Patacas da Limia ou verduras e carnes delicatesen seguen chegando a casa
No principio do ano ninguén podíase imaxinar que a poboación española, e a de medio mundo, sería recluída nas súas casas durante meses. Que o sector hostaleiro ía ter que pechar as súas portas e que mercados e prazas de abastos verían moi limitada a súa actividade. Así que o sector primario galego respiraba entón tranquilo e, en moitos casos, alleo a Internet. Agricultores, gandeiros e incluso moitas adegas carecían entón dunha tenda a través da rede na que poder comercializar os seus produtos. Pero chegou o confinamento e foi necesario buscarse as castañas, mobilizar todos os recursos dispoñibles para que colleitas e animais, alimentos perecedoiros todos eles, non se botasen a perder. Ningúns destes produtores atoparon na venda en liña unha saída ás súas colleitas. E, o que é máis importante, un novo nicho de negocio. As costeletas de Vacapremium, unha empresa da Estrada especializada en carne de alta calidade, chegan agora a casa a través de Internet. E o mesmo fan as patacas da Limia ou as especiais leitugas da Leira dos Corvos, especializada en agricultura para os restaurantes máis esixentes de España.
![](https://img.lavdg.com/sc/x2YY7Rnwci8AIinoGgyEF5fuu5s=/480x/2020/10/02/00121601627341434750293/Foto/S08E0009.jpg)
«No seu momento, logramos sacar bastante mercancía grazas á tenda online. Ao abrir a hostalería baixou bastante a demanda pero é certo que temos unha serie de clientes que nos seguen pedindo lotes», explica Marcos Gálvez, responsable de Vacapremium. O que empezou sendo unha medida de urxencia, para dar saída a uns produtos que o peche da hostalería deixara na estacada, é agora unha nova liña de negocio da empresa. «Un 25 % dos clientes que fixemos entón seguen a facer pedidos cada quince días ou cada mes. Isto serviunos para compensar un pouco a baixada de vendas nas hostalería», conta. Agora, non só están dispostos a manter operativa a web, senón que tamén están a buscar novas liñas de negocio. «Cando se achegue o nadal imos sacar uns lotes especiais de regalo para empresas, coma as que fan as adegas», explica. Recoñece que a crise do coronavirus cambiou a súa forma de traballar e que, agora, volvéronse máis conservadores. «Xa non temos tanto stock e traballamos case que baixo demanda. Estamos sendo máis prudentes», engade.
Leitugas á porta de casa
A Leira dos Corvos, unha explotación situada en Santiago e dedicada ao cultivo de verduras e hortalizas de moi alta calidade con destino aos mellores restaurantes de España, foi outra das que, dun día para outro, viuse sen clientes. A venda en liña converteuse, entón, na súa única alternativa. «Ao principio dábame medo que a xente non soubese valorar os nosos produtos, pero descubrimos que a xente sabe o que quere e que os aprecian», conta Santiago Pemán, responsable da explotación. Meses despois de que o seu primeiro pedido saíse, a iniciativa resultou ser todo un éxito e, tamén neste caso, «estamos a pensar en potenciala», asegura. Explica que nun só día, tras dar a coñecer que puñan en marcha a venda en liña, fixeron 200 clientes, dos que a metade era galegos e a outra metade do resto de España. Deles, hoxe en día, volvéronse asiduos un 25% e, curiosamente, «a metade son da contorna de Santiago, que é onde temos a plantación», asegura. Esta circunstancia atribúea «a que a xente de verdade está a valorar que son produtos de quilómetro cero», aínda que tamén ten fieis consumidores no resto de España. A experiencia serviulle a este agricultor para comprobar que a xente valora moito estes produtos especiais. «Antes eu dicíalles que lles ía a enviar unhas minizanahorias, agora xa son eles os que as piden e dun tamaño concreto. Saben o que lles gusta e demándano».
Patacas da Limia
Os agricultores da Limia foron outros dos que recorreron a Internet para sacar adiante unha produción que se lles quedou colgada. Agora que os agricultores están inmersos na recollida do tubérculo, este volverá estar accesible a través da web. Patacas Ama, por exemplo, xa ten á venda as primeiras caixas de Kennebec. E Eloy Manso, un agricultor desta zona, está a deseñar xa a páxina na que porá á venda a súa colleita. «Estamos preparando a nove web, aínda non a temos publicada pero é certo que a xente xa está chamando para preguntar», asegura.