«É imposible atopar persoal para traballar en hostalería en Ourense»

María Doallo Freire
María Doallo OURENSE

OURENSE

Daniel Martínez posa en su rincón, el restaurante La Abadía de Ourense
Daniel Martínez posa no seu recuncho, o restaurante A Abadía de Ourense Santi M. Amil

Tras case trinta anos á fronte, o hostaleiro ourensán Daniel Martínez traspasa o restaurante A Abadía e retírase para descansar

17 sep 2023 . Actualizado ás 13:33 h.

Daniel Martínez (Ourense, 1960) é o pequeno de cinco irmáns e a súa historia comeza no rural da provincia. «Nacín e críeme en Rioseco (Calvos de Randín). O meu pai tiña gañado e de neno axudáballe no campo», lembra. O seu primeiro traballo como tal foi de albanel, con só 15 anos. Despois decidiu irse a Suíza para traballar en hostalería. «Funme con 18 anos e volvín definitivamente aos 26», di. Nese tempo pasaron moitas cousas na súa vida. No profesional, formouse como camareiro e xefe de sala. No persoal, casou co amor da súa vida, Benita Valencia, e tiveron á súa primeira filla, Noelia. «Viñémonos porque non queriamos que a nena crecese en Suíza, así que nos mudamos a Ourense cidade», afirma. Estando xa aquí naceu a súa segunda filla, Ari, e empezou a súa andaina no mundo da hostalería local.

«Un dos xefes que tiven como albanel comprou a Parrillada Don Pablo, propúxome que lle alugase o local e dixen que si», conta Daniel. Así empezou a súa traxectoria como hostaleiro en Ourense. Remata agora, case catro décadas despois. «Ao principio non foi doado. Tivemos que adaptarnos», admite. Aos poucos todo foi mellorando. «Era a época en que o equipo de baloncesto local, por aquel entón Caixa Ourense, xogaba no pavillón dos Remedios e entón tanto xogadores como afeccionados fixéronse clientes nosos», lembra. O seu primeiro restaurante conquistou aos empregados de Coca-Cola. «Repartidores e camioneiros estaban sempre nas nosas mesas. Era moi graciosa ver a nosa entrada chea de furgonetas da marca», engade Daniel.

De alí pasou a pór en marcha o proxecto que se converteu no seu segundo nome e na súa segunda casa, porque a este ourensán todo o mundo lle coñece como Dani Abadía. Desde que abriu o local na rúa Valle-Inclán o 22 de outubro de 1994 son moitos os cambios que experimentou o seu negocio ata agora, que acaba de traspasalo. «Naceu como unha cervexería alemá porque esa era a ilusión do meu socio, que logo deixou o proxecto», conta Daniel. O seu foi unha aposta arriscada que saíu ben, polas cervexas do centro de Europa e pola comida alemá. «Tiñamos codillo asado e chucrut. Naquel momento habería outras dúas cervexerías en Ourense así que era unha tolemia a cantidade de cervexa que vendiamos. Todo o mundo quería probar as importadas», rememora. Cando empezaron a vendelas nos grandes supermercados decidiron cambiar o concepto. «En só dous anos comprei o local de ao lado e ampliamos para ser un restaurante», explica. Entón empezou a parecerse máis á versión da Abadía que coñecemos hoxe. Comida caseira, menú do día e o reto de atender ben a todo o mundo. «Cantos máis mellor. Nunca fun capaz de dicirlle que non a ninguén», di. Fose a hora que fose, Daniel entraba na cociña e sacaba algo para comer.

O bacallau á portuguesa é o emblema da casa, aínda que tamén destacan as súas pizzas, a súa lasaña e a súa cordon bleu. «Apostei por facer bo produto galego e cociñalo de forma moi limpa, sen apenas especias ou floreos, porque se non disfrazas a comida», di. Non son poucos os que celebraron ceas de empresa, de Nadal, reencontros do colexio ou aniversarios familiares neste restaurante ourensán, que foi pioneiro en instaurar os menús de grupo. E é que este negocio é para todos os públicos e moi familiar. Nel Daniel non estivo só, acompañárono Benita e as súas fillas, Noelia e Ari, que creceron fóra e dentro da barra. «Foi duro, pero se volvese atrás, volveríao facer. A min encántame a hostalería. Gústame moitísimo cociñar e estar en contacto coa xente. O que pasa é que agora hai un problema moi grande de persoal en Ourense, é imposible atopar a profesionais que queiran traballar, e eu xa tiven os meus achaques así que non podo entregarme ao 100 % ao restaurante», confesa Daniel, que sufriu unha aneurisma cerebral fai quince anos. «O médico recoméndame que non me estrese moito e vai sendo hora de facerlle caso», engade. Ao non atopar equipo, decidiu retirarse, dous anos antes de chegar á idade de xubilación, e traspasar o local, que queda en mans doutro hostaleiro da cidade que prometeu manter a esencia da Abadía intacta. «A miña vida está neste restaurante. Fun moi feliz aquí, onde pasei case doce horas a diario», admite. E asegura que por alí seguiremos véndolle moi a miúdo.

Dani, arriba a la derecha, con uno de los equipos de fútbol que surgieron en La Abadía para jugar pachangas
Dani, arriba á dereita, cun dos equipos de fútbol que xurdiron na Abadía para xogar pachangas

«Non fago distincións: son da UD Ourense, do CF e do Arenteiro»

Ao ourensán Daniel Martínez non só lle encanta cociñar, tamén lle perde o fútbol. «É unha das miñas paixóns. Mesmo chegamos a ter un equipo para botar pachangas que se xestou na Abadía», conta. Antes era máis do baloncesto pero agora non para co deporte rei. Gózao xogando, véndoo pola tele e tamén indo ao campo. Daniel xa era seareiro do Club Deportivo Ourense. «Non fago distincións, son seguidor dos tres equipos fortes da provincia. Vou ver á UD Ourense, aos do CF e ao Arenteiro. Teño grandes amigos neste sector porque me encanta, síntoo de corazón. Hai anécdotas de moitísimos xogadores na Abadía, porque son como da familia», afirma. Agora que se rematou o de traballar, Daniel quere dedicarse a coidar dos seus netos. «Teño dous e son guapísimos», di. E xa van herdando o seu amor polo fútbol. O resto do tempo é para estar na casa do pobo, en Calvos de Randín, onde ten o seu propio horto.

DNI

Quen é. Daniel Martínez Pérez naceu o 24 de xaneiro de 1960 na pequena aldea de Rioseco, en Calvos de Randín.

A que se dedica. É hostaleiro desde fai catro décadas. Empezou en Suíza, logo alugou a Parrillada Don Pablo en Ourense e finalmente abriu A Abadía en 1994. A dous anos de chegar á idade de xubilación, retírase e ha traspaso o restaurante.

O seu recuncho. queda co local no que máis tempo da súa vida pasou: A Abadía. «Durante case trinta anos foi a miña casa. Teño moitísimos bos recordos alí e iso é o que me levo», afirma.