A aventura de Sabela, Raúl e Beto: rescatar unha furgoneta en tempo marca para alimentar con cachorros quentes ao público dos festivais

CARMEN NOVO SANTIAGO / LA VOZ

VIVIR SANTIAGO

Furancho Hot Dogs naceu con vistas a funcionar en O Son do Camiño, pero unha semana antes de que empezase o evento non tiñan «foodtruck». Foron recoller a Madrid ao contraxeito e decorárono nos días de antes coma se fose un dos restaurantes estadounidenses dos anos cincuenta que salguen en «Grease»

17 jun 2025 . Actualizado á 17:54 h.

Sabela, Raúl e Beto alimentaron esta fin de semana a decenas de festivaleros no Monte do Gozo. A súa divertida carta, con tres cachorros quentes e xogos de palabras, conquistou aos asistentes do macroevento ao aire libre que inaugura a tempada. Para eles, O Son do Camiño non foi só o primeiro festival do verán. Supuxo o arranque do seu recentemente armado Furancho Hot Dogs, food truck que, unha semana atrás, nin sequera existía. «Foi unha tolemia montar isto en catro días», indica Beto, que pon a punto a furgoneta onda as súas outros dous compañeiros. O seu foi unha aventura ao contraxeito. Un manual, por se alguén o necesita, sobre como rescatar un camión de comida rápida para tunealo e polo a funcionar co tempo en contra.

Sabela e Raúl son de Bertamiráns e coñécense de toda a vida. Beto, de Vigo, chegou a eles fai un par de anos grazas a uns amigos que tiñan en común. Os tres traballaron xuntos nun restaurante que tiña Raúl en Vos Tilos e tamén o fixeron, pola súa propia conta, noutras áreas e edicións dun festival ao que tamén asistiron como público. Meses atrás, mentres que tomaban unhas cañas, puxéronse a pensar nos plans do verán. Acostumados traballar nas grandes citas musicais da comunidade, comezou a roldarlles pola cabeza a idea de que esta vez, no canto de servir en ningún dos postos que xa había, podían montar o seu propio. «Dixemos: "Por que non? Imos intentalo"», lembra Raúl. 

Pensaron no nome, no logo e no deseño. Tamén na furgoneta, aínda que iso tardou en chegar. Que o food truck estivese centrado en cachorros quentes parte dunha salsa que facían. Elaborábana na casa cada vez que se xuntaban e pensaron en que podían aproveitala. Renombrada como salsa perreo, converteuse nunha dos acenos de Furancho Hot Dogs. Levan nas tres opcións de cachorro que estruturan a súa carta, que son o Canserbero —o básico, con salchicha e salsa—, o Can Sanxe —en referencia ao meme que circula por internet, de ingredientes secretos e o que recomendan pedir— e o especial, que renombran en cada festival co nome do artista ou grupo que máis lles guste do día. En O Son do Camiño, por exemplo, houbo Can Bad Gyal e Can Rapante, con pepinillos, bacon bits e cebola frita. Os tres van acompañados de pataca palla e pódense adaptar a opcións vexetarianas e sen glute. Na salsa tamén se pode modular o picante. En relación coa súa logo, que é o mitolóxico cérbero de tres cabezas, hai tres niveis. 

Aínda que a idea da carta estivese perfectamente pensada, unha semana antes de que empezase o festival aínda non tiñan un espazo físico no que vender os seus cachorros quentes. Viran unha furgoneta en Valencia, pero o vendedor deixou de darlles sinais. «Era a única opción que tiñamos e iamos ir ata alí a por ela. Ían ser 2.000 quilómetros de ida e de volta, non quero nin pensalo», lembra Beto. De casualidade atoparon unha en Madrid: «Fomos buscar o un venres e volvémonos o sábado pola mañá. Saímos ás dúas da tarde de alí e chegamos a Santiago ás tres da madrugada. O día seguinte empezamos a decorala», continúa. 

De pola a punto encargouse Sabela. A furgoneta era negra, pero eles enchérona de cor. Inspiráronse na estética dos restaurantes estadounidenses de comida rápida dos anos cincuenta, como os que salguen na película Grease. Por iso compraron adhesivo de vinilo de cadros brancos e negros e de cores pastel, cortárono e pegárono nas paredes. Tamén imprimiron fotografías e anuncios publicitarios desa década, que colocaron estratexicamente nos sitios máis visibles. Os uniformes e os mandís, customizados con cadros Vichy, tamén imitan o aire retros do resto do espazo. Teñen incluso un pompero co que se divirten mentres atenden. 

«Queriamos que fose algo distinto á típica marca que podes ver en todos os sitios. Queriamos algo que chamase a atención, que a xente se achegase e que dixese: "Aquí realmente cómese moi ben!"», reflexiona Raúl. «Podíamos estar currando en calquera outro food truck deste sitio, pero creíamos que era moito mellor ter a nosa cousa, facer a nosa idea e que fora gracioso», engade Sabela. Por agora, cren que o conseguiron. Aseguran que a xente que pasa por diante se para a ver a carta, consumir ou non, e que ri. Rematada a aventura de O Son do Camiño, teñen pensado aproveitar a furgoneta. Furancho Hot Dogs seguirá virando e formará parte do cartel doutros cantos festivais este verán.