Hamburguesas de Pontevedra, Bueu, Sanxenxo e Caldas compiten por ser a mellor de España

Alfredo López Penide
López Penide PONTEVEDRA / LA VOZ

PONTEVEDRA

BEST BURGER SPAIN

Este xoves arrincou a cuarta edición de Best Burger Spain

01 feb 2024 . Actualizado ás 20:31 h.

Desde este xoves, 1 de febreiro, e ata o 3 de marzo decenas de establecementos de toda España compiten por demostrar que fan a mellor hamburguesa. A final de contas, tal e como apuntan desde a organización desta iniciativa, «Best Burger Spain é a guía de referencia para buscar as mellores hamburguesas de España».

Na comarca de Pontevedra son cinco os locais que tratan de facerse con esta distinción, dous situados na mesma cidade do Lérez e os restantes en Bueu, Sanxenxo e Caldas.

Un celta en nova york

BEST BURGER SPAIN

Así, Candela Grill Burger & Rib, situado na rúa Real de Pontevedra, presentou Un celta en Nova York, unha elaboración a base de pan brioche de cervexa, agulla de porco celta, queixo Pau Santo, queixo Cebreiro, torrezno de porco, pementos de Padrón, piña confitada, mostaza, trufa, estragón, tomate, rúcula e cervexa negra. Deste xeito destacan que «nas terras galegas prodúcense algúns dos mellores ingredientes da cociña mundial, o porco celta, os pementos de padrón -que uns pican e outro non-, os seus variados e marabillosos queixos como os famosos Teto, Pau Santo e Cebreiro, ingredientes que combinamos nunha preparación onde empregamos a cervexa negra 1906 Black Coupage para macerar a carne e o proceso de afumado das carnes aprendido dos nosos amigos de PorterHouse en Nova York -quen quedaron fascinados coas nosas carnes galegas- para conseguir esta hamburguesa que che evocará sabores galegos e americanos».

Isto é «morriña cara a ambos os lados do Atlántico» en «unha hamburguesa que cruzou mares e conquistado aos americanos igual que os nosos antepasados, milleiros de galegos que, ao longo do século XX, ensináronlle ao mundo o bo comer e a morriña por esta marabillosa terra. Porque como dicía o meu pai Manuel: 'Galegos habemos desde Arxentina ata Nova York... e ata na lúa'».

Oldboy

BEST BURGER SPAIN

E sen saír da cidade de Pontevedra, Momu Facker optou por Oldboi, unha proposta que partindo do pan brioche artesanal decántase polo boi «madurado de 20 a 30 días sobre maionesa de alcaparras cun queixo cheddar fundido e cheddar curado, chacina de vaca, xema de ovo, bacón Crujiente e maionesa stick -cebolletas, pepinillos, mostaza antiga, perrinns, kimchi-».

Desde este negocio situado na avenida de Santa María apuntan que «a nosa proposta é gozar dun chuletón entre pans tendo en conta os ingredientes do aderezo dun steak tartar para a nosa maionesa logrando unha explosión de sabores no padal».

L.A. Burger

BEST BURGER SPAIN

Pola súa banda, Michael's Restaurante, situado na rúa Cesteiros de Sanxenxo, decantouse por  L.A.Burger, onde o pan brioche cobre unha hamburguesa de mestura de carnes de vaca, queixo comte, marmelada de cebola, bacón afumado, salsa mostaza de mel e trufa branca. Trátase, segundo subliñan, de «unha hamburguesa única en España. En América unha boa hamburguesa só necesito un bo pan e boa mestura de carne. Os nosos carne ten córtelos costela, agulla e entrecula, cun 30 % de graxa».

BEST BURGER SPAIN

Trátase dunha burger de 175 gramos de peso que «non che rompe nas mans -algo súper importante-» e na que «a marmelada ten o seu punto perfecto de vinagre para cortar a graxa e un gran sabor de trusa e bacón».

Espírito

BEST BURGER SPAIN

Na outra beira da ría de Pontevedra, A Esmorga, que se sitúa na contorna da praza Masso de Bueu, volve competir no Best Burger Spain, nesta ocasión con Espírito . No seu caso, optaron polo pan de pataca e unha hamburguesa elaborada a o 70 % por carne de boi e ao 30 % por vaca madurada, queixo Arzúa Ulloa, meloso de porco, touciño entrefebrado curado crujiente e manteiga ao albariño.

«Din que estamos compostos de corpo, alma e espírito e a través deste último, conectamos coa nosa parte máis profunda: a espiritualidade», sosteñen desde A Esmorga. É por iso que buscaron unha combinación na que, o inxerir a hamburguesa, «fixéseche reformularche moitas cousas, así que o seu nome é representado polo lume, que simboliza a nosa enerxía transformadora».

É o «lume que derrete unha manteiga afumada que bendí a nosa burger de boi e vaca madurada máis de 60 días, touciño entrefebrado curado galega frita como representante da nosa terra, queixo cheddar madurado, ovo ao momento, salsa grellada ao bourbon e confitura de cebola en pan de pataca».

«No 2023 creamos a hamburguesa Alma Afumada, onde quixemos invocar os sabores típicos das lareiras das nosas avoas, e puxemos toda a nosa alma niso, e tras un ano enteiro en carta foi un éxito total. Este ano puxemos corpo, alma e espírito, e en honra ao espírito de superarnos e ser cada día mellores naceu Espírito. A preparación basee desta hamburguesa xa estivo connosco hai un tempo, agora habémola reformulado e mellorado, con espírito de acadar un bo posto este ano», engade, pola súa banda, Iván Teijeira.

Hamburguesa de chuleta

BEST BURGER SPAIN

E xa para rematar, pero non por iso menos importante, desde Caldas de Reis presentan a Hamburguesa de Chuleta. Desde o restaurante Roquiño, situado na rúa Mateo Sagasta, apuntaron que a base é a chuleta de Bandeira Luismi acompañada por leituga en juliana, tomate, cebola caramelizada, queixo Pau Santo e bacón crujiente.

Os titulares deste negocio lembran cando o día da cea de empresa abriron o WhatsApp e atopáronse «unha mensaxe coas bases do concurso para A Mellor Hamburguesa de España». Foi entón cando nos vimos arriba falando de como podemos facer unha hamburguesa para o concurso» tendo claro, case desde o primeiro minuto, que a carne tiña que proceder de Cárnicas Luismi.

BEST BURGER SPAIN

En canto ao pan, remarcaron que «dificilmente se atopa noutros lugares, xa que poremos un pan de manteiga -típico de Caldas de Reis, elaborado con manteiga de tenreira-», mentres que o queixo «non podía ser outro que o Pau Santo de Cuntis, pobo veciño». E o resultado: «Unha vez que probamos estes ingredientes unidos, xunto a leituga, tomate e bacón crujiente, non tivemos dúbida da combinación de sabores fora un acerto».