Nunca houbo tan pouca nécora e nunca foi tan cara

Alejandra Pascual Santiago
alejandra pascual VIGO / LA VOZ

VIGO

Ana Garcia

Acada o seu prezo medio máis alto nas lonxas da ría Vigo, do mesmo xeito que o camarón, na véspera de Nadal

07 dic 2023 . Actualizado ás 00:41 h.

As capturas de nécora derrubáronse na ría de Vigo. Nunca houbo tan pouca e, de media, nunca se pagou tan caro por esta especie de aspecto aveludado, cuxo consumo acostuma dispararse co festín do Nadal. Hai pouca oferta e todo o que chega ás lonxas véndese . «Voa», explica Jorge Hernández, que rexenta un negocio de compravenda de marisco no Berbés. No que vai do 2023, os depósitos da Guarda, Baiona, Cangas, Panxón, Redondela e Vigo tan só comercializaron 15.770 quilos de nécora. Por primeira vez na serie histórica, as capturas baixaron de 20.000 quilos nesta esquina de Galicia.

A escaseza de produto ha catapultado o prezo medio do quilo de nécora, que xa acada os 23,40 euros. Son case tres euros máis que o ano pasado, sete euros máis que hai unha década e oito euros máis que no 2002, o ano de partida da serie histórica formulada por Pesca de Galicia. Tamén se estableceu o custo mínimo máis caro (5 euros por quilo, pero igual que no 2003, o 2007 ou o 2014). O prezo máximo, o que se paga polo produto de maior tamaño, con todo, quedou en 90 euros por quilo, moi lonxe da marca do 2004, no que se chegou a pagar en lonxa 145 euros ou do ano pasado, que acadou os 132 euros.

M.MORALEJO

Épocas de abundancia e outras de escaseza

O patrón maior da confraría de Vigo, Iago Soto, precisa que a nécora é un produto no que é frecuente que se rexistren tempadas de abundancia e outras de escaseza. Relaciona esta cuestión con que este crustáceo é presa de moitos depredadores, o principal deles o polbo. Tamén poden devorarse entre elas. En parte, é así. O ano no que se comercializaron máis quilos foi o 2017, cando por primeira vez se superaron os 40.000 quilos vendidos en lonxa. Ao ano seguinte, a caída foi abrupta, situándose en 30.538 quilos comercializados.

PeixeVigo, un negocio pioneiro en comercializar marisco a domicilio, tamén é sensible á caída deste marisco. Os seus responsables acoden de madrugada á lonxa: «Compramos segundo demanda». Nos últimos días, evitaron a provisión de nécora porque «o cliente non compra, tal e como está o prezo». O tamaño grande (unhas cinco unidades por quilo) está a pagarse a 70 euros mentres o mediano e o pequeno (sobre dez nécoras o quilo) está entre 25 e 30 euros, segundo a experiencia de PeixeVigo esta tempada. Iso si, este negocio de delivery sostén que o prezo se disparou en moitos produtos e a nivel xeral, «como as centolas». Desde o 2020, as vendas de nécora caeron nuns 16.000 quilos e o sector dá por feito que este ano quedarán ás portas dos 20.000 comercializados.

Martina Miser

Camarón

Pero o de aspecto aveludado non é o único alimento da gastronomía do Nadal cuxo consumo se contraeu, en parte polo desgaste dos ecosistemas. O camarón tamén rexistra este 2023 unhas capturas bajísimas que catapultan o seu prezo.

Na praza do Progreso, en Vigo, a semana pasada xa se vendía a máis de 100 euros o quilo do produto vivo. Unha semana antes, no mercado do Calvario, ofrecíase por 75 euros. A falta de tres semanas para pechar o ano, as vendas de camarón común hanse estancado en 4.626 quilos nas lonxas de Vigo. Moi lonxe das estatísticas desde a pandemia: 12.546 (2020), 14.678 (2021) e 12.682 (2022). O seu valor está polas nubes. O prezo medio que se pagou en primeira venda este ano é o máis alto de toda a serie histórica: 42,8 euros.

Tamén languidece o boi de mar, que non acadou os 1.000 quilos vendidos este 2023, aínda que rexistrou anos peores entre o 2013 e o 2017. Do santiaguiño apenas queda rastro nas principais lonxas da ría de Vigo. Tan só venderon dez quilos a un prezo medio de 85 euros.