Dez cocidos irresistibles en Ourense

María Doallo Freire
María Doallo OURENSE / LA VOZ

OURENSE

Unos clientes disfrutan del cocido de A Palleira en Ourense
Uns clientes gozan do cocido da Palleira en Ourense Palma Roca

Restaurantes de toda a provincia xa teñen listas as súas propostas desta comida estrela do entroido

11 feb 2023 . Actualizado ás 13:28 h.

Na provincia de Ourense xa se vive o entroido e iso, traducido a linguaxe gastronómica, significa cocido galego. Son moitos os restaurantes especializados neste prato típico salpicados por toda a provincia. Aquí presentámosche unha lista con algúns dos máis coñecidos, exitosos, tradicionais e irresistibles para que saibas onde comer cocido en Ourense esta tempada. 

O da Palleira de Ourense

No restaurante A Palleira, na avenida de Buenos Aires da cidade, só fan cocido no inverno e concretamente os xoves. O mellor é reservar mesa con anterioridade. A ración, que inclúe bandexas cheas de repolo, grelos, patacas e garavanzos, custa 24 euros por persoa. «A verdade é que funciona moi ben cada ano, da un pouco igual que faga frío ou que faga sol», explica o propietario do local, Carlos Doval. Neste restaurante empregan verduras da horta de casa e carne 100 % da provincia. O seu cocido, que preparan desde fai máis de quince anos, leva chourizos, morcillas, cachucha, lacón e tenreira. 

El cocido de Valilongo, en A Teixeira, es uno de los más conocidos de la provincia
O cocido de Valilongo, na Teixeira, é un dos máis coñecidos da provincia

O de Valilongo na Teixeira

Subindo desde Ourense pola estrada OU-536 camiños de Castro Caldelas, chama a atención o restaurante Valilongo porque ten sempre a entrada chea de coches. E é que neste local, que pertence ao municipio da Teixeira, están especializados en comida caseira. Non é de estrañar que borden o cocido e que, de feito, sexa unha das súas especialidades. Levan máis de cincuenta anos preparándoo. Fano completo, con soá, botelo, chourizos, lacón, uñas, orellas de porco e con a cachucha enteira. Prepárano calquera día por encargo entre novembro e Semana Santa por un prezo de 25 euros por persoa, incluíndo bebida, sobremesa e café. «Este ano están saíndo moitísimos cocidos. De feito vén xente todos os días, cando antes se pedían máis cara a fin de semana. Veñen moitas pandillas, grupos de amigos e de compañeiros de traballo», afirma Dorinda Álvarez, propietaria do local xunto ao seu irmán, Javier. «Hai que festexar o inverno e nada mellor que co noso cocido», remata.

Carlos Vidal lleva más de veinte años en el Roupeiro, donde preparan cocido cada día del año
Carlos Vidal leva máis de vinte anos no Roupeiro, onde preparan cocido cada día do ano Santi M. Amil

O de O Roupeiro en Pereiro de Aguiar

Un dos máis coñecidos da provincia é o do Roupeiro, en A Derrasa, O Pereiro de Aguiar. Está situado en a estrada OU-536 que vai de Ourense á Pobra de Trives e preparan cocido todos os días do ano. A ración rolda os 25 euros e inclúe lacón, cachucha, tenreira, costela... Se a mesa é de máis de quince comensais, leva tamén androlla.

O do Bodegón Antiga Leitería na Ponte

No Bodegón Antiga Leitería, na avenida de Marín, na Ponte tamén elaboran cocido como un dos seus pratos estrela. A ración custa 20 eurosy leva repolo, patacas, garavanzos, lacón e tenreira. Inclúe algo de pata, de rabo, ósos de soá, cachucha e chourizos, de carne e cebola. Prepárano os mércores e as fins de semana durante toda a época de frío. «Está a saír moi ben porque ao haber temperaturas baixas, a xente anímase a vir comelo», afirma Pablo Otero, propietario do local. É experto na materia. O seu restaurante encárgase de facer cocido para a asociaciòn de veciños de Seixalbo, o de Frei Canedo e tamén para varios entroidos da Valenzá. «Son para centos de persoas e a verdade é que nos encanta. Sempre sae todo xenial», remata. 

MIGUEL VILLAR

O de Casa César en Trasmiras.

Un dos cocidos máis tradicionais fano en Trasmiras . É o do restaurante Casa César, de Viladerrei, que se chama así polo fundador do negocio, César Ferreiro, que o abriu en 1968 e era o pai do actual propietario, José Manuel. Aquí teñen máis de cincuenta anos de experiencia no prato que leva cachucha, lacón, tenreira e chourizos de todos os tipos. A ración, que inclúe sobremesa, bebida e café, custa 25 euros. Fano cada xoves e tamén calquera día por encargo.  

