Uns irmáns pasteleiros da Coruña participaron en Valencia nun campionato nacional de pasta de té ao que se presentaron centenares de profesionais e conseguiron ser finalistas e os seus doces elixidos os mellores de Galicia
20 abr 2024 . Actualizado á 05:00 h.Van comercializar. Fixéronas en exclusiva para o concurso, pero en vista do éxito despacharanas en caixas de 12 unidades a un prezo duns 14 euros. Din que se adoitan utilizar para regalar. Por algo son as mellores pastas de té de Galicia. «Levan abelá, sésamo e cascarilla de cacao. Facemos dúas galletas que unimos cun recheo que é un praliné de abelás con lima e un punto de sal. Este sándwich acabámolo bañando en chocolate con leite», explican os seus creadores, os irmáns Álvaro e Daniel Álvarez, de 35 e 31 anos. Son os propietarios da Maquía, a pastelería que fundaron os seus pais, e presentáronse á sexta edición do certame Dulcypas (unha revista para profesionais da pastelería) que se celebrou en Valencia e no que pode participar calquera que teña un punto de venda. Foron 300 de toda España os que o intentaron e só uns poucos/pouos obtiveron recompensa en forma de premio. «No 2020 quedamos terceiros a nivel nacional e fomos os primeiros de Galicia. No 2022 regresamos sen galardóns e agora volvemos gañar o título da comunidade autónoma. Xa vernos entre os 30 finalistas entre tanta xente tan boa é un éxito», analizan estes pasteleiros que apostan polos produtos gourmet, pola materia prima de gran calidade e pola presentación coidada. «Eu formeime en Barcelona e nos Estados Unidos, e o meu irmán igual. Estivemos fose uns anos e, ao volver, quixemos renovar a pastelería», destaca Álvaro con satisfacción.
A TORTA DE ARROZ CON LEITE
Agora estes irmáns saborean o triunfo, pero gran parte do éxito débenllo a unha curiosa torta de arroz con leite. O seu pai, Paulino Álvarez, de orixe asturiana, decidiu apostar por esta especialidade cando a finais dos oitenta montou o seu primeiro negocio A Maquía, nun pequeno local do corredor que ía á discoteca Bambina en Santa Cristina, Oleiros. «Como era de Asturias, preparaba unha especie de torta de queixo, pero con arroz con leite. Funcionou moi ben», lembra a segunda xeración. A súa nai, Pilar, é de Zamora. Traballaba como caixeira nun Pryca de Valladolid no que Paulino era xefe do servizo de panadería. Naquel momento poñíase en marcha na Coruña o hipermercado Continente, agora Carrefour, e chamárono para facerse cargo da mesma sección. Pouco despois deixouno e decidiu montar o seu propio negocio, que se mantén vivo 36 anos despois. Chegaron a ter catro locais, pero agora só teñen dous: na avenida principal de Santa Cristina, onde empezou todo, e no Burgo, Culleredo. «Agora a nosa especialidade son os pasteis e as tortas, ademais das pastas de té. A xente leva para a merenda, pero case sempre para tomar con café ou chocolate, case ninguén as toma con té, non hai ese costume a pesar de que teñen ese nome», analiza Álvaro, que leva desde o 2012 na empresa familiar. Din que pastas de té fanse en toda España e que hai cantidade de variedades, todas elas moi interesantes. Un quilo sae ao redor dos 35-40 euros e hai moitas persoas que gozan a media tarde deste doce manxar que, polo que se ve, goza de boa saúde. E ademais en Galicia hai moito nivel.