Restaurantes de toda a provincia xa teñen listas as súas propostas desta comida estrela do entroido
11 feb 2023 . Actualizado ás 13:28 h.Na provincia de Ourense xa se vive o entroido e iso, traducido a linguaxe gastronómica, significa cocido galego. Son moitos os restaurantes especializados neste prato típico salpicados por toda a provincia. Aquí presentámosche unha lista con algúns dos máis coñecidos, exitosos, tradicionais e irresistibles para que saibas onde comer cocido en Ourense esta tempada.
O da Palleira de Ourense
No restaurante A Palleira, na avenida de Buenos Aires da cidade, só fan cocido no inverno e concretamente os xoves. O mellor é reservar mesa con anterioridade. A ración, que inclúe bandexas cheas de repolo, grelos, patacas e garavanzos, custa 24 euros por persoa. «A verdade é que funciona moi ben cada ano, da un pouco igual que faga frío ou que faga sol», explica o propietario do local, Carlos Doval. Neste restaurante empregan verduras da horta de casa e carne 100 % da provincia. O seu cocido, que preparan desde fai máis de quince anos, leva chourizos, morcillas, cachucha, lacón e tenreira.
O de Valilongo na Teixeira
Subindo desde Ourense pola estrada OU-536 camiños de Castro Caldelas, chama a atención o restaurante Valilongo porque ten sempre a entrada chea de coches. E é que neste local, que pertence ao municipio da Teixeira, están especializados en comida caseira. Non é de estrañar que borden o cocido e que, de feito, sexa unha das súas especialidades. Levan máis de cincuenta anos preparándoo. Fano completo, con soá, botelo, chourizos, lacón, uñas, orellas de porco e con a cachucha enteira. Prepárano calquera día por encargo entre novembro e Semana Santa por un prezo de 25 euros por persoa, incluíndo bebida, sobremesa e café. «Este ano están saíndo moitísimos cocidos. De feito vén xente todos os días, cando antes se pedían máis cara a fin de semana. Veñen moitas pandillas, grupos de amigos e de compañeiros de traballo», afirma Dorinda Álvarez, propietaria do local xunto ao seu irmán, Javier. «Hai que festexar o inverno e nada mellor que co noso cocido», remata.
O de O Roupeiro en Pereiro de Aguiar
Un dos máis coñecidos da provincia é o do Roupeiro, en A Derrasa, O Pereiro de Aguiar. Está situado en a estrada OU-536 que vai de Ourense á Pobra de Trives e preparan cocido todos os días do ano. A ración rolda os 25 euros e inclúe lacón, cachucha, tenreira, costela... Se a mesa é de máis de quince comensais, leva tamén androlla.
O do Bodegón Antiga Leitería na Ponte
No Bodegón Antiga Leitería, na avenida de Marín, na Ponte tamén elaboran cocido como un dos seus pratos estrela. A ración custa 20 eurosy leva repolo, patacas, garavanzos, lacón e tenreira. Inclúe algo de pata, de rabo, ósos de soá, cachucha e chourizos, de carne e cebola. Prepárano os mércores e as fins de semana durante toda a época de frío. «Está a saír moi ben porque ao haber temperaturas baixas, a xente anímase a vir comelo», afirma Pablo Otero, propietario do local. É experto na materia. O seu restaurante encárgase de facer cocido para a asociaciòn de veciños de Seixalbo, o de Frei Canedo e tamén para varios entroidos da Valenzá. «Son para centos de persoas e a verdade é que nos encanta. Sempre sae todo xenial», remata.
Un dos cocidos máis tradicionais fano en Trasmiras . É o do restaurante Casa César, de Viladerrei, que se chama así polo fundador do negocio, César Ferreiro, que o abriu en 1968 e era o pai do actual propietario, José Manuel. Aquí teñen máis de cincuenta anos de experiencia no prato que leva cachucha, lacón, tenreira e chourizos de todos os tipos. A ración, que inclúe sobremesa, bebida e café, custa 25 euros. Fano cada xoves e tamén calquera día por encargo.
