O queixo azul de vaca Savel de Airas Moniz logra o premio súpers ouro para exportación no Salón Gourmets
GANDERÍA

Xesús Mazaira explica que cando empezou no 2017 vendía o 80% da produción en Reino Unido
10 abr 2025 . Actualizado á 18:30 h.A veterinaria e artesá Remedios Carrasco, fundadora dunha pequena queixaría en Zafra (Badaxoz), gañou este xoves o premio ao mellor queixo de España na feira gastronómica Salón Gourmets polo seu queixo de cabra de coagulación láctica Jabaíno, que elabora ela mesma coas súas propias mans.
O premio súpers ouro nunha categoría internacional para queixos de exportación gañouno o queixo azul de vaca Savel, da empresa Airas Moniz, en Chantada (Lugo).
Carrasco empezou a dedicarse á elaboración de queixos hai tres anos, cando abriu unha pequena queixaría no casco antigo do pobo estremeño, chamada Jarropa e Sita, que debe o seu nome ás «dúas cabritas que tiña o meu pai cando el era pequeno», conta a Efe a gañadora do certame anual.
«É un queixo moi especial. Un queixo que eu mesma fago, eu vou a polo leite recentemente muxido, un queixo de leite cru, dos fermentos propios do leite. Fágoo eu todo a man, absolutamente todo», explica a quesera Remedios Carrasco.
O seu queixo foi premiado sobre 895 candidatos de vinte categorías distintas, dos que 100 aterraron en Salón Gourmets e só 20 —un de cada categoría— pasaron á gran final, cuxo veredicto o deu un xurado composto por 20 expertos do sector.
«Á terceira vai a vencida», relata emocionada despois de presentarse ás dúas edicións anteriores, aínda que lembra que «este premio merécello moita xente».
Veterinaria e quesera, Carrasco é ademais socia fundadora da Rede Española de Queixarías de Campo e Artesás (Querede), que naceu en 2013 para defender o sector das pequenas queixarías ante as grandes industrias queseras.
En conversación con Efe, o presidente de QueRed, José María Alonso, destaca que «Remedios Carrasco foi un piar en todas as pequenas queixarías artesanais».
«Conseguimos facer unha asociación que fose representativa de todo o territorio español e presentar unha serie de iniciativas e conseguimos guíaa europea de boas prácticas» porque, segundo detalla, coa mesma regulación para grandes e pequenas artesanías, «estaban a acabar co noso patrimonio, co noso medio rural».
Á marxe do mellor queixo nacional, o Instituto Español de Comercio Exterior (ICEX) outorgou seis premios de ouro e un súpers ouro nunha categoría internacional para queixos de exportación, cuxos gañadores participarán en distintas accións de promoción promovidas por ICEX en mercados exteriores.
O super ouro gañouno o queixo azul de vaca Savel, da empresa Arias Moniz, en Chantada (Lugo).
O seu elaborador, Xesús Mazaira, conta que cando empezou a facer queixos en 2017, «o 80% da produción vendiámola xa a Reino Unido», pero que actualmente diversificou os seus mercados tanto dentro de España como por outras partes de Europa e América: «Fomos crecendo en produción e, agora mesmo, exportamos a Canadá, Reino Unido, República Checa, Polonia, Alemaña...».
O Campionato dos Mellores Queixos de España 2024 pecha así a súa 15ª edición cos 100 mellores queixos de España nos seus pavillóns de Ifema, tras catro días de feira que congregaron a uns 120.000 asistentes profesionais gastronómicos e agroalimentarios de España e 30 países do mundo.