Un albariño de 14 euros do Rosal, entre os mellores do mundo

La Voz VIGO / LA VOZ

O Rosal

Pinos mansos sobre los terrenos de la bodega Quinta Couselo, en O Rosal.
Piñeiros mansos sobre os terreos da adega Quinta Couselo, no Rosal. XOAN CARLOS GIL

Wine Spectator distingue unha elaboración de Quinta do Couselo como branco suculento

29 mares 2024 . Actualizado ás 01:48 h.

A publicación especializada Wine Spectator testa cada ano máis de 9.000 viños de todo o planeta e clasifícaos en función da súa calidade, o seu prezo e o que denominan o factor X. Este último aspecto é un aquel, que diría un galego, que fai que os expertos se decanten por unha elaboración en función da historia do viño ou a súa importancia.

Turonio é o nome co que se referían na Idade Media á rexión comprendida entre Vigo e o río Miño. Un topónimo en desuso que agora pon nome a un dos viños mellor valorados por Wine Spectator e que se elabora en Quinta do Couselo, adega histórica do Rosal. En feminino, o Turonia ocupa a posición 43 neste prestixioso ránking internacional. Defíneno como un «branco suculento». É unha elaboración 100 % albariños e se vendimió manualmente.

José Manuel Martínez Juste é o enólogo responsable do Turonia. Da súa elaboración destácase o «rigoroso control no viñedo con vendima manual en caixas de 15 quilos». Todo inflúe á hora de producir un viño de nota, mesmo o seu transporte. As uvas trasládanse «de inmediato a adega, onde se someten a controis de temperatura en cámaras frigoríficas a cinco graos centígrados». Previamente, fíxose unha selección «acio a acio», como explican desde Quinta do Couselo, que pertence ao grupo Grandes Pagamentos Galegos, de Fillos de Rivera. Á vista, o Turonia é unha aposta «de intenso amarelo alimonado, con escintileo verdoso, ribete aceirado, limpo e moi brillante». En boca, de entrada, produce sensacións froiteiras, ademais de caramelo de limón doce e citronella. O seu paso é cremoso e entón prodúcense sensacións salinas oceánicas.