As adegas apuran os seus primeiros viños

p. s. OURENSE / LA VOZ

BOBORÁS

Nove das 43 firmas da denominación Valdeorras teñen godellos listos para comercializar

02 dic 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

Na segunda quincena de outubro quedou liquidada a vendima na provincia de Ourense. Caída a última folla do calendario de novembro, son xa varias as adegas cuxos viños obtiveron dos respectivos consellos reguladores o visto e prace para a súa comercialización. Os comités de cata deron luz verde ás primeiras mostras en novembro.

En Valdeorras, onde o 11 de setembro comezaran os labores de vendima nas denominacións ourensás, con case un mes de atraso sobre o ano anterior, son varias as adegas que apostan forte a primeiros de decembro. O 14 de novembro pasaron a criba do seu comité de cata as primeiras mostras, correspondentes a unha partida de 37.000 litros dun monovarietal de godello, con outro máis de viño xenérico.

O día 21 foron sete godellos máis os que obtiveron luz verde e esta semana, o pasado mércores, outros sete superaron a análise organoléptico dos catadores. Coa excepción de que entrou o primeiro tinto da recente vendima. Dos seis brancos da sesión, un é do 2018 e o outro corresponde a unha produción limitada, especial e de crianza, da colleita do ano 2016.

Recentemente iniciado o mes, Valdeorras vai na cabeza e está en condicións de ofrecer, a expensas de completar o proceso de embotellado e distribución, 103.000 litros de godello e 37.000 de branco do tipo xenérico, que é o chanzo básico, reservado para a produción na que non cobren o 85% as castes nobres: godello, loureira, treixadura, doa branca, albariño, torrontés e lado.

Dato elocuente sobre a axilidade das adegas de Valdeorras para situarse no mercado nunha época de gran consumo como son o Nadal, é o feito de que sexan nove adegas, sobre un total de 43, as que someteron os seus viños ao comité de cata. Todas as mostras, sen excepción, superaron con folgura as esixencias. E non só iso, senón que, ademais, as notas das notas dos catadores fan supor que se trata de brancos de calidade.

Indicios de calidade

As puntuacións, frías e desprovistas de interese, suxiren que a calidade se move nunha zona alta. Tomando as valoracións destes primeiros viños, se se quixesen ver como unha cualificación de colleita, Valdeorras situarase claramente entre moi boa e o excelente.

Monterrei, que viviu este ano o definitivo despegamento para empolicarse en produción ao segundo posto entre as denominacións de Ourense, asómase á nova tempada co desexo de recuperar o tempo perdido. A vendima do 2017 fora escasa, co consecuente recorte de produción, polo que agora mesmo son varias as adegas que apuran para saír ao mercado. Con todo, ata esta mesma semana non chegaron ao seu comité de cata as primeiras mostras. Non un, senón trece brancos e un tinto, unha proporción que se debe ver máis en sintonía cos procesos de elaboración, xeralmente máis complexos nos tintos, que na distribución polas variedades. De feito, recolléronse máis de 1,9 millóns de quilos de uvas de variedades tintas, sobre un total de case 5,6 millóns do conxunto da denominación de orixe.

Ribeiro, pola súa banda, non acaba de desperezarse. De feito, decembro comeza con só dúas mostras do 2018 sometidas ao comité de cata na súa cita do día 21 de novembro. Son dous viños, ademais, dos chamados xenéricos, básicos, presumiblemente con limitada presenza de variedades autóctonas, polo que o seu perfil non chega a resultar significativo nin achega indicios de calidade sobre o conxunto.

Mintas, en Ribeira Sacra, denominación de orixe que se reparte os seus viñedos nas provincias de Lugo, unha adega conseguiu apurar o proceso de elaboración para someter un tinto ao comité de cata o 8 de novembro. Os dous primeiros brancos do 2018 superaron a proba o 22 e o 29, un día no que, curiosamente, os catadores tiveron ocasión de valorar -a efectos de certificar calidade- viños do 2017, do 2016 e de 2015.