O de Catador en Ourense
No centro histórico de Ourense está o Catador, na rúa dúas Fornos. Alí preparan cocido dous días á semana, os martes e os xoves e tamén o fan por encargo calquera outro día do ano, se é para grupos de máis de dez persoas. «Este ano a xente está moi animada. Notamos que hai moito ambiente xa de cara ao entroido, unha época no que o terei todos os días», apunta Benito Torres, actual propietario do Catador, que abriu o seu pai no 76. O cocido neste restaurante custa 15,5 euros e leva lacón, touciño, cachucha, tenreira, chourizos... Ademais, os clientes poden escoller entre grelos ou repolo.
O de O Lar dá Sabela en Ourense
Tamén na cidade está o de O Lar dá Sabela, na praza Eironciño dúas Cabaleiros, onde, como no Roupeiro, serven o cocido todos os días do ano. Aquí apostan por ingredientes de calidade e de proximidade. «O equipo leva máis de quince anos facendo cocido a diario. Ese é o segredo», admite Miguel Romero, un dos propietarios do local. A ración custa 14 euros por cabeza. Leva a cachucha enteira troceada, tenreira e chourizos de carne e de cebola. «Prepárase no momento e sempre se pode pedir máis», comenta Miguel.
O de Casa González en Chandrexa
O inverno é máis frío na montaña. Sábeno ben en Chandrexa de Queixa, que están rodeados das de Manzaneda e Trevinca. Por iso neste municipio non conciben un inverno sen os cocidos de Casa González, onde, doutra banda, chegan clientes de todas partes de Galicia a diario. O restaurante abrírono os avós da actual propietaria, Cristina González, fai máis de sesenta anos. O seu pai, Gerardo, nome polo que é máis coñecido o local especialista en cocido galego e comida caseira, púxose á fronte hai 42 anos e ela colleuno agora. «Desde o primeiro día fixeron cocidos, pero o meu pai foi quen lle deu a fama que ten hoxe, porque aquí a maioría da xente no inverno vén comer este prato», admite. Fano especialmente as fins de semana e logo calquera outro día por encargo. Vai nun menú que custa 25 euros e inclúe un primeiro de callos, fabada ou sopa a elixir; prato principal de cocido; bebida, sobremesa, café e groliños. A elaboración que fan en casa González leva de todo: cachucha, lacón, pata, cabeza, soá, ceboleiro, repolo, pataca, garavanzo, androlla de Manzaneda e chourizo. «Este ano está a funcionar especialmente ben. Nótase que a xente ten ganas de cocido e nós encantados de darllo», afirma Cristina. De feito teñen completos todos os findes de febreiro, marzo e case a totalidade de abril.
O do Enxebre en Ourense
O cocido do Enxebre, que actualmente custa 20 euros a ración, gañou fama coa pandemia, cando empezaron a cociñalo para levar a casa. Actualmente, neste restaurante situado na rúa Lepanto de Ourense, seguen mantendo esta opción, aínda que xa non o repartan a domicilio. Teñen unha década de experiencia neste prato típico da gastronomía galega, que é todo un éxito entre os seus comensais. Fano os domingos e calquera día do ano se é para grupos e por encargo. O seu cocido leva de todo: cachucha, soá, manitas, chourizo de carne e cebola, tenreira, repolo, pataca e garavanzos. «Este inverno non nos podemos queixar porque estamos cheos todos os domingos. Agora que vén o entroido igual, non temos nin unha mesa libre e iso é algo moi bo para o restaurante. Estamos moi contentos», di Jorge Campos, dono do local.
O de Novaíño en Sandiás
Os irmáns Toño e Ana Gómez son a terceira xeración do restaurante Novaíño, en Sandiás . Abriuno a súa avoa, Amalia Gómez, que hoxe ten 95 anos e aínda supervisa de cando en vez que todo estea en orde na cociña. Seguiulle a súa filla —nai dos irmáns—, Pepita . «Neste local levamos máis de trinta anos facendo cocido e penso que iso é o que da o resultado», di Toño. Téñeno os xoves no menú do día e fóra de aí, fano por encargo a un prezo de 20 euros a ración. «É máis completa e abundante», afirma o hostaleiro. Leva soá, cachucha, lacón, orella, touciño entrefebrado, pataca, garavanzos e repolo ou grelos, a elección. «Sae moitísimo pero é verdade que estamos notando o incremento do prezo de todo. A panceta está máis cara que as chuletas de porco e iso nótase nos beneficios pero bueno, é un dos nosos platos estrella. De outubro a marzo pídese moitísimo. Vén xente de todas partes a comelo», remata Toño.