Patrocinado porPatrocinado por

A Xunta pide ao Estado que autorice por primeira vez en Galicia a destilación do viño sobrante nunha denominación de orixe

Luis Díaz
luís diaz MONFORTE / LA VOZ

SOMOS AGRO

Ribeira Sacra se resiente de los problemas en la comercialización de tintos
Ribeira Sacra reséntese dos problemas na comercialización de tintos ALBERTO LÓPEZ

O director do Ingacal suxire que é a mellor solución para os excedente acumulados nas adegas de Ribeira Sacra

08 may 2024 . Actualizado á 09:29 h.

A Consellería do Medio Rural dirixirase ao Ministerio de Agricultura para que autorice a destilación de crise co fin de regularizar excedente de viño que non atopan saída no mercado. O director da Axencia Galega de Calidade Alimentaria (Agacal), José Luis Cabarcos, deu a coñecer a iniciativa na comisión de Agricultura do Parlamento de Galicia en resposta a unha pregunta sobre esta cuestión. Cabarcos referiuse de forma explícita á fórmula da destilación como unha forma do «xestionar adecuadamente» volume de viño que acumulan as adegas na denominación de orixe Ribeira Sacra.

O recurso á destilación de crise non ten precedentes no sector do viño en Galicia. O director do Ingacal manifestou a súa confianza en que a comunidade galega «reciba o mesmo trato que outras» nas que se autorizou esta medida de carácter excepcional. Cabarcos dixo que ata a data o Goberno puxo de manifesto o seu «falta de sensibilidade» para autorizar esta fórmula en Galicia e que mesmo se puxeron trabas ás xestións realizadas pola Xunta para conseguilo.

A destilación de crise é unha medida excepcional que debe ser tramitada a través do Estado e autorizada por Bruxelas. Os importes das compensacións que reciben as adegas cando se autoriza a súa aplicación fíxanse conforme as condicións establecidas no regulamento comunitario. O alcol resultante utilízase exclusivamente para fins industriais —incluídos os de desinfección ou farmacéuticos— ou enerxéticos, para evitar que esta medida afecte á lei de competencia no relativo á comercialización de bebidas alcohólicas.

A través do seu novo presidente, Antonio Lombardía, Ribeira Sacra mantivo conversacións coa Consellería do Medio Rural para conseguir a autorización dunha destilación de crise para os seus excedente de viño tinto. O anuncio do director do Ingacal produciuse coincidindo coa celebración dunha rolda de prensa en Monforte na que responsables de Unións Agrarias esixiron medidas á Xunta para que «as uvas non queden colgando nas viñas» na próxima vendima. Segundo o sindicato, as colleitas abundantes dos últimos anos e a caída das vendas de viños tintos propiciaron unha «tormenta perfecta» nesta denominación de orixe.

Ao redor dun 80% da produción de viño na Ribeira Sacra é de tinto e a mencía acapara a maior parte da uva vendimiada. Nos últimos meses está a levarse cabo un importante proceso de reconversión para substituír por godello vides desta última variedade. Algunhas adegas mesmo supeditan a compra de uva na próxima vendima a que os seus provedores lles fornezan paulatinamente unha maior cantidade de uva branca. A godello está a pagarse a dous euros ou máis, mentres que o prezo medio da mencía está en algo máis dun euro.

Cabarcos asegurou na comisión de Agricultura do Parlamento que a destilación de crise iría acompañada, de levar á práctica, dunha mellora das medidas de apoio ao sector por parte da Xunta e da creación de novas liñas en caso preciso. En Ribeira Sacra, e segundo fontes do consello regulador, é unha solución que conta co respaldo da maioría das adegas.

Durante o pasado ano varios estados membro solicitaron á Comisión Europea unha intervención para axudar a superar a problemática dos excedente de viño. Púxose entón sobre a mesa a destilación de crise, que foi financiada con cargo aos programas nacionais de apoio ao viño. En España dúas comunidades acolléronse a esta iniciativa: Cataluña, que destinou 699.563 euros para destilar 24.984 hectolitros; e Estremadura, cun orzamento de 820.986 euros para destilar 27.713 hectolitros. Tamén A Rioxa e o País Vasco recorreron a esta medida destilando 171.000 e 25.000 hectolitros, respectivamente.