Patrocinado porPatrocinado por

Por que o pan sen glute corre o risco de quedarse cun IVE superior ao do pan común?

Somos Agro REDACCIÓN

AGRICULTURA

CRISTINA SANCHEZ

A Federación de Asociacións de Celíacos de España alega ao borrador de real decreto que cambia varios artigos en materia de calidade alimentaria

06 feb 2025 . Actualizado á 12:00 h.

Os celíacos piden que ao pan sen glute aplíqueselle un IVE do 4%, o mesmo que grava ao pan común, e non o 10% correspondente aos pans especiais. Por iso, aproveitaron agora que o Ministerio de Agricultura sacou a información pública o proxecto de real decreto polo que se modifican e derrogan varias disposicións regulamentarias en materia de calidade alimentaria para presentar unha serie de alegacións, o prazo está aberto ata o día 12, para que se teñan en conta as diferenzas na elaboración do pan sen glute e, dese modo, poder optar ao IVE do 4%.

O ano pasado, como explican fontes da Federación de Asociacións de Celíacos de España xa se logrou que, dentro da norma de calidade do pan, defínase o pan común sen glute e o pan especial sen glute. De feito, no borrador que agora está en consulta pública xa aparece esa diferenza. O que ocorre, como engaden esas mesmas fontes, é que non ten en conta que para que un pan que carece de glute teña unhas características organolépticas parecidas ao pan convencional ha de incluír ingredientes adicionais como poden ser os amidóns ou fibras vexetais.

De feito, explican que a diferenza entre pan común e pan especial é que o primeiro é aquel que só está elaborado con fariña, sal, auga e fermento ou fermento, mentres que o segundo é aquel que ten algún outro elemento engadido. Desde sementes ao pan de molde, as ragañas ou os picos.

Por iso é polo que pidan que no caso do produto sen glute téñase en conta que a elaboración deste tipo de pan é diferente aos que levan unicamente fariña, auga, fermento e sal, porque aínda que o borrador fai a diferenciación entre pan común sn glute e pan especial sn glute, n matiza o tema de ingredientes.

O que di é que se engada no artigo 3 do real decreto 308/2019, do 26 de abril, polo que se aproba a norma de calidade para o pan, un parágrafo: Un. No artigo 3, engádese o seguinte parágrafo: «Terá tamén a consideración de pan común aquel que, respondendo á definición do parágrafo anterior, fose elaborado con fariña exenta de glute, ben sexa de forma natural ou porque fose obxecto dun tratamento especial para reducir o seu contido de glute, ou no que fariña fose substituída por outros ingredientes exentos de glute de forma natural». Ademais, di que se engada no artigo 5: «Terá tamén a consideración de pan especial aquel que, respondendo á definición dos apartados 1 e 2, fose obxecto dun tratamento especial para reducir o contido de glute dun ou varios dos seus ingredientes que conteñen glute ou cuxos ingredientes con glute fosen substituídos por outros ingredientes exentos de glute de forma natural».