O banco de alimentos busca 75 voluntarios máis para encher o seu almacén con 50.000 quilos de comida

Nieves D. Amil
neves d. amil PONTEVEDRA / LA VOZ

PONTEVEDRA

Imagen de archivo del banco de alimentos de Pontevedra
Imaxe de arquivo do banco de alimentos de Pontevedra CAPOTILLO

«Os andeis están a tirar a baleiro», sinala José Luis Doval, que anima a unirse á Operación Quilo Primavera nos supermercados

10 may 2024 . Actualizado á 18:36 h.

O banco de alimentos sempre necesita máis. Gustaríalles non ter que existir, pero a situación actual failles ser imprescindibles. Cada vez máis familias recorren a eles para subsistir. A pesar de facer unha campaña solidaria en Nadal, lanzan cada ano unha Operación Quilo Primavera o 24 e 25 de maio. Pero non poden facela sós. Necesitan 75 voluntarios que se enfunden os seus chalecos azuis e acudan aos supermercados para concienciar á poboación da importancia de axudalos. «Temos o almacén tirando a baleiro.Está máis baleiro que cheo», apunta José Luis Doval, responsable do banco de alimentos en Pontevedra. Dos voluntarios que precisan para esta campaña, 25 estarán en Pontevedra, outros 25 en Vigo e o resto en Lalín.

Esta nova recollida a pé de supermercado desenvolverase en grandes cadeas como Alcampo e Carrefour, onde se habilitará un formato mixto, onde as persoas poderán realizar doazóns físicas ou económica. Con todo, no resto de cadeas como Mercadona, El Corte Inglés ou DÍA, tamén incluídas nesta acción, só permitirán achegas económicas ao pasar por caixa e en ningunha delas haberá persoal do banco de alimentos. 

O obxectivo desta Operación Quilo é superar a cifra do ano pasado cando acadaron os 49.000 quilos de comida. É a segunda edición desta campaña de primavera, que pretende consolidarse no calendario do banco. «Estamos a notar que cada vez hai máis demanda, a inflación do último ano aumentou o número de usuarios», explica Doval, que recoñece que o perfil que se achega agora á almacén é dunha familia estranxeira, maioritariamente da zona de Sudamérica, con fillos pequenos que están en situación de desemprego. José Luis ve cada día en primeira persoa as necesidades da sociedade e por iso pide que os pontevedreses acheguen o seu granito de area. Gustaríalle ver o almacén cheo, pero a realidade é ben distinta ante o aumento de usurarios. «Hai máis demanda e menos mercancía», confesa.

Un non se imaxina o traballo que sacan adiante ata que lle pon cifras á solidariedade. Só en Pontevedra cada mes reparten preto de 14.000 cartóns de leite, 800 latas de conservas de peixe e máis de tres mil quilos de froita. José Luis Doval leva a conta de canto entra e de canto sae. Tamén reciben produtos frescos, como peixe, pan, froita ou carne, que procede de distintas cadeas alimenticias, así como de empresas ligadas aos sectores primarios, que lles levan esta mercancía. E é que os frescos tamén son importantes para as familias. A moitas delas avísanas cando chegan produtos extras como peixe ou carne para que vingan a recollelo. 

Os voluntarios da almacén acoden con frecuencia para organizar todos os produtos que van chegando e repartilos. «Eses son os fixos», apunta cun sorriso Doval, que agora anima aos pontevedreses para unirse a unha campaña puntual. A Fundación provincial do Banco de Alimentos repartiu 1,9 millóns de quilos na provincia de Pontevedra no 2022 e espera seguir superando esa cifra.