Cociñeiros ourensáns no Festival da Luz: «É un certame espectacular; reúne todo o bo que hai en Galicia»
BOIMORTO

Álex Pinto e Jonathan Collado, do restaurante Glabistró, participaron nun «showcooking» con 160 comensais
10 sep 2025 . Actualizado á 05:00 h.O Festival da Luz, o evento musical que se celebrou a finais de agosto na localidade de Boimorto (A Coruña) volveu a ter este ano representación ourensá. Álex Pinto e Jonathan Collado, do restaurante Glabistró, foron ningúns dos seleccionados para o Espazo Mahou, onde tiveron a oportunidade de achegar a súa cociña ao público a través dun showcooking en directo. «É un festival espectacular; reúne todo o bo que hai en Galicia como artesanía, produtos, música, gastronomía... para min é un grande evento no que a xente responde», conta Álex, propietario do restaurante situado na praza de San Cosme.
Para eles era o terceiro ano consecutivo nos fogóns do certame e no seu encontro culinario, que contou coa presenza de 160 comensais, quixeron apostar polos produtos galegos cunha proposta á que chamaron choripán. «Era un bocado diferente, no que o chourizo está feito de peixes da ría», conta Pedrés, que atribúe a idea a Jonathan Collado, o seu actual xefe de cociña. Asegura que o resultado foi marabilloso. «É un xeito moito máis informal de contactar co público. Nós estabamos alí cunha botella de cervexa na man, comendo con eles, explicándolles o que facemos e escoitando o que nos contaban e foi moi enriquecedor», asegura, mencionando que este tipo de eventos achéganlles un retorno importante, xa que moitos dos que participan acoden logo ao restaurante. Bota en falta, de feito, que en Ourense non haxa máis iniciativas deste tipo. «Aquí non se potencia a hostalería local; temos espazos moi bos para facelo, pero non se promoven eventos nos que poidan darse a coñecer os cociñeiros, que son moitos pero teñen moi pouca visibilidade», observa. De volta ao día a día no seu local, explica que a chegada de Jonathan como xefe de cociña supuxo unha nova filosofía. Un dos cambios foi a supresión da carta, de forma que agora traballan con tres menús degustación, un de cinco pratos, outro de sete e outro de nove. «O primeiro de todos é o máis dinámico porque Jonathan dá aos clientes a opción de elixir os pratos para que entren nos seus próximos menús e é onde el xoga cos produtos. Nas outras dúas propostas ver a súa idea da cociña ancestral evolutiva», conta. A súa percepción é que os clientes están a gozar moito cunhas propostas culinarias que pronto cambiarán, xa que ambos traballan desde hai semanas nos menús que ofrecerán de cara ao outono. «Virán moitas sorpresas», augura o hostaleiro.