A galleta máis galega xa é veinteañera

Alejandra Pascual Santiago
alejandra pascual O PORRIÑO / LA VOZ

VIGO

La fábrica de Biscuits Galicia se encuentra en el polígono de As Gándaras y pronto ampliará su capacidad productiva.
A fábrica de Biscuits Galicia atópase no polígono das Gándaras e pronto ampliará a súa capacidade produtiva. Óscar Vázquez

Biscuits Galicia apunta ás 1.000 toneladas producidas no seu aniversario. Os seus doces chegan a Chinesa, América do Sur, Portugal e Francia

27 abr 2025 . Actualizado á 05:00 h.

Hai xa vinte anos que Pablo Troncoso detectou unha oportunidade empresarial no apetito larpeiro da poboación de Galicia. «Curiosamente, temos un elevado consumo de galletas, un 30% máis que a media nacional», revela. Baixo esta premisa fundou Biscuits Galicia no 2005 como un proxecto de final de máster que moi pronto converteu nun pequeno obradoiro de doces en Castrelos con distintivo propio: a vieira do peregrino. Dúas décadas despois, aquela idea universitaria madurou nunha importante fábrica de galletas, pastas e madalenas de 2.000 metros cadrados no Porriño que mantén a súa receita orixinal, na que destaca o resaibo de pastelería artesanal.

Biscuits Galicia acada o seu vinte aniversario con máis de 800 toneladas producidas no 2024 e o ánimo por acadar as 1.000 ao longo deste 2025, que será toda unha celebración. Prevén que este volume de vendas repórtelles unha facturación de 4 millóns de euros mentres a fábrica está envorcada en diversificar o seu catálogo e a súa expansión internacional.

Pablo Troncoso, que ejerce de administrador, y Manuel Cota, adjunto de dirección, muestran varios lotes de Biscuits Galicia, que elabora galletas, bizcochos, magdalenas y pastas.
Pablo Troncoso, que exerce de administrador, e Manuel Cota, adxunto de dirección, mostran varios lotes de Biscuits Galicia, que elabora galletas, biscoitos, madalenas e pastas. Óscar Vázquez

«Cando nacemos, sobre todo o mercado ofrecía galletas caramelizadas e practicamente non existía moita máis variedade», rememora Pablo Troncoso. Propuxéronse entón deleitar o padal dun público que, para acompañar o seu café, prefería unha galleta de chocolate ou de manteiga e foi así como conquistaron «un bo pedazo do mercado». A canle horeca (hostalería, restaurantes e cafeterías) explica os inicios desta fábrica de galletas que, aínda que nunca deixou de lado este sector, si logrou despuntar co paso dos anos entre as canles de alimentación, como explica Óscar García, director comercial de Biscuits Galicia.

Óscar Vázquez

O 2009 representou un punto de inflexión. Foi entón cando Alcampo chamou á porta da fábrica de galletas galega e, tras a compaña de orixe francesa, chegaron outras cadeas que dinamizaron as vendas, como Día, Vegalsa, Gadis ou Lupa. «A día de hoxe, a hostalería reporta un 60% da facturación, mentres o sector da alimentación xa representa o 40%», destaca o responsable comercial.

En paralelo, o negocio deste equipo autodidacta, encabezado por Pablo Troncoso e Manuel Cota deuse a coñecer por España adiante deixando bo sabor de boca. Porque as vendas na xeografía nacional xa representan o 80% do negocio de Biscuits, mentres Galicia segue devorándose o 20% restante. Pese ao crecemento, a empresa mantén o seu selo propio, elaborando doces con formas e debuxos divertidos que conforman toda unha chiscadela á súa orixe galega.

Óscar Vázquez

Ao mesmo tempo, a empresa está enfocada en estimular as exportacións. Os doces que enfornan a douscentos graos no polígono das Gándaras xa están presentes en Portugal, Bélxica e, a través deste país, na China. Recentemente, tamén chegaron a puntos de venda do Reino Unido, Francia, Costa Rica, Brasil e México.

De celebración 

«Non somos unha compaña xigantesca e a proximidade é o mellor que podemos ofrecer», considera Pablo Troncoso. Cóntao para explicar que, entre as iniciativas que leva a cabo a firma porriñesa para celebrar os seus vinte anos de traxectoria, está a organizar unhas xornadas de portas abertas para que os colexios, por exemplo, poidan coñecer como se preparan as súas singulares receitas.

Óscar Vázquez

Pero hai máis. A próxima semana comezará un período de obras na fábrica para renovar a fachada, que aínda conserva o letreiro co que a empresa deu os seus primeiros pasos na parroquia viguesa de Castrelos. Ademais, reorganizarán a planta produtiva para incorporar nova maquinaria e aumentar a produción e optimizar os procesos de envasado, «que a día de hoxe é unha das fases nas que investimos máis tempo», indican os responsables.

Estrearse nos tentempiés salgados será outro obxectivo desta etapa, fornecendo crackers de chía, pementa e ourego. O catálogo de doces tamén se estenderá con minibrownies, pastas artesás para o almorzo e latas de edición especial.