Patrocinado por Patrocinadopor

Arsenio Paz, referente da recuperación das uvas do Ribeiro, vende a súa adega a unha empresa da D.Ou. Rueda

La Voz OURENSE

SOMOS AGRO

Los vinos de la Bodegas A Vilerma, en el concello de Leiro, están amparados por la D.O. Ribeiro
Os viños da Adegas A Vilerma, no concello de Leiro, están amparados pola D.Ou. Ribeiro Santi M. Amil

«Se tivese vinte anos menos non o faría», afirma o colleiteiro

17 ene 2024 . Actualizado ás 09:30 h.

A valisoletana Adegas José Parente entrou na D.Ou. Ribeiro tras adquirir a adega Vilerma, que conta con seis hectáreas de viñedo en Leiro . A adega  da Denominación de Orixe Rueda recolle a testemuña do colleiteiro Arsenio Paz no seu labor de recuperación de variedades autóctonas. Na leira conviven dez variedades de uva distintas, que o viticultor recuperou e puxo en valor. A venda inclúe, ademais de adega, a leira e as casas.

Arsenio Paz, de 86 anos, é unha das figuras máis relevantes no rexurdir da Denominación de Orixe Ribeiro e o pasado xoves puxo un punto e final ao seu labor e cedeu a substitución a unha empresa que, afirma, saberá continuar coa posta en valor do uva do Ribeiro. «Se tivese vinte anos menos non o vendería. Fai ao redor dun ano pór en contacto comigo e chegamos a un acordo. É un bo sucesor para o Ribeiro, é xente seria e boa. É unha empresa importante que pretende seguir facendo veu na Vilerma e nos arredores», sinala Paz.

O colleiteiro do Ribeiro non ten descendencia e sinala que era a mellor solución para dar continuidade ao seu proxecto. «Son continuadores e seguramente ampliarán A Vilerma. É unha empresa moi importante que vende en 50 países. Agora mesmo á dereita da Vilerma está Pazo de Carraovejas e en fronte Matarromera», relata para explicar a importancia que este territorio ten para adegas doutras denominacións de orixe. Arsenio Paz sinala que estará de espectador. quedará, polo menos un tempo, no Ribeiro: «As decisións serán agora deles, aínda que lles asesorarei se mo piden». 

Pola súa banda, o director xeral de Adegas José Parente, Ignacio Prieto Parente sinala: «Elaborar en Galicia é un dos nosos soños. A filosofía da Vilerma encaixaba á perfección cos nosos valores e cativounos desde o principio. Desde o primeiro momento houbo unha sintonía especial co seu fundador, Arsenio Paz. Sabiamos que era o proxecto idóneo para elaborar en Ribeiro».

Desde Adegas José Parente sinalan que o cultivo sostible da viña e a recuperación de variedades brancas como a treixadura, loureira, albariño, godello, torrontés e lado; e variedades tintas como a brancellao, caiño tinto, ferrón e sousón seguirá sendo o propósito fundamental da Vilerma.

Coa chegada da familia Parente, a adega galega pasará por unha profesionalización da xestión, o que suporá a creación de postos de traballo locais, co obxectivo de elaborar novos viños no futuro, ademais dos tradicionais Vilerma Blanco e Vilerma Tinto, vinificados exclusivamente coas uvas procedentes da leira desde 1977.

A directora técnica da adega valisoletana, Martina Prieto Parente, reiterou o seu «profundo respecto pola historia e as raíces deste lugar. Acollemos A Vilerma como un proxecto propio, un legado apaixonante no que continuar traballando día tras día para contribuír ao posicionamento dos viños de Ribeiro no lugar que se merecen, pondo en valor o seu terruño, os seus viñedos e o rexurdir das súas variedades autóctonas».

A adega valisoletana foi fundada por Victoria Parente en 1998 para elaborar viños brancos de Rueda , pero a súa historia remóntase a a década dos anos sesenta do pasado século, cando José Parente comezou a elaborar viños brancos artesanais. Hoxe encárgase da empresa a terceira xeración.

Os viñedos de Adegas José Parente atopábanse, antes da compra da Vilerma, repartidos en dúas zonas: unha valisoletana, que abarca as paraxes de Rueda , La Seca, Torrecilla de la Abadesa e Tordesillas; e outra, situada en Segovia, que engloba os municipios de Paspallás e Nava de la Asunción. O seu  obxectivo foi demostrar o potencial, a versatilidade, a capacidade de crianza e garda da variedade verdejo. Agora engaden os de Leiro, para engadir á súa proposta a fortaleza e calidade das uvas do Ribeiro.