Furor polos furanchos

Monica Torres
mónica torres SALCEDA / LA VOZ

VIGO

Mónica Torres

Colas e esperas no arranque da tempada alta dos loureiros de Salceda

21 mares 2024 . Actualizado ás 05:00 h.

«Abrimos o venres con esperas de tres cuartos de hora, algúns clientes tiveron que marchar e o sábado máis dunha ducia quedaron sen mesa. É un arranque de tempada triunfal», confirma Alejandro González, á fronte do Furancho Barrio dás Flores de Salceda coa súa muller Marina Álvarez. E é que, aínda que febreiro marca o inicio da tempada alta destas tabernas de tempada na provincia, a apertura é graduada. Os de inverno arrincan un pouco antes en Redondela, Moaña ou Mos, pero o groso, tras San Blas e, na área de Vigo, florecen por primavera.

«Temos 1.500 litros de viño, entre tinto e branco e tres meses por diante, pero igual temos que pechar antes se esgotamos as existencias como xa nos pasou algunha vez», advirte Alejandro González. Ademais do viño, no seu furancho gózase ademais do aceite de oliva que este namorado da terra e os seus produtos comezou a elaborar a partir do 2011 e que agora rega un dos pratos estrela do seu loureiro, que son as fabas con ourella. A carta complétase con raxo con patacas, ovos con chourizo, zorza, tortilla e as empanadas de bacallau con mazá ou tortilla, que xa son un distintivo da súa casa.

A ruta polo paraíso dos viños de colleita propia servidos en encheu cunca xa a pasada fin de semana as estradas secundarias de municipios como Salceda. Non necesitan publicidade, porque se coñecen polo boca a boca e o mellor xeito de chegar a calquera é seguindo os letreiros ou as ramas de loureiro que se colocan nos cruces de camiños. O labor da Guía Furanchín, que é como a Michelín destes templos da antiga gastronomía e a cultura galega, é tamén fundamental para pólos no mapa.

Mónica Torres

O equipo de Juan Vidal, Daniel Álvarez, Lorena Cancelas e Ruth Fernández, tamén desembarcou en Salceda estes días para engordar as súas redes. «Estamos conseguindo a substitución xeracional, porque o propietario cede a testemuña aos seus fillos e a posta en valor do campo porque metemos na cultura dos viños aos mozos», apuntan Juan e Lorena.

Comparten o sentir popular que abarrota de coches os leira aparcadoiro das aldeas. «Os furanchos teñen cada vez máis repercusión e recoñecemento, grazas tamén ás redes sociais e atraen cada vez a máis novas», indican mentres gozan dun chourizo ao inferno no Furancho Lugar dá Fonte. Nos fogóns, Manolo Estévez, coñecido como Chasco e a súa muller María Jesús, que traballan arreo co seu fillo Damián porque o ir e vir de clientes é continuo na súa primeira fin de semana de actividade.

Mónica Torres

«Enchemos os primeiros días e agardamos completar tamén a terraza en Semana Santa se o tempo acompaña», avanza Damián. Na súa leira da parroquia de Parderrubias, con varias mesas baixo un antigo alpendre de pedra rehabilitado e outras ao aire libre, teñen capacidade para oitenta persoas ás que reciben con empanadillas. A oferta culinaria, que se cociña á vista dos fieis comensais, inclúe raxo, empanada, tortilla, orella e, como distintivo, as tostas en pan de millo con beicon e ovo.

Os furanchos, que sacan adiante o viño acumulado nas súas cubas, poden abrir entre o 1 de decembro e o 30 de xuño. Cada un elixe os seus tres meses de actividade, pero tamén horarios. A maioría abre só de tarde ou noite, aínda que outros como o de Barrio dás Flores, tamén o fai ao mediodía os sábados, domingos e festivos. As expectativas están postas na Semana Santa, que é a tempada alta por excelencia destes establecemento efémeros na área de Vigo.

«Son alemán pero adoro os furanchos e vimos en canto arrinca a tempada», desvela Godo, recentemente aterrado coa súa muller no loureiro de Barrio dás Flores. «Aquí estás como en casa, comendo en familia e máis relaxado que nun restaurante», apunta Marisa da Cañiza, que acompaña á parella na mesma mesa, onde tamén goza do continuo brinde de , cuncasJulio , que é de Castrelo do Miño.

«Veñen familias enteiras. Avós con fillo e netos. Cada vez son máis grandes os grupos e o abano de idades», sinala Alejandro García. En breve, abrirán tamén os de Cangas e O Baixo Miño.