Un taquero mexicano ofrece as súas receitas no Carballiño

OURENSE

Milton Gallardo y Jorge, en el interior de La Chilanguita
Milton Gallardo e Jorge, no interior dA Chilanguita L. M. R.

Milton Gallardo abriu A Chilanguita traslada a súa experiencia coas delicias da cociña azteca

21 jun 2025 . Actualizado á 05:00 h.

Milton Gallardo (Ciudad de México, 1981) inspirouse nun dos xentilicios que definen aos habitantes desa metrópole americana para porlle nome ao seu negocio culinario no Carballiño. Taquería A Chilanguita abriu as súas portas o pasado inverno: «Comecei cos tamales, como os que facía a miña nai, porque en épocas de temperaturas máis frías caen mellor, pero pronto me centrei nos tacos e están a ter boa acollida».

Este mexicano namorado dos costumes de cada pobo se prendó enseguida dun dos locais da vila con maior soleira, no número 12 da rúa Ribeiro: «Gustoume moito cando o vin e máis ao contarme que foi durante bastantes anos o Bar Sobreira, moi coñecido por toda a xente». Un inmoble onde a madeira é protagonista, pequeno e con poucas mesas, ao que Milton non tardou en darlle a esencia da cociña do seu país: «As pezas para a buxaina onde preparo a carne do pastor envioumas o meu pai a medida das que usaba en México e un fontaneiro axudoume aquí coas conexións. Esa carne é a base da miña oferta na taquería, acompañada con produtos naturais, a maioría elaborados aquí mesmo por min».

Todo ao estilo que este taquero vocacional aprendeu paso a paso, despois de deixarse seducir pola comida que cheiraba na cociña de casa: «Eu aprendín o oficio da soldadura na ferrería onde traballaba o meu pai, pero a comida da miña nai era moi rica e a min iso gustábame cada día máis. Comecei a axudar nunha taquería cortando piña e cebola e repartía a comida nunha moto pola cidade. Aos poucos comecei a preparar os adobos e rematei por converterme nun taquero».

Cun contrato de traballo desprazouse a España: «Puiden ver como funcionaba aquí o negocio, decidinme a emprender algo e a traer comigo á miña familia —esposa e filla—, para establecernos aquí». Próximo no trato cos clientes e moi interesado en adaptarse aos gustos de cada visitante, Milton comezou a súa aventura en Abelenda dás Penas e Ribadavia, pero finalmente optou por asentarse no Carballiño. O taco ao pastor é o rei da súa carta, xunto aos burritos, quesadillas, gringas, volcáns, guaraches e asadores, ás que se están afeccionando moitos dos seus visitantes. Replicar o sabor inconfundible das delicias do país azteca, cun experto manexo do ferro e a buxaina, tras anos de experiencia, é a súa motivación alén do Atlántico.