A granxa polaca na que os pitos alimentan ás terras e viceversa

Maruxa Alfonso Laya
m. alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

AGRICULTURA

European Union 2025 - photographer: Cornelia Smet

Maciej Brzozowski cultiva 480 hectáreas para dar para comer aos seus animais

28 abr 2025 . Actualizado á 05:00 h.

Ser eficientes, precisos e máis produtivos. Estas son as máxima que teñen que afrontar agricultores e gandeiros de toda Europa para lograr que as súas explotacións saian adiante nun contexto de cambio climático onde a loita contra pragas e enfermidades está cada vez máis limitada. E Maciej Brzozowski, granxeiro polaco, é moi consciente diso. Cultiva 480 hectáreas de terreo e faio utilizando todos os métodos da agricultura de precisión, o que lle permitiu ser máis eficiente no uso de insumos e de auga. Pero tamén puxo en marcha unha granxa de pitos porque, desta forma, pode utilizar os seus cultivos para alimentalos e ao revés, empregar o xurro dos seus animais para fertilizar os seus campos.

Brzozowski chancea e conta que puxo en marcha a granxa de pitos porque, aínda que na primavera e verán a súa explotación ten moita actividade, no inverno non había tanto que facer. Pero a realidade é que decidiu abrir a explotación para aforrar en fertilizante, porque o xurro dos animais permite abonar os seus cultivos de forma máis ecolóxica. Agora mesmo, produce 240.000 pitos por ano, repartidos en seis ciclos, catro dos cales llos compra a multinacional McDonald's.

Utilizar os restos dos seus animais como abono é a última medida que puxo en marcha nunha explotación que leva anos modernizándose e que conta con todo tipo de maquinaria para practicar a agricultura de precisión. Iso permitiulle non só reducir a man de obra, senón tamén mellorar as técnicas de tratamento do chan. «Hai tres anos decidimos deixar de arar porque tiñamos un problema de auga no chan porque, aínda que chovía moito, non cando o necesitabamos», conta. Para iso utilizou nova maquinaria, que lle permite preparar o chan sen ter que aralo, pois penetra a unha profundidade moito menor.

Agora, todos os tractores e apeiros que traballan nestas leiras están conectados mediante o Operations Center de John Deere, que é a marca de maquinaria que utiliza. «Temos unha aplicación no móbil á que chega toda a información dos traballos que facemos e permítenos avaliar o que pasou cada ano. Tamén nos permite deseñar o traballo o día anterior, desde casa, e que cando o tractor chegue á leira traballe só», explica. O sistema requiriu dun grande investimento, ao redor de 2,5 millóns de euros, pero está satisfeito co resultado. Porque logrou ser máis eficiente. Por unha banda, precisa menos mans de obra. Por outro, reduce o esforzo de traballo e apura aproveita ao máximo o uso de fertilizantes e fitosanitarios, pois só se aplica a ración xusta.

Houbo unha época na que Brzozowski comercializaba os cultivos que producía nas súas terras. Pero hoxe xa non é rendible. «Moito do que cultivo llo dou ás galiñas, para a súa alimentación. Gasto 900 toneladas por ciclo, das cales 700 compro e 200 produzo eu», asegura. Outra parte séguea comercializando, pero sempre dependendo do mercado «porque hai tres anos houbo unha caída de prezos e non é rendible vender», engade. Así que, agora, «se vexo que os prezos non están ben, almacénoo e véndoo rendo soben os prezos», conta. Así consegue sacar adiante a súa explotación, situada en Kozlowo, unha rexión agrícola e gandeira do norte de Polonia.

A febre aftosa, Mercosur e a entrada de Ucraína na UE, principais ameazas do sector primario polaco

Nas granxas de Polonia decidiron prohibir as visitas e extremar as medidas de bioseguridade. Porque son conscientes de que a febre aftosa, unha enfermidade que afecta o vacún e ao porcino, está ao virar a esquina. Esta é unha das moitas ameazas que afronta o sector primario deste país, cuxas principais preocupacións son un pouco diferentes aos do resto dos seus colegas europeos. Eles tamén temen as consecuencias de Mercosur, pero case máis medo téñenlle á entrada de Ucraína na UE.

«Nós exportamos o 30% da nosa produción e se nos chega a enfermidade pecharannos e non poderemos exportar», conta Marek Czaplinski, un gandeiro do norte do país. Mlekpol, a cooperativa para a que traballa, instou aos seus 7.500 gandeiros a tomar medidas de bioseguridade para evitar que chegue a este país unha enfermidade que está a atacar duramente en rexións próximas como Hungría e Eslovaquia.

As enfermidades animais tamén preocupan a Maciej Brzozowski, pois sabe que un foco de gripe aviaria podería ter graves repercusións sobre a súa granxa de pitos. Pero está aínda máis preocupado pola entrada de Ucraína na UE ou por Mercosur e polas ameazas que iso podería supor para os seus cultivos. «Cada vez podemos aplicar menos produtos químicos e iso moléstanos porque noutros países si esta permitido, como Ucraína ou os de Mercosur», lamenta. O mesmo opina Robert Gizinski, que cultiva seis variedades de mazá e tres de peras nun horto intensivo de 26 hectáreas. Porque Ucraína é un gran produtor agrícola que, ademais, ten moitos menores custos de produción que os seus veciños polacos, por iso é polo que estes teman ver as súas producións desprazadas dos mercados se o ingreso na UE se fai efectivo.

O sector agroalimentario en Polonia ten actualmente unha grande importancia económica, social e ambiental, pero tamén se caracteriza pola diversidade na estrutura das explotacións. Por iso é polo que un dos principais retos que o país quere abordar, a través do plan estratéxico da Política Agraria Común, sexa lograr un aumento da rendibilidade e da produtividade das explotacións. Actualmente hai 1,4 millóns de explotacións centradas, sobre todo, nos sectores lácteos, do cereal, porcino, aves de curral e horticultura.