Patrocinado porPatrocinado por

Carne de tenreira dos Ancares á carta: o novo agasallo personalizado de Nadal

Xosé María Palacios Muruais
XOSÉ MARÍA PALACIOS LUGO / LA VOZ

GANDERÍA

La cooperativa tiene tienda en la plaza de abastos de Lugo desde el 2021.
A cooperativa ten tenda na praza de abastos de Lugo desde o 2021. ALBERTO LÓPEZ

A tenda da Carqueixa en Lugo rexistra gran demanda de clientes que elixen produtos concretos para enviar nestas festas

21 dic 2023 . Actualizado á 08:25 h.

Pódese customizar un lote de carne de tenreira que se vai a mandar como agasallo de Nadal? Por suposto que si. Se un lote considerado convencional leva unha variedade de produtos (por exemplo, jarrete, solombo e filetes), o comprador pode elixir un só produto e mandalo á persoa ou ás persoas coas que quere ter un detalle nestas festas. En bastantes casos, co envío mándase un cartón regalo.

Con ese criterio trabállase (e a bo ritmo, sen dúbida) na carnicería que a cooperativa ancaresa A Carqueixa, con sede no municipio de Cervantes, ten na praza de abastos de Lugo cidade. Unha visita ao negocio este mércores permitía ver  que os lotes xa preparados, á espera da viaxe que os levaría a diferentes puntos de España, ocupaban unha boa parte do local. O responsable da tenda, Luis Estrada, recoñecía, iso si, que cidades como Barcelona, un lugar moi habitual da emigración da comarca dos Ancares, e Madrid sobresaían entre os destinos.

Nin a preparación dos lotes nestas datas nin a boa aceptación no mercado son detalles novos. A cooperativa xa os ofrecía o ano pasado, aínda que desde entón apréciase unha notable novidade: «Cada vez se mandan máis», comentaba este xoves Luis Estrada. O habitual é que en cada un se inclúan produtos variados (por exemplo, jarrete, filetes e costeletas), aínda que aumentan os clientes que demandan paquetes personalizados, adaptados aos seus gustos. Os tamaños dos envíos varían, pero non é raro recibir encargos de xente que quere mandar un lote de dez quilos.

Tampouco resulta estraño, polo que explicaba o encargado, que se pidan paquetes que leven só unha carne determinada. A orixe do produto, procedente dunha gandería tradicional e con alimentación natural para as reses, garante a calidade en xeral e o sabor en particular, como recalcaba Luis Estrada este xoves. Ao mesmo tempo, entre esa calidade e a saída no mercado parece darse unha relación directamente proporcional: «Mesmo soben as vendas, sobre todo na páxina web», afirmaba o responsable.

El ganado vacuno de A Carqueixa se alimenta de pastos naturales de Os Ancares.
O gando vacún da Carqueixa aliméntase de pastos naturais dos Ancares. ÓSCAR CELA

Os prezos varían segundo o tipo de carne que se queira elixir. Consultando a páxina web, obsérvase que un quilo de costela custa 12,90 euros, que un de chuletones anda por 19,95 euros ou que un de filetes vale 15,95 euros. Pero os encargos non se moven só polas novas tecnoloxías, xa que foron numerosos os clientes que estes días fixeron as súas reservas acudindo ao mercado da praza de abastos de Santo Domingo, en niveis similares aos do ano pasado.