En el restaurante Catador tienen cocido los martes y los jueves
No restaurante Catador teñen cocido os martes e os xoves Santi M. Amil

O de Catador en Ourense

No centro histórico de Ourense está o Catador, na rúa dúas Fornos. Alí preparan cocido dous días á semana, os martes e os xoves e tamén o fan por encargo calquera outro día do ano, se é para grupos de máis de dez persoas. «Este ano a xente está moi animada. Notamos que hai moito ambiente xa de cara ao entroido, unha época no que o terei todos os días», apunta Benito Torres, actual propietario do Catador, que abriu o seu pai no 76. O cocido neste restaurante custa 15,5 euros e leva lacón, touciño, cachucha, tenreira, chourizos... Ademais, os clientes poden escoller entre grelos ou repolo. 

En O Lar da Sabela preparan cocido todos los días del año
No Lar dá Sabela preparan cocido todos os días do ano Santi M. Amil

O de O Lar dá Sabela en Ourense

Tamén na cidade está o de O Lar dá Sabela, na praza Eironciño dúas Cabaleiros, onde, como no Roupeiro, serven o cocido todos os días do ano. Aquí apostan por ingredientes de calidade e de proximidade. «O equipo leva máis de quince anos facendo cocido a diario. Ese é o segredo», admite Miguel Romero, un dos propietarios do local. A ración custa 14 euros por cabeza. Leva a cachucha enteira troceada, tenreira e chourizos de carne e de cebola. «Prepárase no momento e sempre se pode pedir máis», comenta Miguel. 

Cristina, con el cocido de Casa González
Cristina, co cocido de Casa González

O de Casa González en Chandrexa

O inverno é máis frío na montaña. Sábeno ben en Chandrexa de Queixa, que están rodeados das de Manzaneda e Trevinca. Por iso neste municipio non conciben un inverno sen os cocidos de Casa González, onde, doutra banda, chegan clientes de todas partes de Galicia a diario. O restaurante abrírono os avós da actual propietaria, Cristina González, fai máis de sesenta anos. O seu pai, Gerardo, nome polo que é máis coñecido o local especialista en cocido galego e comida caseira, púxose á fronte hai 42 anos e ela colleuno agora. «Desde o primeiro día fixeron cocidos, pero o meu pai foi quen lle deu a fama que ten hoxe, porque aquí a maioría da xente no inverno vén comer este prato», admite. Fano especialmente as fins de semana e logo calquera outro día por encargo. Vai nun menú que custa 25 euros e inclúe un primeiro de callos, fabada ou sopa a elixir; prato principal de cocido; bebida, sobremesa, café e groliños. A elaboración que fan en casa González leva de todo: cachucha, lacón, pata, cabeza, soá, ceboleiro, repolo, pataca, garavanzo, androlla de Manzaneda e chourizo. «Este ano está a funcionar especialmente ben. Nótase que a xente ten ganas de cocido e nós encantados de darllo», afirma Cristina. De feito teñen completos todos os findes de febreiro, marzo e case a totalidade de abril.  

Un grupo de amigos disfrutando del cocido en O Enxebre
Un grupo de amigos gozando do cocido no Enxebre

O do Enxebre en Ourense

O cocido do Enxebre, que actualmente custa 20 euros a ración, gañou fama coa pandemia, cando empezaron a cociñalo para levar a casa. Actualmente, neste restaurante situado na rúa Lepanto de Ourense, seguen mantendo esta opción, aínda que xa non o repartan a domicilio. Teñen unha década de experiencia neste prato típico da gastronomía galega, que é todo un éxito entre os seus comensais. Fano os domingos e calquera día do ano se é para grupos e por encargo. O seu cocido leva de todo: cachucha, soá, manitas, chourizo de carne e cebola, tenreira, repolo, pataca e garavanzos. «Este inverno non nos podemos queixar porque estamos cheos todos os domingos. Agora que vén o entroido igual, non temos nin unha mesa libre e iso é algo moi bo para o restaurante. Estamos moi contentos», di Jorge Campos, dono do local. 

O de Novaíño en Sandiás

Os irmáns Toño e Ana Gómez son a terceira xeración do restaurante Novaíño, en Sandiás . Abriuno a súa avoa, Amalia Gómez, que hoxe ten 95 anos e aínda supervisa de cando en vez que todo estea en orde na cociña. Seguiulle a súa filla —nai dos irmáns—, Pepita . «Neste local levamos máis de trinta anos facendo cocido e penso que iso é o que da o resultado», di Toño. Téñeno os xoves no menú do día e fóra de aí, fano por encargo a un prezo de 20 euros a ración. «É máis completa e abundante», afirma o hostaleiro. Leva soá, cachucha, lacón, orella, touciño entrefebrado, pataca, garavanzos e repolo ou grelos, a elección. «Sae moitísimo pero é verdade que estamos notando o incremento do prezo de todo. A panceta está máis cara que as chuletas de porco e iso nótase nos beneficios pero bueno, é un dos nosos platos estrella. De outubro a marzo pídese moitísimo. Vén xente de todas partes a comelo», remata Toño.