Patrocinado por Patrocinadopor

O Porco Celta faise xamón e hamburguesa

Maruxa Alfonso Laya
M. Alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

GANDERÍA

Cedida

Cada vez son máis os criadores desta raza que pechan o ciclo e comercializan os seus produtos

11 jun 2023 . Actualizado ás 20:41 h.

Un dos principais problemas que afrontan os gandeiros galegos é que, en ocasións, non atopan quen lles pague un prezo xusto polos animais que crían. Ou que o que lle ofrecen tratantes e matadoiros non é suficiente para cubrir os custos das súas producións. Sucede isto, sobre todo, con animais de alto valor engadido, que se crían en liberdade e con moito mimo, como o Porco Celta . Na asociación de Criadores de Raza Porcina Celta (Asoporcel) están a detectar que cada vez son máis os gandeiros que apostan por comercializar as súas propias producións. Non só ofrecen diferentes cortes, senón tamén preparacións máis elaboradas que cada día teñen máis clientes. O Porco Celta pódese atopar xa en chourizos e xamóns, pero tamén en hamburguesas.

Anabel Acea, de Cedeira , empezou fai só un ano a criar Porco Celta . A súa primeira idea era dedicarse á venda de lechones para o seu futuro engorde, «pero cambiamos de idea cando vimos que os podías vender no noso restaurante, é a maneira máis rendible», conta. Así que, agora, na carta deste establecemento pódese pedir lechón enteiro ao forno, de entre sete e oito quilos, ou os seus lacones, costelas e xamón, que sacan de animais máis grandes. Pero tamén incorporaron nos seus menús os chourizos, a presa e o solombo desta raza, que lle compran á carnicería Hermelino. Agora están xa pensando en facer as súas propias salchichas porque ten claro que os seus clientes buscan «produtos criados nun entorno e cunha alimentación natural», afirma.

Embutidos Hermelino, en Alfoz e onde Acea abastece o seu restaurante, é unha empresa familiar que comercializa produtos a base do Porco Celta que eles mesmos crían. Teñen salchichón e salgados, aínda que a elaboración estrela é, sin duda, o chourizo, ademais de todo tipo de cortes ao natural, como a cinta de lombo ou o segredo. A súa produción véndena a través da súa carnicería, a metade a particulares e, a outra, a restaurantes. Estes últimos piden tamén as hamburguesas, albóndegas e salchichas nas que converten ao Porco Celta .

Juan Hervella leva xa vinte anos criando Porco Celta e, hai un década, atopouse coa oportunidade de facerse cunha empresa de embutidos. Non o dubidou. Primeiro fíxose cargo desas instalacións e, actualmente, trasladouse a Manzaneda , onde abriu unhas novas. Vende os seus embutidos, desde chourizo a androlla e botelo, tamén cura xamón e elaboracións salgadas, ademais do pigureiro, similar á androlla pero con tripa cega. Os seus clientes están en carnicerías de Ourense e na praza de abastos desta localidade e da Coruña.

No cafe-pub Avó, de Muimenta , tamén se venden produtos de Porco Celta . Iso é porque o seu propietario, Fernando Saavedra, decidiu empezar a criar estes animais no confinamento e, desde o principio, apostou pola venda directa, «para evitar intermediarios e darlle un maior valor a un animal que crías en extensivo e de maneira artesanal», conta. Vende de todo, desde embutidos a produtos frescos, pasando polos salgados, aínda que recoñece que «ou que máis demanda ten son vos xamóns e vos chourizos, porque a verdade están impresionantes», asegura.

Tamén na carnicería Eurolemos, de Monforte, véndese a carne desta raza. E é que Ramón Vázquez, o seu propietario, decidiu empezar a criar, fai quince anos, os seus propios animais. En fresco ou curado, vende toda a súa produción «porque a xente que ven comprar son expertos en calidade», afirma. De feito, o seu favorito é «un bo bocata, de pan bo e embutido Celta».

A Nando López, de Celtagal (Mondoñedo) foron os particulares interesados en comprar canles os que lle levaron a dar o paso á comercialización. Agora, os seus pedidos chegan a Barcelona, Madrid e Sevilla, entre outras cidades de España, e por iso está a pensar en crear unha tenda online. Ademais, está xa preparando novos produtos, como un lombo curado adobado en herbas de San Xoán ou unha hamburguesa mixta de Porco Celta e raza Cachena.

«Eu empecei a comercializar porque é unha maneira de facer máis rendible esta raza», asegura Laura Sánchez, da Casa dá Rúa, en Oza-Cesuras . Agora, en feiras e a través de Internet vende todo tipo de produtos de Porco Celta e está a pensar xa en pór unha páxina web. En Zampacelta , de Friol , presumen de ser pioneiros elaborando as hamburguesa s e a cabeza prensada de Porco Celta . Aínda que os seus clientes están na zona da costa, a súa web e as redes sociais permitíronlles chegar ata o País Vasco e Madrid. E en Granxa ou Cibrao lanzáronse á comercialización «porque moita xente vía o sistema de cría que temos e preguntábamos onde comprar produtos», explica José Vega , o seu propietario. Así que sen tenda online nin redes sociais, vende a súa produción á xente da zona .

«Din o paso á comercialización porque vin un bo nicho de mercado e a forma de darlle un beneficio á explotación con produtos de calidade», conta Fernando Calviño, de CMF Celtaporc. Empezou a criar esta raza no 2015 e, agora, vende todas as partes do porco, aínda que recoñece que o que máis demanda ten son os embutidos. En Celtas dá Ulloa, en cambio, deron o paso cara á venda directa «porque queremos ter controlado todo o proceso e que o produto chegue nas mellores condicións ao cliente», explican. Os seus clientes, sobre todo, son restaurantes galegos e, en menor medida, particulares. En CienPorCel , de Cenlle , xa planificaron a fase de comercialización cando empezaron a criar Porco Celta e agora poñen nos mercados a carne salgada de forma natural, os embutidos sen conservantes nin colorantes e unha liña innovadora, a rabiosa, que fan con pemento galego. Todo o venden no mercado online, as tendas gourmet e nas feiras ás que asisten.

A cooperativa Tres Fuciños, de Carballedo , conseguiu levar o Porco Celta ata a gran distribución e os seus produtos, en fresco ou embutidos, pódense atopar nalgúns supermercados. Tamén fornecen a particulares e restaurantes. «Moita xente dinos que o noso produto lle recorda ao que facían os seus avós», contan. E é que os seus clientes, aseguran, buscan animais criados en liberdade, tradición e proximidade, e valoran o natural e volver á orixe. Premisas todas elas que cumpre a cría desta raza autóctona de Galicia, o Porco Celta .