Está de moda: «Parroquias do rural nas que quedan poucos habitantes substitúen as festas por comidas veciñais»

Lucía Rey
lucía rei VIVEIRO / LA VOZ

A MARIÑA

PEPA LOSADA

Adrián Casas e Tamara Ferro, responsables de Espectáculos Seiramar, de Viveiro, teñen case pechado o calendario de festexos ata o 12 de outubro

18 abr 2024 . Actualizado á 10:01 h.

O próximo 10 de maio, que será venres, a parroquia de Ambosores, situada no municipio de Ourol e onde case sobran dedos da man para contar os veciños que quedan, celebrará a festa da Ascensión. E farao cunha comida popular na que previsiblemente se reunirán entre 120 e 130 persoas. O encontro festivo acabará con baile. E outro tanto ocorrerá no lugar de Rego dá Ponte, en Bravos (Ouro), cando o 15 de xuño hónrese a San Xoán; en Ou Cadramón (O Valadouro) ese mesmo día coas festas de Santa Filomena; ou na Regueira (Xove), cando o 13 de xuño está previsto que uns douscentos comensais compartan mesa e mantel polo San Antonio. A tendencia está aí. «Parroquias do rural mariñán nas que quedan poucos habitantes están substituíndo as festas patronais por comidas», explican os responsables de Espectáculos Seiramar, de Viveiro, Adrián Casas e Tamara Ferro.

 «Celebrar a festa o día do patrón é unha forma de revivir dalgunha maneira aldeas nas que cada vez queda menos xente», Adrián Casas, de Espectáculos Seiramar

Segundo explican, no 2024 a súa empresa ten practicamente copadas todas as datas (fins de semana e festivos, e incluso días por semana) entre os Entroidos e o 12 de outubro, festividade do Pilar e a Hispanidade. «Ó levar tamén o tema do cátering, cada vez organizamos máis comidas veciñais», conta Casas, que sinala que o menú tipo destes encontros custa entre 25 e 30 euros por persoa. Inclúe un primeiro, xeralmente callos ou paella; un segundo, con carne asada, churrasco ou peixe; sobremesa, café e chopos. E baile. «Hai lugares nos que se non se fixeran estas comidas se acabaría todo porque a pouca xente que queda é maior e xa non se anima a facer nada. Pero habendo unha comida, en Ambosores, por exempolo, que quedan tres veciños, o día da festas xúntanse 120 ou 130 que chegan de poboacións como Viveiro, Ferrol, As Pontes...», explica o emprendedor, que comenta que, nalgúns casos, os comensais son orixinarios da parroquia, pero a día de hoxe nin sequera teñen casa ou propiedades no lugar.

«Doutra maneira non irían»

«Doutra maneira non irían, pero habendo a comida, anímanse, reencóntranse con xente que coñecían... É unha maneira de revivir as aldeas, que cada vez van quedando máis baleiras», argumenta. Na súa opinión, un lugar onde xa non hai escola nin se celebra a festa está condenado a desaparecer. E ao esquecemento. «É unha pena, unha tristeza, pero é o que está pasando», lamenta.

Espectáculos Seiramar tamén prevé organizar ou colaborar no 2024 distintas comidas en encontros cabalares, así como festas «grandes» como o San Xoán de Covas, A Maruxaina, en San Cibrao (Cervo); parte das patronais de Burela e incluso do San Lorenzo de Foz. De Naseiro, este ano non se ocuparán. Ceden a testemuña despois dunha década. «Se algunha comisión o pilla nós ofrecémonos a asesorala sobre como están as cousas», apunta. Tamén destacan que tras a pandemia do coronavirus, a xente está máis animada a celebrar. «Despois do covid a xente quere xuntarse e pasar un día coa xente que quere, que coñece... Hai ganas de festa».