está indo bastante ben, con moitos encargas e moita vendas, xa que a xente pode tomalas aquí ou levalas para a casa», apunta.
A localización do local, a escasos 350 metros do Guggenheim, recoñece que tamén lles está axudando. «Ao estar tanta cerca estanos dando bastante afluencia de turistas e xente que pasa camiño do museo», indica.
Ademais da súa aposta por instalarse en Bilbao, tiña moi claro que quería probar un negocio coas tortas de queixo como base: «É unha sobremesa que me leva encantando toda a vida e sempre que a vexo na carta dun restaurante, pídoa. E aquí hai moita cultura desta tarta e gusta moito. De feito, chámanlle Basque cheesecake e sabía que se podían potenciar con diferentes queixos. Fixen probas na casa e sabía que era un produto que gusta moito e que ten moita aceptación aquí».
Sorpresa inicial
A pesar de a querenza dos vascos polas tortas de queixo, non esconde que as catas nas que as mezlcan con viño causan moitas veces sorpresa ao comezo. «Ao principio á xente chócalle bastante a idea e temos que explicar que as tartas son moi pouco doces, xa que predomina o sabor do queixo. Aínda estamos adestrando un pouco á xente, pero esa retiencia desaparece cando lles explicamos o concepto e llas damos a probar, que saen encantados», indica Andrés.
O local abre de martes a domingo, de 10 a 20 horas, e permanece pechado os luns por descanso. Como de momento non ten data prevista para volver por Galicia, «aínda que me gustaría facer algo no futuro», invita «a todos os que veñan por Bilbao a pasar polo local e probar as nosas tartas», sinala.
Unha variedade a base de San Simón e un godello ou un albariño para acompañala
A carta componse de catro tortas que manterán sempre e unha especial cada mes. Deste xeito, os que se acheguen a Morriña D'gozo poden escoller entre a torta a viña, a torta Idiazábal, a torta de San Simón dá Costa e a de mascarpone e café. «Esas catro van ser inamovibles e imos ter unha quinta especial que irá variando cada mes. A de xaneiro, por exemplo, vai ser de Savel, un queixo azul de Galicia elaborado con leite crú de vaca da raza Jersey», avanza o gastrónomo burelense.
Andrés Quiroga cre que «sempre hai que apostar por cousas da casa» e por iso nas maridaxes tamén teñen unha abundante presenza os viños galegos. Ofrece o Albariño Do Ferreiro, o Godello Louro ou o Mencía As Xaras, así como produtos locais como o Txakolí Urriondo ou Akarreui e doutras terras como o Rioxa Biga, o portugués Barbeito 10 ou o o Moscato d'Asti italiano Luigi Odero.
Encargas para Nadal
Conta cun pequeno obradoiro polo que de momento a súa produción, totalmente artesanal, non é moi grande, pero si está perfectamente coidada ao detalle. «Para consumir no local faremos unhas vinte, entre tartas pequenas e porcións, e logo están as encargas. Hai moita demanda para celebracións familiares e agora para Nadal tamén están empezando a chamarnos. Temos unha oferta limitada porque non temos unha capacidade de produción enorme e xa estamos cerca de pechar as encargadas para esas datas, así que estamos moi contentos por como están indo as cousas», manifesta.