Lugo premia a excelencia turística da provincia

a voz LUGO

LUGO

Vista da Ribeira Sacra desde el castro de Arxeriz
Vista dá Ribeira Sacra desde o castro de Arxeriz CEDIDA

O Consello Provincial de Turismo, que impulsa a Deputación, recoñece aos veciños de Vilachá de Salvadur, á Ruta Faba de Lourenzá, á Fundación Xosé Soto de Fión, ao queixo de San Simón, á Festa dá Pescada de Celeiro, á Feira do Butelo e a Cabana dás Chousas

05 sep 2022 . Actualizado ás 19:01 h.

O Consello Provincial de Turismo , que impulsa a Deputación de Lugo, reuniuse este luns pola tarde co fin de fallar os terceiros premios á excelencia do turismo e a gastronomía da provincia. O fallo do xurado, formado por 16 persoas que forman parte do consello representando ao sector, así como deputados dos tres grupos da corporación, decidiu recoñecer aos veciños de Vilachá de Salvadur, á Ruta Faba de Lourenzá, á Fundación Xosé Soto de Fión, á denominación de orixe do queixo de San Simón, á Festa dá Pescada de Celeiro , á Feira do Butelo da Fonsagrada e a Cabana dás Chousas.

A vicepresidenta do Consello Provincial de Turismo e deputada de Réxime Interior, Promoción  do Territorio e Turismo, Pilar García Porto, sinalou que «con estes galardóns, contribuímos a dar recoñecemento, visibilidade e promoción á oferta turística e gastronómica da nosa provincia. Unha proxección que ten por obxecto atraer visitantes, xerar riqueza e fomentar o emprego, pero coa que tamén queremos incentivar a modernización do sector, que se xeren propostas innovadoras, suxerentes, e adaptadas aos novos tempos». 

Os premios, que deberán ser aprobados en xunta de goberno e publicados no BOP, entregaranse nunha gala que se celebrará o próximo 27 de setembro, coincidindo, tal e como sinalan as bases, co Día Mundial do Turismo. 

Pilar García Porto destacou o valor destes galardóns que «reflicten moi ben o modelo de turismo cara o que avanzamos na provincia de Lugo e as posibilidades que temos de cara ao futuro. Un turismo sostible, non masificado, que pon en valor o patrimonio, a cultura, a gastronomía e a paisaxe, e que contribúe a xerar riqueza e emprego no rural». A deputada lembrou iniciativas que levan a cabo desde o goberno provincial como o apoio a xornadas gastronómicas e de lecer como Saborea a túa Provincia, Actívache, actividades fluviais, rutas e guías do románico, as rutas en catamarán pola Ribeira Sacra ou o programa Coñece a túa Provincia.

Estes son os premiados e os motivos polos que se recoñecen

Na categoría Lugo Cambia ao turismo lucense, o xurado acordou distinguir tres proxectos turísticos e entidades da provincia en función duns méritos que «axudan a promover un turismo de calidade na provincia»:

Asociación de Veciños de Vilachá de Salvadur, da Pobra do Brollón. «Resultou distinguida pola posta en valor do patrimonio material e inmaterial a través das actividades realizadas. Entre as propostas impulsadas por esta entidade están a creación dun roteiro circular polos elementos patrimoniais máis importantes e a participación da veciñanza na posta en valor dun castro e da paisaxe natural. Trátase dun proxecto que ten como fin a recuperación de bens do patrimonio cultural e natural e a acción de embelecemento da paisaxe e do medio».

Ruta dá Faba de Lourenzá, impulsada pola Cooperativa Terras dá Mariña S. Coop. Galega, o Forno de Tovar, o Pazo de Tovar e Lourenzá Turismo. «Loita pola posta en valor do traballo para dar a coñecer a Faba de Lourenzá, un produto con Indicación Xeográfica Protexida. Esta ruta involucra ao visitante en todas as fases deste alimento e dá a coñecer dende a parte máis primaria do cultivo ata a súa degustación final».

Fundación Xosé Soto de Fión. «Resulta premiada polo seu proxecto de protección e divulgación do patrimonio, tanto material como inmaterial, no que levan traballando dúas décadas. A través dunha exposición no Ecomuseo Pazo de Arxeriz, pódese coñecer o patrimonio do sur da provincia, así como a comarca dos Ancares e a posta en valor do Castelo de Doiras. Trátase dunha entidade que enfoca o seu traballo tanto para turistas como para investigadores que queren coñecer a provincia de Lugo».

Polo que respecta á categoría ...E para comer, Lugo á gastronomía lucense, foron galardoados outros tres proxectos:

Consello Regulador dá Denominación de Orixe Protexida San Simón dá Costa, en Vilalba«Recibe o galardón á gastronomía lucense por poñer en valor un produto como o Queixo San Simón, que é un abandeirado da gastronomía lucense e galega. Trátase dun referente no mundo galego que é exemplo de como recuperar un produto a piques de desaparecer. Hoxe é un proxecto de futuro no que están implicadas un gran número de persoas».

Festa dá Pescada do Petisco de Celeiro, en Viveiro . «Pon en valor a merluza do pincho pescada de xeito artesanal polos barcos locais. Con este evento exáltanse e degústanse ata oito pratos elaborados con este produto de calidade e con materiais 100% ecolóxicos. Os veciños traballan para que esta cita saia adiante ano tras ano e que as persoas que se acheguen poidan coñecer o seu referente gastronómico e a súa calidade».

O Concello dá Fonsagrada resulta premiado pola Feira do Butelo, «Unha cita de promoción e fomento do consumo de produtos autóctonos da Montaña no que se fomentan a actividade empresarial de produtores e restaurantes locais. Dende 2018 é Festas de Interese Turístico de Galicia e, nesta edición, celebrou a súa 25º edición».

Polo que respecta á categoría de Turismo Sostible, o proxecto das Cabanas dás Chousas «foi recoñecido pola súa loita para o coidado e protección do medio ambiente co uso de caldeiras de biomasa, o bo mantemento do espazo para a prevención dos incendios forestais ou a instalación de contedores de reciclaxe. As Cabanas están situadas a varios metros do chan, nun bosque autóctono e están totalmente mimetizadas e integradas co entorno».

Entrega de galardóns

Os premios teñen un carácter honorífico e consistirán na entrega dun diploma acreditativo e dun agasallo, que esta ocasión será unha peza de artesanía tradicional da provincia de Lugo. O día 27 de setembro, Día Mundial do Turismo, está prevista a celebración dun acto de entrega das distincións en o Pazo de San Marcos.

Na segunda edición de estes galardóns, celebrados o ano pasado, foron recoñecidos o Xeoparque Mundial Montañas do Courel; a web Terras de Burón; a Aldea de Turismo Rural O Mazo, no Courel, e o Concello de Viveiro, na categoría de Lugo Cambia ao turismo lucense. En...E para comer, Lugo á gastronomía lucense gañou a Asociación de Criadores dá Raza Porcina Celta (ASOPORCEL).