Unha viña de Monforte garda os clons das mellores vides de Galicia

Carlos Cortés
Carlos Cortés MONFORTE / LA VOZ

AGRICULTURA

La viña experimental de Agacal en Monforte está en la finca del Centro de Formación e Experimentación Agraria
A viña experimental de Agacal en Monforte está na leira do Centro de Formación e Experimentación Agraria ALBERTO LÓPEZ

O director de Agacal entrega aos viveiros galegos miles de enxertos seleccionados

17 abr 2025 . Actualizado á 20:51 h.

O director da Axencia Galega dá Calidade Alimentaria (Agacal), Martín Alemparte, entregou esta semana 3.900 enxertos de vide aos viveiros galegos nun acto celebrado no Centro de Formación e Experimentación Agraria (Cfea) de Monforte. Este material extráese dun viñedo experimental que está en Monforte e procésase na estación de viticultura e enoloxía de Galicia, a Evega, situada no municipio ourensán de Leiro.

Esa viña experimental está na leira do Centro de Formación e Experimentación Agraria que xestiona a Agacal en Monforte, nos arredores desta localidade e na estrada que leva a Castro Caldelas, na Ribeira Sacra. Os responsables deste centro operan neste programa de forma coordinada cos especialistas da Evega, que desde os anos 80 traballan na selección de clons das principais variedades galegas de vide, tanto brancas como tintas. Os enxertos resultantes deste traballo de selección vexetal repártense entre os viveiros galegos, para que os agricultores o adquiran e aplíquenos nas súas terras.

Desde o 2024, cinco máis

A Evega ofrece na actualidade 36 clons doutros tantos tipos de vides autóctonas. Ata 2009, habíaos de treixadura, godello, loureira, torrontés, doa branca e mencía. A partir de abril de 2024, os especialistas ampliaron a oferta coas cinco variedades máis: albariño, caíño tinto, brancellao, sousón e espadeiro. Destas 36 variedades, 23 son de de uva branca e 13 de tinta.

En Agacal, que é un departamento dependente da Consellería do Medio Rural, explican que o proceso no que colaboran o Cfea e a Evega permite identificar os ecotipos con mellores características agronómicas e maior potencial enolóxico dentro dunha mesma variedade. Grazas a un sistema de reprodución conservadora e con trazabilidade garantida, engaden, asegúrase que o material vexetal chegue aos viticultores con identidade varietal verificada e garantías sanitarias, cumprindo co denominado Regulamento Técnico de Control e Certificación da Vide.

Os expertos cren que o uso de material clonal certificado non só garante viñedos máis homoxéneos e sans, senón que tamén facilita rendementos óptimos para asegurar a rendibilidade do cultivo na viña, co obxectivo de priorizar a elaboración de viños de alta calidade e tipicidade, adaptados ás demandas do mercado.

Os 3.900 enxertos entregados esta semana en Monforte polo director da Agacal son só unha pequena parte dos 28.400 que ofrecerá a Xunta este ano para favorecer a a calidade xenética e sanitaria dos viñedos galegos. Todos os demais vanllos a ofrecer preferentemente aos viveiros de Galicia. Se sobran poñeranse ao dispor de viveiros doutras comunidades autónomas.