As laranxas son unha das principais froitas de mesa e consúmense por unha gran parte da poboación debido ao seu sabor e propiedades refrescantes. Ademais, presentan un tamaño adecuado para o consumo individual e é posible levalas a todas partes e tomalas en calquera momento do día.
Botánicamente pertencen á familia das rutáceas, na que se inclúen máis de 1.600 especies. A laranxa é o froito dunha árbore (naranjo doce) do xénero Citrus que inclúe varias especies con froitos comestibles. O naranjo doce Citrus sinensis é o máis cultivado.
A nivel nutricional destaca o seu alto contido en auga e vitamina C. Tamén contén acedo fólico, minerais (potasio, magnesio e calcio, entre outros), betacarotenos (antioxidantes que achegan a súa cor típica), ácidos (málico, oxálico, tartárico e cítrico, que potencia a actividade da vitamina C) e fibra. O seu valor enerxético é baixo, polo que non afecta o peso.
Entre as súas propiedades subliñaría que a provitamina A é esencial para a visión e o sistema inmunológico, a pel, o cabelo, as mucosas e os ósos, mentres que o ácido fólico, que tamén contén, mellora o funcionamento do sistema inmunológico. A vitamina C aumenta a absorción de ferro, polo que adoita recomendarse en casos de anemia ferropénica e a fibra soluble favorece o tránsito intestinal. Dese xeito, a achega de vitamina C, flavonoides e betacarotenos con función antioxidante reducen os radicais libres á vez que o potasio, vitamina C e carotenoides constitúen unha boa alternativa para repor os minerais e o líquido perdidos tras realizar actividade física. O seu elevado contido en auga, potasio e acedo cítrico proporcionan efecto diurético.
A achega dunha alta cantidade de vitamina C resulta interesante en situacións nas que existe déficit da devandita vitamina como son el tabaquismo, o alcoholismo ou a toma de certos medicamentos. Recoméndase o seu consumo habitual no inverno e cando se presentan cambios de estación para mellorar as defensas e reducir o padecemento de catarros ou infeccións.