A cociña solidaria do chef José Andrés chegou ata Ourense para repartir comida nos incendios

Uxía Carrera Fernández
U. CARRERA OURENSE / LA VOZ

OURENSE

Una de las furgonetas de la organización del chef José Andrés en Chandrexa de Queixa
Unha das furgonetas da organización do chef José Andrés en Chandrexa de Queixa alejandro camba

Dúas furgonetas percorreron este mércores a provincia para asistir a medios de extinción e veciños

14 ago 2025 . Actualizado á 17:38 h.

Os incendios que arrasan Ourense son unha catástrofe ambiental e están a facer pasar un inferno aos veciños do rural. Toda axuda é pouca e por iso trasladouse desde Madrid ata a provincia un equipo da organización World Central Kitchen, fundada polo chef José Andrés. Dous camións percorreron este mércores as zonas máis afectadas polo lume para repartir centos de «kits» de cea aos equipos de extinción e ás persoas evacuadas. Ata para esta entidade, que actuou en zonas tan complexas como Gaza ou en Valencia pola dana, foi complicado asistir aos afectados: «Os incendios están moi dispersos e os medios en zonas de moi difícil acceso así que actuamos máis en remoto».

As dúas furgonetas chegaron primeiro a Chandrexa de Queixa, onde sufriron de primeira man as consecuencias do lume e quedaron parados ante unha estrada cortada porque a invadiran as chamas. A pesar de ser o incendio que máis hectáreas suma, ao arder en plena serra non podían chegar ata os equipos de extinción e o posto de mando trasladárase a Ourense, por iso cambiaron de ruta.

O equipo moveuse primeiro ata Verín, onde o lume orixinado en Oímbra era un dos puntos máis complicados da provincia pola proximidade ás casas e a velocidade coa que se propagou. En coordinación co dispositivo da Xunta da UME, entregaron 250 kits de cea con bocadillos, froita e gaspacho e unhas 400 botellas de auga. Os equipos de extinción estaban en plena zona forestal, ata onde non podían chegar, así que deixaron a asistencia no punto habilitado pola Xunta para que o puidesen recoller. Tamén entregaron comida aos veciños evacuados. Despois, movéronse ata A Gudiña, onde co mesmo sistema entregaron outras 120 ceas. «Non é o xeito na que adoitamos traballar, xa que nos establecemos nun punto onde os afectados poden vir buscar a comida, isto tivo que ser máis en remoto pola propia complicación dos incendios e a inaccesibilidade», explicaba un dos membros.

Este xoves as dúas furgonetas puñan rumbo a Zamora para seguir axudando aos  afectados polos incendios, pero asistencia en Ourense continúa. A organización do chef José Andrés establece colaboracións con restaurantes locais asociados que se encargan de repartir a súa comida. O recoñecido cociñeiro deixa así a súa pegada na provincia ourensá despois de axudar en catástrofes humanitarias de todo o mundo.