O Pino exhibe os mellores exemplares de galo Piñeiro e saborea as súas carnes

O PINO




















Este ano á degustación desta ave sumáronse outros produtos galegos
03 ago 2025 . Actualizado á 18:47 h.A primeira fin de semana de agosto O Pino vístese de gala para recibir aos mellores exemplares de galo e galiña piñeira, unha raza en perigo de extinción que aos poucos os pequenos criadores van recuperando. Como Carmen Barral, de Lugo, que acudiu este domingo á cita con doce aves das tres variedades do concurso: «veño todos os anos, eu collín a tradición da miña avoa, que xa criaba estas pitas, porque á miña nai non lle gustaban». Tamén Carlos Magadán, do Pino, mostrou os seus mellores exemplares na Festa do Galo Piñeiro que suma xa a súa edición número 24. Examinando, desde Asturias, o xuíz Guillermo Vega, da Federación Española e o Colexio Nacional de Xuíces. «As razas autóctonas son as mártirs das razas industriais», lamenta, á vez que analiza crista, orellas, cor, pico, tarsos e poses de galos e galiñas para puntuar aos que mellor locen.
Vega é xuíz en toda España e incluso viaxa ao estranxeiro, «se cadra fago doce ou catorce concursos ao ano». É criador de pita asturiana desde o ano 1996 e asegura que non hai ninguén que coñeza mellor a raza que os propios criadores. Co aroma do polbo á feira chegando desde a carpa contigua, Guillermo admite que estes concursos implican horas de traballo, «imaxina o que é entrar ás nove da mañá nun pavillón de deportes e saír ás nove da noite. En lugar de soñar con ovellas soñas con galiñas», conclúe con humor.
O galo piñeiro, festa de interese turístico cuxo obxectivo é potenciar e rescatar esta raza autóctona, suma agora moitos máis atractivos. Xogos tradicionais, desde os zancos ata un carrusel de madeira ou unha barca artesanal, pasando por quebracabezas, damas ou xadrez xigantes para divertir aos máis pequenos. Combina ademais gastronomía, música, deporte, cultura e artesanía. De aí os obradoiros de palillos, tallas de madeira, coiro, tornos e outros produtos que durante todo o día puideron adquirirse en ningún dos postos da praza.
Pero se algo queren os asistentes á Festa do Galo Piñeiro é degustar esta carne prieta que se cociña a lume lento durante horas. Preparouna Casa Taboada, que gañou o concurso público: máis de mil quilos repartidos na degustación gratuíta e a carpa, «é unha carne que necesita tempo e un marinado previo mínimo de doce horas, é a receita da avoa, un guiso común como os de toda a vida», explicaba Ángel González. Común pero delicioso, á vista de como voaban as racións distribuídas durante a degustación.
Este ano, ademais, non só se podía catar o galo piñeiro, senón que tras a sesión vermú amenizada por EME Music e o dúo Ciclón voaron as bandexas de empanada, queixos, lacón, arroz con coello, xamón, albóndegas, carne ou mexillóns. Todo con denominación de orixe galega. Os políticos non esqueceron de exercer e tanto o pregoeiro, o conselleiro de Emprego, José González, como a secretaria xeral do PPdeG, Paula Prado, e o anfitrión, o alcalde do Pino, Manuel Taboada, repartiron bandexas coas viandas nunha xornada que reuniu a miles de persoas.
Máis de cen equinos na Mostra Cabalar, que estreou carreira de trotones
Un dos atractivos deste día é a Mostra Cabalar, con tanta tradición como o concurso do galo piñeiro. Máis de cen eguas, poldros e cabalos participaron na mañá do domingo nos distintos concursos nos que se reparten uns 4.400 euros en premios para os mellores exemplares. A feira durou todo o día, xa que tras facer parada para comer na carpa habilitada onda a praza de Forcarei, pola tarde celebrouse a carreira de trotones, novidade deste ano, a proba de arrastre e o espectáculo ecuestre Pura vida, de Cortes Alcor.
Toño Suárez, organizador do concurso ecuestre, lembra que a maioría dos participantes nesta mostra son eguas e cabalos de pequenos propietarios que teñen un ou dous equinos, «esta xente non vive dos cabalos, teñen outros empregos, pero hai algúns que levan concursando desde que se iniciou a feira».