Pique de filloas entre alcaldes pontevedreses: mellor as de Manuel, en lareira, ou as de Andrés, en tixola?

María Hermida
María Hermida PONTEVEDRA / LA VOZ

CUNTIS

Los alcaldes de Cuntis, Manuel Campos, y Ponte Caldelas, Andrés Díaz, cocinando filloas
Os alcaldes de Cuntis, Manuel Campos, e Ponte Caldelas, Andrés Díaz, cociñando filloas

Abondou que o rexedor de Ponte Caldelas colgase unha foto en Facebook facendo a sobremesa típico de entroido para que o seu homólogo de Cuntis replicase. Ambos aseguran contar con receitas infalibles e con arte para levalas a cabo

12 feb 2024 . Actualizado ás 21:01 h.

Coa campaña en marcha, o socialista Besteiro, acompañado polo exministro Salvador Illa, plantouse en Ourense para aprender a facer orellas. Se no canto dese sobremesa decantar polas filloas, igual tiñan mestres na súa propia casa. A saber: os alcaldes de Ponte Caldelas e Cuntis, Andrés Díaz e Manuel Campos, ambos os socialistas, presumen de facer fantásticas filloas. E case se picaron por ver quen é o mellor nestas lidees. Non en balde, Andrés Díaz colgou unhas fotos na súa Facebook facendo filloas e Manuel Campos replicoulle que como as elaboraba en tixola, xa que el as cociña en filloeira tradicional e á calor da lareira. O certo é que as receitas de ambos son moi distintas. Cóntanas eles mesmos, recoñecendo ademais que foron as súas nais e avoas as que lles fixeron expertos nestas lidees. 

Andrés Díaz, tal e como mostran as fotografías que colgou nas súas redes sociais, elabora filloas na súa casa, nunha cociña amarelo chillón na que fai calor, porque en pleno febreiro está en manga curta nas patacas. A súa receita das filloas? Facilitoulla a súa nai, aínda que Andrés di que a cambiou e que... cre que mesmo a mellorou: «Por nada do mundo quero faltarlle á miña nai, pero o certo é que cando ela fai as filloas e eu tamén... eu creo que as miñas gustan un pouquiño máis», explica. Ponlles ovos de casa, a mesma cantidade de auga que de leite, azucre e fariña. E, por suposto, o seu toque máxico. «A miña nai le pon anises e eu ralladura de limón, é a diferenza entre ambas. As miñas teñen ese toque a limón que din que queda moi ben», indica. Andrés recoñece que tras anos bregándose como repostero agora xa pode facer unha cantidade de filloas importante, por iso é polo que cando se celebra a Festa da Troita nas parroquias sempre se anime a dar a probar aos veciños a súa repostería. Neste entroido só cociñou para os de casa, así que non tivo que pasarse horas dándolle a volta á filloa: «Fágoas porque mas reclaman os meus fillos», sinala entre risos. 

Manuel Campos quere que quede claro, ante todo e sobre todo, que a súa receita é a da avoa Avelina, que logo pasou á súa nai e que agora herdou el. Aínda que, todo hai que dicilo, a diferenza que Andrés, el non recita de memoria as cantidades, senón que pide o comodín de mamá para saber cal é exactamente a receita da masa das filloas: «É que o amodo facémolo sempre xuntos», xustifícase. Logo, botalas ao lume, darlle voltas e deixalas listas xa é cousa del, puntualiza. O seu non é a tixola. El as cociña nunha filloeira tradicional, con capacidade para facer varias filloas á vez, que se coloca sobre o lume dunha lareira de toda a vida. Ese, sinala el, é o gran truco: «Na sartén non saen así». Ofrece a súa receita, que leva un ingrediente curioso. Así, tal e como facía a avoa Avelina, o alcalde de Cuntis ponlle ás súas filloas ovos de casa, azucre, fariña, auga (non levan nin unha gota de leite), anises e... un toque de orégano.