Patrocinado por Patrocinadopor

Esta pequena adega de Teo que leva o nome de dúas irmás e foi un agasallo que lles deixou o seu pai fai o mellor albariño da comarca

Patricia Calveiro Iglesias
Patricia Calveiro SANTIAGO / LA VOZ

AGRICULTURA

Adega y Josefina, en la finca familiar donde producen su premiado albariño, Castro de Balar.
Adega e Josefina, na leira familiar onde producen o seu premiado albariño, Castro de Balar. SANDRA ALONSO

Adega Alba, con viñedos en Rarís, gañou o primeiro premio na Festa do Viño dá Ulla coa colleita do seu décimo aniversario

25 abr 2024 . Actualizado ás 10:03 h.

Todo comezou cando o seu pai, José Ignacio Gonzalo, xubilouse con cincuenta e poucos anos por unha enfermidade —que acabaría sendo terminal— e tivo entón a idea de plantar unhas cepas de albariño . El chegou a ver como daban os seus primeiros froitos en Teo e puido probar no 2013 a primeira colleita dunha adega á que lle puxo o nome das súas dúas fillas, Adega e Alba. «Deixounos este legado. Eu teño un posdoctorado en Bioloxía e a miña irmá é topógrafa, pero quería que tivésemos algo noso por se o día de mañá pasa calquera cousa...», conta a maior delas, Adega, de 46 anos. Hoxe poden presumir de que o seu viño, Castro de Balar, producido no terreo no que se atopa a casa familiar, é o mellor albariño da subzona vitivinícola de Ribeira do Ulla, enmarcada dentro da denominación de orixe Rías Baixas. Así se acreditou leste mesmo mes na Festa do Viño dá Ulla, na que Adega Alba gañou o primeiro premio co seu albariño monovarietal producido integramente con uva propia.

Explica a bióloga de campo teense que José Ignacio «era un namorado das plantas, tiña bonsáis e encantáballe todo este mundo». Ela estaba a traballar en Madrid e, coa crise do ladrillo, alá polo 2008, «volvinme para casa e empecei a traballar no viñedo, man a man co meu pai eses primeiros anos», relata esta nova adegueira que forma equipo con Alba, quen compaxina o seu traballo con distintas dedicacións da marca familiar (desde a etiquetaxe ata a xestión das redes sociais), e coa súa nai, Josefina Martínez. «Ela está xa xubilada e dános apoio moral, que non é pouco», comenta entre risos a súa primoxénita.

En canto a Adega, coma se o seu nome houbésea predestinado a esta actividade, encárgase encantada do coidado dos viñedos e de todo o proceso de produción, que segue con mimo e paciencia. «Somos unha empresa pequena. Temos media hectárea plantada e sacamos entre 5.000 e 6.000 botellas cada ano. É unha cantidade que non nos permite distribuír en grandes superficies, pero temos os nosos clientes nos arredores e nun par de bares de Santiago, como O Xa Chegou (na Algalia de Abaixo), así como nalgún da Pobra do Caramiñal . Ademais, tamén vendemos por Internet e parte da colleita vaise todos os anos a Estados Unidos», conta.

O seu salto internacional foi «por casualidade», relata Adega: «Contactou connosco por Instagram un home que nos pedía unha botella. Pensamos que era o típico influencer pedindo veu gratis, pero resultou ser un señor moi amable cunha pequena empresa de distribución que buscaba adegas pouco coñecidas. Quedaron encantados con Castro de Balar e levamos 6 anos vendéndolles dous palés de viño cada campaña».

Sobre a anada premiada, contan desde Adega Alba que «a colleita do 2022 foi boa, pero moi cortita. E, a do ano seguinte, foi súper boa e inmensa. Todo o que non nos deu o 2022 viño o ano pasado. As uvas aguantaron totalmente sas, sen ningunha peste e fomos librando ben ata a vendima», explica unha produtora que recoñece que o seu medio de vida fai que estean gran parte do ano mirando ao pecho e tamén á terra, pondo moita atención ao que pasa aos viñedos. «É un traballo que ten que gustarche. Eu agradezo moito o traballo ao aire libre e pódome pasar horas paseando entre os viñedos, en busca de manchas ou algo raro, arrincando as ramas que sobran, comprobando que non hai ningunha enfermidade e rozando», continúa.

E por que o seu viño chámase Castro de Balar? «Somos unha familia á que nos gusta moito a mitoloxía, a arqueoloxía e estas cousas... Decidimos pór este nome porque estamos rodeadas de castros e petróglifos. De feito, a etiqueta de atrás cambiámola cada ano e pomos un petróglifo distinto do noso concello. A imaxe da nosa marca é un guerreiro celta. E Balar vén do rei dos demos na mitoloxía celta», explican en Adega Alba.