Patrocinado porPatrocinado por

Gandeiros de Lugo que venden o leite da súa explotación: «A moita xente recórdalle o de antes»

Xosé María Palacios Muruais
XOSÉ MARÍA PALACIOS LUGO / LA VOZ

GANDERÍA

Chelo López explica que la leche de Quintián llega a consumidores de Galicia y del resto de España
Chelo López explica que o leite de Quintián chega a consumidores de Galicia e do resto de España ÓSCAR CELA

Gandería Quintián, con sede no Páramo, coloca a súa produción a negocios e a particulares de toda España

20 ene 2025 . Actualizado á 22:29 h.

Un problema da gandería galega, expresada sobre todo no sector lácteo, é o relacionado co prezo. É frecuente oír a gandeiros e a sindicatos o malestar polas oscilacións de prezos e polo pouco control que poden exercer ante as industrias. Menos frecuente, pola contra, resulta que alguén dea un paso para cambiar esa dinámica, aínda que Chelo López e o seu marido, Julio López, son un exemplo.

A súa explotación gandeira, situada no municipio do Páramo, entraba nunha lista que en Galicia é ampla. Desde hai anos, forma parte do máis reducido grupo de explotacións que envasan e distribúen leite. Non toda se vende, xa que o matrimonio decidiu, no 2020, estender a actividade á fabricación de queixo: os premios conseguidos en certames internacionais indican que a aposta resultou exitosa. A distribución móvese actualmente ao redor de 30.000 ou 35.000 litros ao mes.

A hostalería e unha clientela de particulares con residencia en diferentes sitios compran hoxe o leite da gandería Quintián. A reflexión inicial do matrimonio, expresada por Chelo López, foi a seguinte: «Dixen ‘por que non poñemos este produto de calidade no mercado?’», lembra. Admite que a súa era unha explotación recoñecida, pero sen control sobre o prezo. Hoxe coloca no mercado leite con envases de litro e medio, que adoitan ir en packs de oito botellas, e de dez litros, que van en caixas.

Envasar o leite en botellas con máis capacidade da habitual ten que ver co destino de parte da mercancía. Negocios de hostalería e de repostería, que agradecen a textura do produto na elaboración de cafés ou de sobremesas, consomen o leite de Quintián, aínda que Chelo López subliña tamén o peso de compradores particulares que recoñecen o valor do produto: «É o leite de sempre, e a moita xente recórdalle o de antes», afirma Chelo López.

Un duro esforzo

O proxecto que inclúe explotación e queixaría é hoxe un negocio con cinco empregados. Trátase, pois, dunha peme nun municipio como O Páramo, cuxa poboación no 2024 era de 1296 habitantes segundo o Instituto Nacional de Estatística (INE), aínda que a satisfacción polo obxectivo conseguido non oculta o esforzo empregado.

Chelo López recoñéceo: «Que unha gandaría mande leite a toda España di moito», explica. Con todo, agrega outras reflexións: «É doado? Non. Foi duro? Moi duro», advirte. A dificultade, iso si, compensouse co apoio logrado desde o principio en clientes de municipios próximos, como Lugo ou Sarria. «A xente agradece a nosa transparencia», recalca Chelo López.

No entanto, na traxectoria seguida ata o de agora non hai habido só actitude senón tamén aptitude. Dedicóuselle á iniciativa «moito tempo e moita resiliencia», lembra esta gandeira, que tamén tivo que formarse ademais de investir na compra de tecnoloxía para poder pasteurizar e envasar o leite. O investimento completouse coa compra dunha furgoneta que a gandería usa para levar a mercancía ao seu destino.

O éxito da iniciativa non parece medirse só en cifras senón tamén nun estado de ánimo. A explotación ten 120 vacas, de razas frisoa e parda alpina, das que aproximadamente a metade están en muxido. Pero incorporar unha máquina pasteurizadora e unha envasadora, o que supuxo un investimento duns 150.000 euros, supuxo para o matrimonio un salto que non é só a falta de contacto con empresas compradoras.

«Na explotación dignificamos o noso traballo e poñemos en valor o noso produto», sostén Chelo López, que se mostra contenta do seu traballo. «Vivimos como e onde queremos», proclama. A esa satisfacción contribúen uns consumidores que, como ela resalta, cada vez preocúpanse máis pola calidade,