Aquí están as mellores pastas de té de Galicia

YES

ANGEL MANSO

Uns irmáns pasteleiros da Coruña participaron en Valencia nun campionato nacional de pasta de té ao que se presentaron centenares de profesionais e conseguiron ser finalistas e os seus doces elixidos os mellores de Galicia

20 abr 2024 . Actualizado á 05:00 h.

Van comercializar. Fixéronas en exclusiva para o concurso, pero en vista do éxito despacharanas en caixas de 12 unidades a un prezo duns 14 euros. Din que se adoitan utilizar para regalar. Por algo son as mellores pastas de té de Galicia. «Levan abelá, sésamo e cascarilla de cacao. Facemos dúas galletas que unimos cun recheo que é un praliné de abelás con lima e un punto de sal. Este sándwich acabámolo bañando en chocolate con leite», explican os seus creadores, os irmáns Álvaro e Daniel Álvarez, de 35 e 31 anos. Son os propietarios da Maquía, a pastelería que fundaron os seus pais, e presentáronse á sexta edición do certame Dulcypas (unha revista para profesionais da pastelería) que se celebrou en Valencia e no que pode participar calquera que teña un punto de venda. Foron 300 de toda España os que o intentaron e só uns poucos/pouos obtiveron recompensa en forma de premio. «No 2020 quedamos terceiros a nivel nacional e fomos os primeiros de Galicia. No 2022 regresamos sen galardóns e agora volvemos gañar o título da comunidade autónoma. Xa vernos entre os 30 finalistas entre tanta xente tan boa é un éxito», analizan estes pasteleiros que apostan polos produtos gourmet, pola materia prima de gran calidade e pola presentación coidada. «Eu formeime en Barcelona e nos Estados Unidos, e o meu irmán igual. Estivemos fose uns anos e, ao volver, quixemos renovar a pastelería», destaca Álvaro con satisfacción. 

A TORTA DE ARROZ CON LEITE

Agora estes irmáns saborean o triunfo, pero gran parte do éxito débenllo a unha curiosa torta de arroz con leite. O seu pai, Paulino Álvarez, de orixe asturiana, decidiu apostar por esta especialidade cando a finais dos oitenta montou o seu primeiro negocio A Maquía, nun pequeno local do corredor que ía á discoteca Bambina en Santa Cristina, Oleiros. «Como era de Asturias, preparaba unha especie de torta de queixo, pero con arroz con leite. Funcionou moi ben», lembra a segunda xeración. A súa nai, Pilar, é de Zamora. Traballaba como caixeira nun Pryca de Valladolid no que Paulino era xefe do servizo de panadería. Naquel momento poñíase en marcha na Coruña o hipermercado Continente, agora Carrefour, e chamárono para facerse cargo da mesma sección. Pouco despois deixouno e decidiu montar o seu propio negocio, que se mantén vivo 36 anos despois. Chegaron a ter catro locais, pero agora só teñen dous: na avenida principal de Santa Cristina, onde empezou todo, e no Burgo, Culleredo. «Agora a nosa especialidade son os pasteis e as tortas, ademais das pastas de té. A xente leva para a merenda, pero case sempre para tomar con café ou chocolate, case ninguén as toma con té, non hai ese costume a pesar de que teñen ese nome», analiza Álvaro, que leva desde o 2012 na empresa familiar. Din que pastas de té fanse en toda España e que hai cantidade de variedades, todas elas moi interesantes. Un quilo sae ao redor dos 35-40 euros e hai moitas persoas que gozan a media tarde deste doce manxar que, polo que se ve, goza de boa saúde. E ademais en Galicia hai moito nivel.