Vos Areeiros leva os viños da IXP Ribeiras do Morrazo ata Dinamarca e Noruega

Marcos Gago Otero
marcos gago VILABOA / LA VOZ

SOMOS AGRO

Guillermo Martínez, de la bodega Os Areeiros, en su viñedo en Vilaboa
Guillermo Martínez, da adega Vos Areeiros, no seu viñedo en Vilaboa ADRIÁN BAÚLDE

Empezaraa indicación xeográfica protexida a súa vendima

12 sep 2025 . Actualizado á 21:43 h.

Guillermo Martínez, propietario da adega Vos Areeiros, en Vilaboa, e portavoz da IXP Ribeiras do Morrazo, foi un dos impulsores do recoñecemento oficial dos viños do seu municipio e os de Pontevedra, Marín, Bueu, Cangas, Poio e Redondela, agrupados todos na indicación xeográfica protexida. A IXP Ribeiras do Morrazo agrupa a cinco adegas ademais da súa: Mosteiro de Poio, Reboraina (Redondela), Videiras do Mar (Cangas), Ardán (Marín) e Costas (Moaña). Fornécense dos seus propios viñedos e tamén de múltiples pequenos produtores ou viticultores dos concellos da IXP.

Vos Areeiros é unha destas empresas de carácter familiar e que foi crecendo co paso dos anos. Guillermo Martínez explica que os seus clientes son principalmente de Galicia e outras zonas de España, pero engade que os seus viños lograron saír das fronteiras nacionais e envía todos os anos varios palés ao outro extremo de Europa, máis concretamente a Dinamarca e Noruega, e este ano tamén a Inglaterra.

O propietarios de Vos Areeiros indica que todos os anos participa en eventos a nivel galego para promocionar os seus caldos. «Aquí en Silleda hai sempre importadores destes países e algunha cousa sempre sae». Aos países escandinavos, Martínez indica que exporta Albariño. Non só Areeiros ten unha crecente proxección internacional. Guillermo Martínez engade: «Reiboraina, en Redondela, tamén manda algo a Estados Unidos». En España, o mercado concéntrase en Madrid e Andalucía e tamén a cornixa cantábrica, desde Asturias ao País Vasco. A maior demanda segue sendo tamén o Albariño.

O propietario de Vos Areeiros indica que no seu caso aínda non empezou a vendima porque a estas alturas do mes «a acidez e o grao andan xustiños» na súa vertente do Morrazo que mira á ría de Vigo e que, cre que aínda tardará unha ou dúas semanas en recoller toda a uva das parras. Augura unha boa colleita e agradece as choivas porque a melloran aínda máis. «Á uva con estas chuvia está máis hidratada porque esta auga veulle de marabilla e para min se parase agora sería o ideal», sostén.

Apunta Martínez que non é tampouco bo que haxa exceso de choivas ata que se recolla toda a colleita para evitar que apareza a «podremia dá uva», un problema que bota a perder os acios e que ten o nome científico de botrytis. No entanto, cre que poderá collela antes: «Por agora aguanta ben».