Patrocinado por Patrocinadopor

Galicia despide a vendima con preto de 64 millóns de quilos nas adegas

Maruxa Alfonso Laya
M. Alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS AGRO

MARTINA MISER

Só en Rías Baixas quéixanse da cantidade, que creen escasa para atender a demanda

10 novs 2019 . Actualizado ás 18:09 h.

A vendima chegou ao seu fin na práctica totalidade das denominacións de orixe galegas. E, na maioría delas, a sensación é boa, pois se recolleu máis cantidade que en exercicios anteriores. Só en Rías Baixas poñen peros. Porque, a pesar de ser os primeiros da comunidade no que a cantidade de uva se refire —han vendimiado máis de 32 millóns de quilos—, a súa colleita é un 16 % inferior á do pasado exercicio. A sensación que teñen as adegas é que a produción estimada, de 22 millóns de litros de viño, será insuficiente para atender os niveis de venda rexistrados nos últimos anos, pois nas adegas apenas hai existencias de anadas anteriores, explican no consello regulador.

A recollida da uva na denominación do albariño comezou a finais de agosto e prolongouse ata principios de outubro, como en boa parte da comunidade. A longa duración desta campaña indica que puido realizarse con tranquilidade e que o viñedo se atopaba nun adecuado estado sanitario e vexetativo. «A uva entrou nas adegas sa e con boas gradacións», argumentan desde o órgano de control e certificación. É por iso que se prevé unha anada de calidade e aromática. «Os rendementos medios desta campaña situáronse nos 7.997 quilos por hectárea», explica Agustín Lago, director técnico do consello. Tal e como se agardaba, a colleita deste ano é inferior nun 16 % á do exercicio anterior, pois se quedou na contorna dos 32 millóns de quilos de uva. Isto significa que con ela se poderán elaborar 22 millóns de litros, cantidade insuficiente para cubrir as vendas que se estaban rexistrando en anos anteriores.

Ribeira Sacra e Monterrei recolleron a anada máis abundante da súa historia Pero só en Rías Baixas quéixanse da cantidade. Nas outras catro denominacións galegas, a vendima deixou unha colleita superior á de anos anteriores. É o caso do Ribeiro, onde recolleron 11,8 millóns de quilos de uva. «Vos dous últimos anos tivemos problemas de xeadas e seca e de enfermidades, así que xa tocábanos un ano bo de colleita», explica Juan Manuel Casares, presidente do consello regulador. Sostén que, tras a purga que se fixo nos censos de viticultores e hectáreas, «esta é a nova realidade do Ribeiro. É unha moi boa colleita e estas son as cifras ás que nos temos que acostumar».

Satisfeitos están tamén na Ribeira Sacra, onde han vendimiado un millón de quilos máis que o pasado ano. «Cumplíronse as perspectivas que tingamos dende ou principio e recollemos 7,2 millóns de quilos de uva», argumenta o presidente do consello, José Manuel Rodríguez. Esta foi unha colleita de marca, pois é a maior desde a posta en marcha da denominación de orixe fai máis de vinte anos e supera nun 17 % á do 2018. Hai máis boas noticias, porque o presidente insiste en que o aumento rexistrado na cantidade non afectou ao prezo da uva. Esta pagouse ata un 10 % máis que durante o pasado exercicio.

Case dous millóns de quilos de uva máis recolleron en Valdeorras en comparación co pasado ano. Aquí hai xa unhas semanas que a vendima chegou por completo ao seu fin e no consello regulador sosteñen que as adegas están moi satisfeitas tanto coa cantidade, como coa calidade.

Monterrei é outra das denominacións galegas que recolleu unha colleita de marca, con 5,6 millóns de quilos. Se vendimiaron 41.000 quilos máis que durante o pasado ano, cando a denominación recolleu a produción máis elevada da súa historia. Pero é que, ademais, no consello regulador destacan a calidade do froito. O seu estado fitosanitario era excelente, así como as condicións meteorolóxicas que permitiron que a recollida se fixese de forma gradual e sen présas. En total, as adegas galegas contan este ano cunha colleita que rolda os 64 millóns de quilos de uva.