
A tradición desempeña un papel importante na creación dos grolos máis afamados, aínda que desde hai medio século as bebidas máis populares sono grazas ao impacto do cine ou as series de televisión
07 jul 2025 . Actualizado á 09:17 h.A segunda idade dourada da coctelería, de novo co cambio de século (aínda que do XX ao XXI) viu nacer algúns dos grolos máis mediáticos. Estes son algúns exemplos:
O cosmo, Madonna e Carrie Bradshaw
Elaborado, segundo a guía de Difford e baseado na receita de Dale DeGroff con 4,5 centilitros de vodka, 2,25 de triplo seco, 3 de zume de arandos vermellos e 0,75 de zume de lima, é un dos cócteles máis televisivos, grazas á serie Sexo en Nova York, xa que era o preferido do seu protagonista, Carrie Bradshaw (que deixou de bebelo de súpeto, «porque todos empezaron a facelo»), interpretada por Sarah Jessica Parker.
Preparado nun vaso Martini, axitado e decorado cunha pel de laranxa flambeada, ten 166 calorías e 19% de alcol. Hai quen data o seu primeiro rexistro no libro Pioneers of mixing at Elite Bar (1934). Outros aseguran que a primeira receita foi creada en 1988 por Toby Cecchini, barman do Odeon de Keith McNally, en Tribeca. Hai que aseguran que foi obra de Neal Murray, bartender do Cork&Cleaver Steak House de Minneapolis, en 1975. E quen llo atribúe á barmaid Cheryl Cook (The Strand, South Beach, 1985).
Pero quen o impulsou, á parte da ficción televisiva e de famosos como Madonna, que tamén o incluíron nas súas preferencias (nunha festa dos Grammy de 1996 no Rainbow Room), foi o mito da mixología Dálle DeGroff nos anos 90, aínda que outro barman da súa talla, Gary Regan, discrepa. Miguel Arbe, barman galego con currículo contrastado en barras anglosaxoas, lembra que «a combinación de vodka, cítricos e arandos foi unha das receitas máis populares nos bares de Londres e Nova York nos anos 90».
Sexo na praia
Dous centilitros de licor de pexego, 3 de zume de laranxa, e outros tantos de zume de piña e de arandos vermellos; 4,5 de vodka, e 1,5 de licor de frambuesa. Todo axitado. Esa é a receita do Sex on the Beach, con 11 % de alcol e 253 calorías.
Creado nas costas estadounidenses de Florida (por Ted Pizio no Confetti's Bar, de Fort Lauderdale, a Venecia de América, como froito dun concurso con mil dólares de premio) ou Xeorxia nos anos 80, as illas Canarias tamén reclaman a súa autoría (con licor de plátano en lugar do de pexego). Tamén o hai con amorodo, mango, cereixa, Malibú... Inclúese dentro da familia de cócteles Cape Cod, elaborados con vodka e zume de arandos. De feito, dise que é unha versión do Cape Codder.
Tamén sufriu un impulso no seu consumo grazas ao cine, xa que Brian Flanagan, o personaxe interpretado por Tom Cruise na película Cocktail ofrécello a unha clienta. Acerca da orixe do seu nome hai varias teorías, desde as suxestivas cores ata as emocións que suscita ao paladearlo.
O pornstar martini
Un centilitro e medio de zume de froita da paixón, licor de froita da paixón, sirope de vainilla, zume de lima; e 6 de vodka e de champaña. Prepárase axitado, salvo o espumoso, claro. Con 14,5% de alcol, ten 358 calorías e un perfil de sabor sweet & sour. En ocasións utilízase prosecco, que se serve nun chopo aparte para que sexa o cliente quen complete a elaboración do grolo.
Creado no ano 2002 por Douglas Ankrah, barman do Townhouse LAB. Ankrah (en Knightsbridge, Londres), buscaba un público obxectivo ao que chegou de cheo: ricos, famosos e influencers. Alcanzable para os non iniciados e moi instagrameable, o Porn Star Martini é un exemplo dos grolos do século XXI. Ankrah bautizouno como Maverick Martini, pero despois, nun alarde de estratexia publicitaria, cambioulle o nome asegurando que a súa bebida sería a primeira que pediría unha estrela porno. É o favorito da actriz Madelyn Cline, protagonista da película Glass Onion. Chegou a ser considerado o mellor entre os cen mellores cócteles do mundo.
O cerebrito e o orgasmo
Non era o mellor camiño para aproximarse á coctelería, pero os grolos longos en vaso Highball e os moi curtos en forma de chopo que se popularizaron nas barras dos anos 80 e 90 permanecerán no recordo de varias xeracións. Caracterizados polo seu alto contido en azucre, como esquecer beberaxes como o Orgasmo (crema de whisky, licor café e licor de améndoas, máis crema batida e leite opcionais; outra variante leva licor de pexego e refresco de limón ou zume de piña), Lumumba (batido de chocolate e coñac ou brandy), Malibú con piña, Semáforo (granadina, Licor 43 e Peppermint), Cerebrito (vodka, crema de whisky e granadina), Leite de pantera (leite ou leite condensado máis xenebra).