O mellor queixo de España está en Vilalba: «Unha queixería pequena coida ben as cousas»

GANDERÍA
Don Crisanto logra o galardón especial Alimentos de España e o do apartado de madurado de vaca
15 jul 2025 . Actualizado á 09:22 h.A queixaría Don Crisanto, situada na parroquia de Lanzós (Vilalba), pode presumir do título de mellor queixo de España. O elaborado dentro do D.Ou. San Simón dá Costa, recibiu o premio especial Alimentos de España 2025 no apartado de queixos, así como o de mellor queixo madurado de vaca. «Unha queixería pequena coida ben as cousas», dixo este luns María Cuba, unha das responsables da fábrica, tras coñecer a decisión do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, que convoca os premios.
Ademais do premio especial, a queixaría logrou un dos cinco galardóns cos que o ministerio recoñece o traballo en distintas elaboracións. O queixo madurado de vaca, categoría na que foi galardoada esta factoría, comparte recoñecemento co madurado de ovella, co madurado de cabra, co madurado de mestura e co madurado con mofos (queixo azul). O premio de Don Crisanto foi o único acadado nesta edición por unha factoría galega.
Don Crisanto é ademais un bo exemplo do perfil familiar que comparten boa parte das queixarías da Denominación de Orixe San Simón dá Costa. Crisanto Cuba deu o salto co que a fabricación a escala reducida, habitual en parroquias do norte de Vilalba, transformábase nunha das pequenas empresas locais do sector agroalimentario.
Os seus fillos tomaron a vez nun negocio no que a gandería familiar proporciona materia prima para a elaboración, que non se limita ao queixo de San Simón dá Costa senón que abarca tamén outros produtos. «Está a familia toda», afirmou María Cuba. O deste luns é un recoñecemento máis nunha traxectoria na que hai distincións dentro e fóra de España.
O seu perfil familiar foi lembrado este luns por María Cuba como un dos trazos característicos do negocio. «Isto non é unha cadea de produción senón que se traballa con esmero», subliñou. «Séculos de amor e esmero» é precisamente o slogan co que algunha vez promocionouse o queixo de San Simón dá Costa para recalcar a súa longa historia e a continuidade do perfil artesán na elaboración.
Os premios Alimentos de España concédense desde 1987 e pretenden recoñecer o traballo do sector agroalimentario e do pesqueiro. Os galardóns concedéronse tras unha deliberación na que se analizaron 135 mostras, procedentes de toda España. As de queixo madurado de ovella e de vaca foron as máis numerosas (39 e 34, respectivamente), por diante das de madurado de cabra (24), de mestura (21) e de madurado con mofos (17).
O obxectivo destes premios é promocionar os queixos de maior calidade, como lembrou este luns o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación ao anunciar os gañadores. Ao mesmo tempo, tamén se pretende fomentar o seu coñecemento e a súa valoración entre os consumidores. A gala de entrega terá lugar no outono, e desde agora outorgaranse todos os anos e non cada dous, como ocorría.