Os cinco pementos galegos, todos a un tempo por primeira vez na súa historia

AGRICULTURA

Medio Rural promociona de forma conxunta as IXP do Couto, Mougán, Oímbra, Arnoia e a denominación de orixe Herbón para dar a pór en valor estas producións agrícolas
30 jul 2025 . Actualizado á 05:00 h.«Os galegos somos agudos, coma os pementos», asegurou a conselleira de Medio Rural, María José Gómez, durante o primeiro acto de promoción conxunta das catro Indicacións Xeograficas Protexidas (IXP) e da denominación de orixe que amparan a cinco tipo diferentes de pementos galegos. Con iso quixo pór en valor un produto que non sempre acada o recoñecemento que merece na gastronomía galega, pero que é tan típico de aquí que hai case un tipo diferente de pemento en cada rexión galega. «Cada pemento ten as súas características, diferenciadas do resto, pero caben todos xuntos nunha mesa», engadiu Gómez.
«O do Couto é un pemento moi suave, que non pica. É pequeno se pode adaptar a moitas receitas; en recheo, fritos, asados ou acompañando a carnes e peixes», explicou Begoña Vázquez, chef de Ou Regueiro dá Cova e unha das participantes no primeiro acto de promoción conxunta dos cinco pementos galegos. «O de Arnoia ten maior tamaño, pero tamén é moi versátil e pode comerse recheo, fritos ou en tortilla», engadiu Francisco Vázquez, presidente desta IXP. «O de Mougán é de cor verde, carnoso e acabado en catro puntas e usámolo máis fritido e en toritilla», relatou José Luis López, presidente desta IXP.
Oímbra tamén presume de pemento, pero neste caso é «grande, carnoso e pódeselle sacar ben o pel e é moi versátil na cociña», asegurou a alcaldesa de Oímbra, Ana María Villarino, que tamén lembrou que este pemento, a final de tempada, vólvese vermello «e aí o noso plato típico e pemento con bacallao». A lista de pementos galegos péchaa Herbón, o único que ten denominación de orixe e o que máis tempo leva acollido a esta figura de calidade. «Naceu no 2009 e, dende aquela, loitamos para que a xente saiba que o verdadeiro pemento é o de Herbón», engadiu Milagros González, presidenta desta figura de calidade.
Todos os presentes destacaron a importancia de figuras como as IXP e denominacións de orixe, que permite que as persoas que compran estes produtos «saiban de onde veñen e que son de calidade», explicou Francisco González. Tamén, para dar a coñecer produtos como estes pementos. «Non é doado combatir o intrusismo e nós estamos indefensos porque podemos competir en calidade, pero non en prezo», engadiu José Luis López. A mesma opinión comparten en Herbón. «Nós levamos anos nos mercados e, antes, a xente mercaba pementos pensando que eran os nosos. Grazas á denominación de orixe agora saben cales son os nosos», explicou a súa presidenta,
Para a conselleira as marcas de calidade son a garantía de que «estos pementos son os de verdade. Pero o consumidor ten que ser consciente de que a calidade hai que pagala», afirmou. Asegurou que o labor da súa consellería é facer toda a promoción posible para que estes produtos de calidade cheguen aos mercados, pero tamén animou aos consumidores para achegar o seu granito de area «pagando un prezo xusto aos produtores». Espertar o interese dos mozos polo cultivo destes produtos, lograr a substitución xeracional, apostar pola transformación e seguir incidindo na calidade e na promoción son, segundo Gómez, os retos deste sector.
O acto concluíu cunha degustación na que os presentes puideron probar os diferentes tipos de pementos galegos preparados por diferentes chefs da comunidade. Pedro Ou Lalo, de Lemur Cociña en Brasas, por exemplo, preparou un pemento de Herbón con bonito afumado e leite de tigre. O pemento do Couto foi degustado cunha emulsión de anchoa e tosta crocanti, obra de Federico López, chef da Quinta dá Auga. E o de Arnoia serviuse en chutney, semiencurtido e humus onda un tataki de Tenreira Galega Suprema. O prato foi obra de Julio Mato, de I+D Culinaria.
Gerson Iglesias, do restaurante Oca Vila de Allariz, preparou o pemento de Mougán recheo de tofu, o chourizo de cabaza Calabizo e crema da IXP Pataca de Galicia. A sobremesa foi cousa de Begoña Gómez, que fixo un brownie de chocolate negro, con crema de requeixo dAs Neves, marmelada de pemento de Oímbra e arandos de Sandiás.